В останню неділю жовтня на футзальних майданчиках луцького ТРЦ «Адреналін Сіті» відбулись матчі другого ігрового дня третього всеукраїнського представницького турніру «Agromat Cup-2018». Спочатку на паркетному майданчику були зіграні поєдинки третього туру групового етапу. А вже потім на тому ж таки паркеті, а також на тарафлексовому майданчику були зіграні ігри плей-оф Вищої та Першої ліг. Пропонуємо Вашій увазі результати поєдинків.  

28 жовтня

Майданчик ПАРКЕТ

Третій тур групового етапу «Agromat Cup-2018» розпочався з матчу між «Любартом» та «Куражем». Однозначно, якщо брати до уваги всі передматчеві розклади (тобто, і результати попередніх поєдинків, і манеру гри обох команд), можна було сказати, що в цій парі фаворитом був «Любарт». І «чорно-сірі»  почали виправдовувати ці аванси. Принаймні, вони домінували на майданчику, створювали небезпечні моменти, а коли «Кураж переходив до атаки, то намагались застосовувати високий пресинг. В принципі, «Кураж» знаходив протидію атакам «Любарта», хоча вони щоразу ставали більш потужними. Однак, іноді «Кураж» вибігав у контратаки, які були небезпечними, але не результативними. По такому розвитку подій, звичайно, хотілося б бачити голи у виконанні обох команд, але на перерву вони пішли з нулями.

Судячи з активного початку другого тайму, таке становище більше не влаштовувало «Любарт», який пішов атакувати великими силами. Однак, в одному з епізодів «любартівці» захопились атакою і ледь не пропустили контрвипад. Але кураж «Куражу» (вибачте за тавтологію) не допоміг вийти вперед. З плином часу гра почала загострюватись, що було видно по фолах, кількість яких зростала. Так само збільшувалась кількість небезпечних моментів біля воріт «Куража». «Любарт» дуже хотів забити, аби надалі контролювати хід гри. До того ж, гравці цієї команди розуміли, що якщо вони не виграють, то не потраплять до плей-оф Вищої ліги. Тому, ставки були високими. І чим більше «любартівці» марнували свої моменти, тим більшими ставали шанси на те, що «чорно-сірі» не вийдуть до півфіналу «вишки». Врешті-решт, після взятого тайм-ауту «Любарт» пішов грати з п’ятим. А за 16 секунд до кінця матчу Богдан Гладун своїм голом остаточно поховав надії «Любарта» на перемогу та вихід до плей-оф Вищої ліги.  

«Любарт» – «Кураж» – 0:1
Гол:
Б. Гладун (30)  

Попередження: Заболотько (22)

Незважаючи на те, що «Respect» за своїм ігровим потенціалом мав би виглядати краще за «Агромат», по факту на старті гри саме «салатово-чорні» були більш активними та створили трохи більше небезпечних моментів. Принаймні, десь на 3-й хвилині рахунок вже міг би бути 1:0 на користь «Агромату». Однак, їм вдалося забити трохи пізніше – відзначився Фірко. Після цього «Агромат» мав ще кілька нагод, але водночас іноді захоплювався атакою, за що міг би бути покараний, якби «Respect» більш холоднокровно підходив до завершення своїх небезпечних моментів. Але варто зазначити, що контратаки «картатих» раз по раз ставали більш небезпечними. І, врешті-решт, це призвело до голу Заліпи на 13-й хвилині. Буквально тут же «Агромат» ледь не забив у відповідь, але за підсумками першої половини зустрічі була зафіксована нічия.

А на початку другої половини матчу Заліпа оформив дубль, чим допоміг «Респекту» вийти вперед. Відповідь «Агромату» не забарилась. «Салатово-чорні» одразу пішли вперед, і скоро Адамський зрівняв цифри на табло – 2:2. Після цього на паркеті стало більше боротьби, але водночас «Respect» почав більш гостро діяти біля чужих воріт. Однак, «Агромат» усіма силами тримав оборону своїх воріт. До того ж, «агроматівці» не полишали надій зробити відповідь у контратаці. І одна з них могла би привести до проблем для «респектівців», а особливо – для їх воротаря Ткачука, який в одному з епізодів вийшов з воріт і, на думку «салатово-чорних», зіграв не за правилами та мав отримати картку. Та арбітри розібрались у цьому епізоді. «Агромат» іноді намагався грати через «стовпа», що цій команді абсолютно не властиво, але і ця тактика не приносила цій команді успіху. А на 28-й хвилині Заліпа зробив хет-трик, чим збільшив шанси «респектабельних» на перемогу. Враховуючи те, що до кінця гри залишалось близько двох хвилин, «Агромату» треба було ризикувати. На останній хвилині «салатово-чорні» перейшли на гру з п’ятим та збільшили тиск на ворота «респектівців», але порятунку для «агроматівців» він не приніс.

«Агромат» Л – FC «Respect» – 2:3
Голи:
Фірко (5), Адамський (19) – Заліпа (13, 16, 28)

Попередження: Богута (27)

Столичний «Конструктив» мав кілька переваг перед «РадиМо». Перш за все – це стабільний склад та трохи більша лавка запасних. «Молочники, які фактично мали у заявці сім польових гравців, намагались компенсувати кадровий дефіцит вдалими діями на паркеті. Особливо вони намагались приділити увагу розіграшам стандартних положень. Та і під час ігрових ситуацій вони іноді змушували Мартинюка вступати у гру. Хоча «Конструктив» також намагався приділяти час атаці. Та по ходу першого тайму обом командам не вдавалось відкрити рахунок, і нулі на табло, якщо чесно, десь відповідали змісту цієї гри.  

 Тільки-но розпочався другий тайм, як «Конструктиву» вдалося вийти вперед – відзначився Стельмащук. Після цього «Конструктив» почав діяти більш активно, намагаючись забити ще раз. Але поки столичні футзпалісти шукали нові ключі до воріт «РадиМо», «молочники» забили самі, відновивши рівновагу. Забивши, «червоно-білі» трохи посміливішали  та пішли вперед, намагаючись змусити Мартинюка вдруге капітулювати. І кілька разів «РадиМо» було близько до того, щоб це зробити. А поки «молочники» намагались вийти вперед, вони паралельно з цим перевищили ліміт командних фолів і, відповідно, привезли собі 10-метровий. Дробашко без якихось особливих складнощів забив «десятку» та вивів «Конструктив» уперед. Цей гол вніс суттєві зміни у малюнок гри, адже тепер «молочникам» треба було забивати і водночас не фолити. Кульмінація настала за двадцять секунд до фінальної сирени. «РадиМо» заробив штрафний, який вирішив розіграти з п’ятим. Але розіграш зайвого виявився невдалим, і в результаті Мартинюк влучним ударом у порожні ворота приніс перемогу «Конструктиву» – 3:1.  

«Конструктив» – МФК «РадиМо» – 3:1
Голи:
Стельмащук (16), Дробашко (29 – з 10-метрового) – Стулинець (21)

Попередження: Дробашко (9) – Кравчук (9)

«Агроматівське» дербі між представниками Києва та Вінниці обіцяло бути цікавим та захоплюючим. Все-таки, саме цього чекали від протистояння між представниками різних філій компанії «Агромат». Але вже на початку гри вінничани мали кілька дуже хороших нагод для того, щоб відкрити рахунок. Здавалося, що такими темпами вінницькі «агроматівці» не тільки заб’ють першими, а і доведуть справу до розгрому. Проте, час йшов, а голів не було. До того ж, кияни вже встигли трохи призвичаїтись до гри своїх вінницьких одноклубників. Але все-таки вінничани змогли досягти свого на 13-й хвилині, коли відзначився Пилипенко. Цей гол змусив столичних «агроматівців» «прокинутись» та піти вперед. І це «пробудження» виявилось результативним – Стужук незадовго до перерви зрівняв рахунок.

Вочевидь, забитий наприкінці першого тайму гол вплинув і на подальші дії киян. Вони на початку другої половини гри захопили ініціативу та почали підбиратись до воріт вінницьких візаві, створюючи небезпечні моменти. Але вінничанам теж було, чим відповісти. В одному з епізодів Барчук мав непогану нагоду для того, щоб забити, але його удар мети не досяг. Зате столичному «Агромату» вдалося вийти вперед на 23-й хвилині після влучного удару Волинця. І такий перебіг подій влаштовував його партнерів, які продовжували шукати можливості для збільшення своєї переваги. Згодом їм таки вдалося це зробити. Філончук зробив рахунок 3:1 на користь киян. Після цього столичні «агроматівці» трохи розслабились, чим їх вінницькі одноклубники миттєво скористались. Голи Барчука та Батиршина зробили результат на табло нічийним. Однак, київські футзалісти тут же взялися за голову, і дуже скоро Волинець оформив дубль, а заодно і приніс перемогу своїй команді в «агроматівському» дербі.

12.00. «Агромат» К – «Агромат» В – 4:3
Голи:
Стужук (15), Волинець (23, 30), Філончук (27) – Пилипенко (13), Барчук (28), Батиршин (29)

1/2 фіналу. Вища ліга

У першому півфіналі Вищої ліги зустрілись «Конструктив» та «Кураж». Остання команда, нагадаємо, трохи несподівано відправила «Любарт» у плей-оф Першої ліги. Але вже на початку гри проти столичних «будівельників» «червоно-чорні» показали, що то була зовсім не випадковість. На підтвердження своїх слів лучани ще й відкрили рахунок. Цей гол окреслив розклад сил «Конструктиву» тепер довелося щось придумувати, аби якомога швидше відігратись. Однак, у «Куража» були свої думки стосовно цього. «Червоно-чорні» були близькі до того, щоб збільшити перевагу, але підводила реалізація моментів. Зате «Конструктиву» вдалося відновити рівновагу на 13-й хвилині, коли після розіграшу штрафного відзначився Дробашко. Після цього в обох команд були моменти для того, щоб вийти вперед ще до перерви. Однак, у першому таймі була зафіксована нічия.

А вже на старті другого тайму «Конструктив» забив другий м’яч. Його автором став Науменко. Вочевидь, гравці «Куража» цього не очікували, і тепер вони були змушені наздоганяти киян. Але згодом гол Дробашка трохи ускладнив задачу для лучан. Але треба віддати належне «червоно-чорним», які намагались надалі боротись та шукати щастя біля воріт Мартинюка. До того ж, вони змушували своїх опонентів фолити. Така настирність лучан призвела до того, що вони змогли за короткий проміжок часу відіграти два м’ячі – Богдан Гладун відзначився дублем. Так рахунок став рівний. А оскільки часу до кінця залишалось мало, то ціна помилки була дуже високою. Боротьби на паркеті стало більше, і емоцій, відповідно, теж. Наприкінці основного часу Дробашко міг принести «Конструктиву» перемогу, але його потужній дальній удар прийняла на себе штанга. В результаті володар першої путівки до фіналу Вищої ліги визначився у серії пенальті, в якій з рахунком 3:1 переміг «Кураж»

«Конструктив» – «Кураж» – 3:3 (по пенальті – 1:3)
Голи:
Дробашко (13, 19), Науменко (16) –  Ю. Фібіч (5), Б. Гладун (28, 28)

Попередження: Науменко (21) – Зюмков (19)

Друга частина луцько-київського протистояння у рамках півфіналу Вищої ліги розпочалася з двох швидких голів від київських «агроматівців». Повівши 2:0, столичні футзалісти поставили перед своїми луцькими візаві складну задачу. Хоча попередні поєдинки показали, що такі складні завдання, як «камбек» з «-2» можна вирішити. Але проблема «Респекта» була в тому, що гру надалі контролював «Агромат». Більше того – київська команда скоро зробила рахунок 3:0 на свою користь. А могла би забити і більше, якби не деякі проблеми з реалізацією власних моментів. Кидалось в очі, як «агроматівці» грали фактично без напруги. І ця свобода дій була тим фактором, який дозволяв киянам контролювати хід гри.

Кияни вже могли собі дозволити грати за рахунком. Однак, разом з тим вони все одно шукали можливості для того, щоб збільшити свою перевагу. І по такій грі шанси «Агромата» на вихід у фінал збільшувались. Хоча на 25-й хвилині Богдан Капаєв таки відквитав один м’яч. Але за деякий час Миронов відновив фору «Агромата» в три м’ячі. Після того, як вже стало ясно, що «Агромат» вже не віддасть свою перепустку до фіналу, обидві команди трохи спробували пограти у відкритий футзал, але на результат це вже не вплинуло.  

«Агромат» К – FC «Respect» – 4:1
Голи:
Ткаченко (1), Пунько (3), Миронов (9, 27) – Б. Капаєв (25)

Матч за 3-4 місця. Вища ліга

Луцько-київські протистояння продовжились і в поєдинках за медалі у Вищій лізі. Перше з них було між «Конструктивом» та «Респектом», які боролися за «бронзу». «Конструктив» вважався одним з фаворитів усього турніру, і поєдинок за бронзові медалі був для киян лише слабкою втіхою. Що стосується «Респекта», то для цієї команди матч за третє місце – це вагоме досягнення. Однак, обидві команди показували своє бажання заволодіти бронзовим комплектом нагород. Хоча «Конструктиву» це вдавалось показувати краще за своїх візаві, оскільки «зелено-білим» вдалося повести в рахунку. Це сталося на 7-й хвилині, коли кияни розіграли кутовий, а Дробашко змусив Ткачука витягати м’яч з сітки своїх воріт. Але «картаті» намагались нав’язувати боротьбу киянам та шукали шпарини в обороні столичної команди.

«Respect» почав більш-менш активно другу половину матчу, намагаючись забити «гол з роздягальні». У відповідь на це кияни спробували трохи «засушити» гру. Однак, лучани показали свою настирність, і все-таки досягли свого – Іванюк зрівняв рахунок. Тоді «Конструктив» зрозумів, що краще не «сушити» гру, а все-таки грати у своїй манері. Але проблема в тому, що забитий на початку другого тайму гол додав позитивних емоцій «рекспектівцям», які тепер прагнули більшого. Але на їх прагнення «будівельники» відповідали своїми. Киянам не дуже сильно хотілося зводити другий матч поспіль до серії пенальті. До того ж, на руку «Конструктиву» був той факт, що «Respect» був на межі отримання дабл-пенальті у свої ворота. Але лучани, не дивлячись на це, все-таки намагалися знайти своє щастя в атаці. Зважаючи на все це, гра поступово почала загострюватись. Але як не старались обидві команди, та визначити переможця «бронзового» двобою в основний час їм не вдалося. А в післяматчевій лотереї «Конструктив» знову поступився – цього разу з рахунком 2:3.

«Конструктив» – FC «Respect» – 1:1 (по пенальті – 2:3)
Голи:
Дробашко (7) – Іванюк (16)

Попередження: Воєвода (5)

Фінал. Вища ліга

«Кураж», для якого вихід у фінал Вищої ліги «Agromat Cup-2018» вже став великим досягненням, з перших хвилин вирішального поєдинку був змушений грати від оборони. Воно і не дивно, бо київський «Агромат» продовжив грати у такому ж ключі, як і в півфінальному поєдинку з «Респектом». Але скоро «Кураж» зміг вийти з-під тиску «агроматівців» та створив кілька небезпечних моментів біля воріт Ясиновського. Один з них втілився у гол Богдана Гладуна. Цей гол серйозно пожвавив гру. Особливо – з боку «агроматівців», які намагались швидко відігратись. Але «Кураж» чекав на можливість зіграти на контратаках, і подекуди «червоно-чорним вдавалося створити гострі випади, які, щоправда, не призводили до взяття воріт Ясиновського. Втім, ближче до кінця першого тайму «Агромат» все-таки почав більше домінувати на майданчику, але «пробити» Василя Фібіча їм не вдавалось. Але був у грі «Агромата» один мінус – вони набирали фоли. Тому, не стало дивиною, що наприкінці першого тайму у ворота киян був призначений 10-метровий. Однак, Богдан Гладун змарнував нагоду оформити дубль, оскільки н зміг переграти Ясиновського.

Після перерви «Агромат» став активніше грати на чужій половині паркету, при цьому залучаючи «стовпа». Кияни намагались завершувати кожну свою атаку ударом по воротах Василя Фібіча, але ці спроби не були результативними. У той же час «Кураж» іноді відповідав, але «червоно-чорним» чогось не вистачали у завершальній стадії атак: чи то останнього пасу, чи то акцентованого завершального удару. Але на 23-й хвилині Кроту вдалося вийти на побачення з Ясиновським та переграти голкіпера «Агромата» – 2:0. Після цього Ясиновський почав підключатись до атак своєї команди в якості п’ятого польового. Однак, розіграш зайвого не давав киянам ніяких дивідендів. Лучани добре захищались та майже не давали шансів своїм візаві, незважаючи не, що вони продовжили тиснути. А коли на 27-й хвилині Чабан влучно пробив зв своєї половини майданчику в порожні ворота «Агромата» і зробив рахунок 3:0 на користь «Куража», то інтрига в цьому фіналі поступово почала зникати. Так, кияни продовжували йти з п’ятим, але робили це скоріше за інерцією, адже в такій ситуації вже не мало значення – 4:0 чи 3:1. І все-таки «агроматівцям» вдалося забити «гол престижу», та він вже не вплинув на підсумковий результат. Отже, луцький «Кураж» став володарем «Agromat Cup-2018».  

«Кураж» – «Агромат» К – 3:1
Голи:
Б. Гладун (3), Крот (23), Чабан (27) – Миронов (29)

Попередження: Ю. Фібіч (20) – Балашов (15)

Майданчик ТАРАФЛЕКС

1/2 фіналу. Перша ліга

«Агромат» Л – «Любарт» – 0:2

«Агромат» В – МФК «РадиМо» – 3:1

Матч за 3-4 місця. Перша ліга

«Агромат» Л – МФК «РадиМо» – 2:1

Фінал. Перша ліга

«Любарт» – «Агромат» В – 3:2 

За підсумками турніру були визначені його найкращі гравці. Ними стали:

найкращий воротар – Андрій Ткачук (FC «Respect»);
найкращий бомбардир – Вадим Дробашко («Конструктив», 8 м’ячів);
найкращий гравець – Богдан Гладун («Кураж»).

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.