14 січня у Білозір’ї стартував розіграш Кубку України серед юнаків 2004-2005 р. н. Як ми повідомляли, на першому етапі команди-учасниці були поділені на дві групи. Отже, у перший ігровий день були зіграні матчі першого туру групового етапу.

Стартував перший ігровий день поєдинком номінальних господарів (хоча за протоколом вони були гостями) проти представників Приазов’я, котрі перед початком турніру розглядались у якості одних з претендентів на медалі. Це був матч групи «Б». Обидві команди одразу приступили до розвідки боєм. Але трохи пізніше візуально почала вимальовуватись невеличка перевага черкащан. Але гравці «СТЕМу» намагались знайти своє щастя у контаратках. Однак, здебільшого приазовцям доводилось відпрацьовувати в обороні. Але парадокс у тому, що саме «СТЕМ» мав реальну нагоду відкрити рахунок у матчі, однак Лосенко не зміг забити пенальті. Тим не менш, господарі майданчику продовжували надалі грати першим номером, однак вразити ворота Басовського їм не вдавалось. Натомість, «СТЕМ» мав ще кілька нагод після контратак, але вдало у цих епізодах зіграв Пономаренко. Ще в одному моменті голкіперу черкаської СДЮСШОР допомогла штанга. Загалом по першому тайму можна було зробити такий висновок: черкащани ніби-то більше володіли м’ячем, але приазовці були гострішими у завершальній стадії атак. Втім, жодній з команд не вдалося забити гол до перерви.

Картина гри на початку другого тайму була майже ідентичною, але була одна відмінність: в обох команд трохи збільшився відсоток браку в передачах. Тому, тут вже перевагу могла здобути та команда, яка б менше помилялась. В одному з моментів Антонюк мав відкривати рахунок, але не зміг влучити у порожні ворота з дуже перспективної позиції. Також варто відзначити,що і контратаки у «СТЕМа» дещо втратили свою гостроту, і це було на руку черкащанам. Але дуже скоро приазовці показали свій атакувальний потенціал. Спочатку Булгатов якимось чином не «пробив» Пономаренка з близької відстані, а трохи згодом Шеставін все-таки змусив черкаську команду капітулювати – 1:0. Звичайно, пропущений гол змушував господарів майданчику йти вперед, але разом з цим вони оголювали свої тили, чим цілком реально міг скористатися «СТЕМ». До того ж, контратаки приазовців знову почали набувати колишньої гостроти. Окрім того, черкащани скоро здобули п’ять командних фолів, тому їм не можна було порушувати правила вшосте. Гравці черкаської СДЮСШОР почали більш активно атакувати, але до взяття воріт Басовського це не призводило. Але на 26-й хвилині черкащани знову привезли собі неприємності. Спочатку вони заробили шостий фол, але Булгатов не забив дабл-пенальті. Втім, вже за кілька миттєвостей він виправився, забивши гол у ворота черкащан. Далі – більше. За кілька хвилин Лосенко зробив рахунок 3:0 на користь приазовців. Фактично після цього вихованцям черкаської СДЮСШОР тільки залишалося спробувати забити «гол престижу». Але «СТЕМівці» грамотно захищались, а за кілька секунд до кінця Мягкову вдалося встановити остаточний рахунок – 4:0 на користь приазовців.    

«СТЕМ» (Приазов’я) – СДЮСШОР (Черкаси) – 4:0
Голи: Шеставін (22), Булгатов (26), Лосенко (28), Мягков (32)
На 8-й хвилині Лосенко («СТЕМ») не реалізував 6-метровий.
На 26-й хвилині Булгатов («СТЕМ») не реалізував 10-метровий. 

Стартовий поєдинок групи «А» одразу можна було би назвати центральним за підсумками всього першого ігрового дня. Воно і не дивно, адже зустрічались старі знайомі – «Темп-ЗАЕС-Продексім» та «Іллічівець». Безумовно, цей поєдинок, перш за все, мав стати протистоянням одних з найкращих дитячих футзальних тренерів України – Олександра Каплуна та Ігоря Черненка. Окрім того, ми пам’ятаємо, що ще минулого сезону ці команди грали між собою у Юнацькій Екстра-лізі. На жаль, енергодарська команда, на відміну від «Іллічівця», у цьому сезоні не грає у ЮЕЛ. Однак, від цього протистояння двох представників Південної Конференції та одних з фаворитів турніру не стало менш цікавим.

Ясна річ, що обидві команди дуже добре знають одна одну, тому вони розпочали без розвідки боєм. І вже на 2-й хвилині гри «Темп-ЗАЕС-Продексім» повів у рахунку після голу Лущая. Такий розвиток подій не влаштовував гравців з Чорноморська, які трохи пришвидшили темп гри. І це призвело до того, що енергодарці в деяких епізодах не встигали за своїми візаві. А на 7-й хвилині представникам Одеської області вдалося зрівняти рахунок – відзначився капітан «Іллічівця» Ткачук. При цьому варто зазначити, що «Іллічівець» мав ще кілька нагод для того, щоб вийти вперед, але Шпонько рятував свою команду від голу. Але при цьому підопічні Ігоря Чернека теж іноді відповідали своїми випадами, проте змусити голкіпера суперників вступити у гру їм вдавалося не так часто. Згодом енергодарці були змушені грати ще обережніше через те, що у їх пасиві вже було п’ять фолів. Однак, все-таки енергодарцям вдалося вистояти та не привезти у свої ворота 10-метровий.

«Іллічівець» більш активно розпочав другу половину матчу. Він і м’ячем більше володів, і на загострення грав трохи краще. І, врешті-решт, це призвело до того, що на 19-й хвилині Семенченко змусив суперників помилитись біля своїх воріт та одразу ж покарав їх за помилку. Вочевидь, цей гол був потрібним гравцям «Іллічівця» у тому плані, що дозволив ще більше контролювати гру. У той же час варто відзначити, що «Темпу» майже нічого не вдавалося створити попереду. І це, звісно, теж було на руку «Іллічівцю». Більше того – підопічні Олександра Каплуна були близькі до того, щоб забити втретє. Однак, м’яч якимось чином не летів у ворота Шпонька. Тим не менш, по ходу гри було зрозуміло: якщо «Темп» не переламає її, то шансів на перемогу у підопічних Ігоря Черненка майже не буде. Але проблема енергодарців була в тому, що у них фактично не клеїлась гра попереду. Окрім того, вони знову мали у своєму пасиві п’ять фолів. Зрештою, «Темп» вирішив спробувати переламати хід гри за допомогою виходу п’ятого польового. Але навіть це не приносило дивідендів. У підсумку – мінімальна перемога «Іллічівця».  

«Іллічівець» (Чорноморськ) – «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – 2:1
Голи:
Ткачук (7), Семенченко (19) – Лущай (2)

Попередження: Зінченко (9) 

Ще один фаворит змагань, івано-франківський «Ураган», стартував матчем проти мар’їнської ДЮСШ. Здавалось, що «дракони» мали би з перших хвилин показати, хто в цій грі фаворит. І дійсно – саме футзалісти з Івано-Франківська забили першими. Однак, їх щастя тривало кілька секунд, поки Кукулевський не зрівняв рахунок на табло. Більше того – команда з Донецької області здивувала тим, що чинила гідний опір, а також застосовувала швидкий перехід з оборони до атаки, чим намагалась створювати проблеми прикарпатцям. Однак, незважаючи на це, «драконам» скоро вдалося забити два м’ячі за дві хвилини ті, як наслідок, забезпечити собі більш-менш комфортну перевагу. Однак, після цього «ураганівці» намагались не зупинятись та надалі чинити тиск на ворота Ніколенко. Але варто віддати належне мар’їнцям, які шукали свої шанси у контратаках та намагались тримати Починка у тонусі. І зрештою Зайченку вдалося забити у ворота «Урагану». Щоправда, перед цим Кавінський змусив Николенка вчетверте витягати м’яч з сітки своїх воріт. А за кілька миттєвостей Сергій Бельбас зробив рахунок 5:2 на користь юних «драконів». І, якщо чесно, незважаючи на опір з боку мар’їнців, рахунок на табло відповідав тому перебігу подій, який відбувався на майданчику.

У другій половині гр. мар’їнці намагались змінити перебіг подій і, відповідно, цифри на табло. Теоретично «помаранчевим» міг би допомогти швидкий гол, однак їм не вдавалося змусити Починка втретє капітулювати. Натомість, «Ураган» намагався діяти більш спокійно. І не сказати, що «дракони» грали більше за рахунком, але здавалось, що іноді «чорно-білі» намагались «засушити» гру. А от вихованці мар’їнської ДЮСШ, навпаки, намагались за рахунок більш активних дій. І це призвело до того, що команди почали обмінюватись голами. Більше того – завдяки хет-трику Кукулевського команді з Донецької області вдалося скоротити своє відставання до двох м’ячів – 6:4. Але потім своє вагомк слово сказав Салій, який відповів своїм хет-триком, внаслідок чого рахунок став вже 8:4 на користь «Урагану». Після цього «Ураган» наче трохи заспокоївся та почав будувати атаки таким чином, щоб доводити їх «до вірного». Цим же тактичним ходом івано-франківці змушували своїх опонентів трохи більше грати без м’яча. Але все-таки іноді гра «вибухала» моментами з обох сторін, проте це не впливало на зміни у рахунку. Тим не менш на 30-й хвилині Афтанас зробив рахунок 9:4, і питання було в тому, чи зможе «Ураган» забити десятий гол. Однак, останнє слово залишилось за мар’їнцями – Зайченко зробив дубль та оформив остаточний рахунок – 9:5 на користь «Урагану».    

«Ураган» (Івано-Франківськ) – ДЮСШ (Мар’їнка) – 9:5
Голи:
С. Бельбас (4, 12), Пащак (7, 22), Салій (8, 24, 24), Кавінський (12), Афтанас (30) – Кукулевський (4, 22, 23), Зайченко (12, 32) 

Фактично перша акцентована атака «Барси» призвела до голу у ворота «Тального». Однак, це лише по-спортивному розізлило гравців з «Тального», які тут же почали активно діяти як у відборі м’яча, так і при створені атакувальних дій. І дуже скоро це принесло свої плоди – Євгеній Мазур зрівняв рахунок. Більше того – за кілька миттєвостей він міг виводити свою команду вперед, але не зміг переграти Моїсеєнка у ближньому бою. Однак, дуже скоро він виправився, скориставшись помилкою гравців «Барси» в обороні. Так 19-й номер «Тального» оформив дубль. А ще трохи згодом Тульчинський збільшив перевагу «Тального» до 3:1, і в результаті тренеру «Барси» Владиславові Петренку довелося брати тайм-аут. Однак, взята «хвилина» не змінила перебіг подій на майданчику. «Барса» продовжувала помилятись у захисті, а гравці «Тального» намагались покарати своїх візаві за помилки, але до голів справа не доходила. Зрештою, на 11-й хвилині Іван Мазур все-таки втілив перевагу своєї команди у гол. І це виглядало як мінімум логічно. Окрім цього, варто зазначити, що рахунок міг би стати і більшим.

Другий тайм мав дати відповідь на одне питання: за рахунок чого «Барса» намагатиметься відновити інтригу в матчі? Адже гравці «Тального» продовжували тримати гру під своїм контролем. Хоча ближче до екватору другої половини гри шосткінці все-таки активізувались та створили кілька моментів біля воріт Гладченка, але вони не стали результативними. А от «Тальне» продовжило грати у своїй манері, і в результаті скоро рахунок став 7:1. Особливо треба відзначити Євгенія Мазура, який зміг чотири рази «розписатись» у воротах «Барси». А трохи пізніше Іван Мазур зробив рахунок 8:1. І «Тальне» на цьому не зупинялось – «синьо-зелені» продовжували йти вперед та шукати щастя біля чужих воріт. Однак, на 28-й хвилині Крикуну таки вдалося трохи скоротити відставання представників Сумщини. Після цього шосткінці спробували трохи пограти першим номером, але якихось дивідендів це не принесло. Натомість, представникам Черкащини вдалось забити десятий гол у ворота «Барси». І це було останнє слово у цій грі.  

«Барса» (Шостка) – «Тальне» (Тальне) – 2:10.
Голи:
Матвієнко (1), Крикун (28) – Є. Мазур (4, 6, 22, 23), Тульчинський (8), І. Мазур (11, 25), Савенко (22, 26), Бондаренко (31)

15 січня відбудуться матчі другого та третього турів групового етапу Кубку України (U-15). Пропонуємо Вашій увазі розклад поєдинків.

15 січня

Група «А»
11.20. «Тальне» (Тальне) – «Іллічівець» (Чорноморськ)
12.30. «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – «Барса» (Шостка)
16.00. «Іллічівець» (Чорноморськ) – «Барса» (Шостка)
17.00. «Тальне» (Тальне) – «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар)

Група «Б»
09.00. СДЮСШОР (Черкаси) – «Ураган» (Івано-Франківськ)
10.10. ДЮСШ (Мар’їнка) – «СТЕМ» (Приазов’я)
13.40. «Ураган» (Івано-Франківськ) – «СТЕМ» (Приазов’я)
14.50. СДЮСШОР (Черкаси) – ДЮСШ (Мар’їнка)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.