«Барселоні» цей фінал міг принести четвертий титул найкращого футзального клубу Європи. До того ж, для «блаугранас» фінальний поєдинок Ліги чемпіонів фактично був захистом цього звання від «Спортінга». Що стосується самого «Спортінга», то для «біло-зелених» це був четвертий єврофінал за п’ять останніх сезонів. Але при цьому «леви» двічі у фіналі поступалися саме представнику Іспанії, а саме – «Інтеру». Ще один фінал, як відомо, приніс «Спортінгу» перемогу в першому розіграші Ліги чемпіонів у 2019 році. Тобто, фактично у фіналі зустрічались дві команди, які вже встигли перемогти у фіналі найпрестижнішого футзального клубного турніру Європи після того, як Кубок УЄФА трансформувався у Лігу чемпіонів.

Наставник «Спортінга» Нуно Діаш знову вдався до деяких змін у складі. Цього разу він довірив місце у стартовій четвірці Еріку та Паулеті, які у попередніх поєдинках «Фіналу восьми» не виходили на майданчик з перших хвилин. Щоправда, початок гри показав, що по факту гру розпочав не Паулета, а Пані Варела, хоча у стартовому протоколі «Спортінга» останнім гравцем першої четвірки був позначений саме 20-й номер «левів». Це було несподіване рішення, тому що очікувалась поява у стартовій четвірці португальської команди, перш за все, Кавінато, який дуже потужно провів як чвертьфінальний поєдинок з «КПРФ», так і півфінал з «Мовістар Інтером». До того ж, до заявки «біло-зелених» повернувся Вінісіус Роша, який не грав у півфіналі, але до «старту» на фінал теж не потрапив. Усі ці кадрові зміни у складі «Спортінга» мали стати певним ефектом несподіванки для Андреу Пласи, який, у свою чергу, переможний стартовий склад вирішив не міняти.

І, мабуть, наставник «Барселони» знав, що робив, адже його підопічні вже наприкінці стартової хвилини поєдинку змогли повести в рахунку. Сталося це після помилки Мерліма при передачі вперед. Цей пас перехопив Марсеніо, який одразу вийшов на ударну позицію та пробив по воротах – 1:0 на користь «блаугранас». Цей швидкий гол явно не входив у плани гравців «Спортінга», проте він серйозно вплинув на гру. Підопічні Нуно Діаша почали часто помилятись при передачах, і це могло призвести до ще більших проблем, особливо якщо згадати, які шикарні моменти створювала «Барса». Зокрема, можна згадати, наприклад, як Ескердінья вийшов на ударну позицію та пробив мимо Гітти, проте влучив у стійку, а Адольфо не пощастило з добиванням. Той же самий Адольфо також між замкнути передачу від Андре Коельо, проте «вісімці» іспанської команди не пощастило.

Лише в середині першого тайму «Спортінг» почав грати більш-менш зважено, і результати не змусили на себе довго чекати. Зокрема, міг забивати Мерлім, проте з його ударом впорався Дідак. Ще у кількох епізодах гравцям «Спортінга» не вистачало або точного завершального пасу, або ж результативного удару. До того ж, треба зазначити, що коли підопічні Нуно Діаша повернули собі впевненість, то вони змушували суперників фолити. І в одному з епізодів, коли «Барселона» «привезла» собі п’ятий фол (у «Спортінга» на той момент було чотири командних порушення), Ескердінья цілком реально міг отримати другу жовту картку. Однак, сталося все зовсім інакше. На 18-й хвилині «Барселона» організувала атаку, а Даніель Шірайші віддав перспективну передачу на Шиимбінью, котрий подвоїв перевагу своєї команди. Фактично перед другим таймом «Барселона» не тільки довела те, що по ходу першої 20-хвилинки вона виглядала краще за «Спортінг», але й отримала важливу психологічну перевагу над «левами».

Невідомо, що сказав у перерві своїм підопічним Нуно Діаш, але на другий тайм вийшов інший «Спортінг»: більш згуртований та мотивований. І це позначалося на діях «біло-зелених», які на старті другої 20-хвилинки не тільки вигравали єдиноборства у своїх опонентів, а і більш сміливо йшли до воріт Дідака. У свою чергу, гравці «Барселони», вочевидь, вийшли на другу половину гри надто впевненими у своїх силах та у підсумковій перемозі. Але це дало зворотній ефект, оскільки по ходу другого тайму в обороні «Барселони» почали з’являтися проблеми. А яскравим підтвердженням цих проблем стала атака «Спортінга» на 26-й хвилині, яка завершилася точним пасом Томаша Пасу на Зікі Те, перед яким, якщо врахувати те, що Дідак був відіграний, були вже порожні ворота. Так рахунок став 2:1, і інтрига у фіналі відродилася. Тим не менш, футзалісти «Барселони» зробили вигляд, що нічого не сталося, і продовжили грати надто спокійно. І за цей спокій підопічні Андреу Пласи поплатилися за кілька хвилин, коли Ерік після розіграшу ауту головою переправив м’яч у ворота Дідака – 2:2.

Тепер у «Барси» був серйозний привід заграти більш обережно, тому що ще одна помилка у захисті могла призвести вже до рахунку на користь «Спортінга». Однак, було видно, що «синьо-гранатові» почали втрачати контроль над грою, а «Спортінг» явно не збирався зупинятись на досягнутому. Тому, проблем у іспанської команди лише додалося. Яскравим підтвердженням цього став штрафний, який «леви» заробили після фолу Даніеля Шірайші. І саме після цього розіграшу штрафного капітан «Спортінга» Жоао Матуш вивів свою команду вперед – вперше у цьому фіналі. Тепер «Барселоні» потрібно було щось робити для того, щоб якомога швидше зрівняти цифри на табло, а потім, можливо, знову схилити шальки терезів на свою користь. І в такій ситуацій Дідак спробував підключатися до атак своєї команди у якості п’ятого польового, проте по-перше – гравці «Барси» ще не були готові одразу перебудуватися на гру з п’ятим, а по-друге – «Спортінг» на це чекав, тому став грати у захисті більш компактно, що зменшувало можливості гравців «Барси» для атакувальних маневрів.

Трохи згодом Андреу Пласа почав випускати Даніеля Шірайші в якості п’ятого польового, проте дивідендів з цього «синьо-гранатові» не отримали. Більше того – після одного з перших розіграшів зайвого гравця «Барселона» пропустила контрвипад, який міг закінчитися ударом Еріка у порожні ворота, проте м’яч влучив у стійку. Однак, на щастя для «Спортінга», і на жаль для «Барселони», першим на м’ячі опинився Пані Варела, який переправив м’яч у спорожнілу «рамку» та зробив рахунок 4:2 на користь своєї команди. Щоправда, буквально тут же Феррао відквитав один гол, і у іспанців з’явилась надія на порятунок. «Барселона» почала тиснути, і на останніх секундах Ескердінья міг перевести гру в екстра-тайми, проте Гітта впорався з його ударом, і фактично цей «сейв» бразильського воротаря «Спортінга» приніс «біло-зеленим» другий титул клубного чемпіона Європи з футзалу. 

«Спортінг» – переможець Ліги чемпіонів з футзалу сезону 2020/2021 р. р.

«Барселона» (Іспанія) – «Спортінг» (Португалія) – 3:4
Голи:
Марсеніо (1), Шимбінья (18), Феррао (38) – Зікі Те (26), Ерік (28), Жоао Матуш (31), Пані Варела (37)

«Барселона»: Дідак – Айкардо, Діего, Марсеніо, Феррао – Андре Коельо, Даніель Шірайші, Адольфо, Ескердінья – Шимбінья, Хоселіто
«Спортінг»: Гітта – Ерік, Пані Варела, Жоао Матуш, Мерлім – Зікі Те, Вінісіус Роша, Тайнан, Томаш Пасу – Кавінато, Паулета
Попередження: Ескердінья (12), Дієго (23), Дідак (30), Феррао (37) – Тайнан (6), Вінісіус Роша (30), Паулета (38)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Барселона» (Іспанія), УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.