Ювілейний, п’ятий сезон Юнацької Екстра-ліги поступово набирає обертів. І вже були зіграні матчі двох спарених турів. Щоправда, лише у другому турі зіграли всі команди-учасниці ЮЕЛ сезону 2021/2022 р. р. І, зважаючи на це, настала черга нарешті познайомитися з учасниками нового сезону у чемпіонаті України (U-17) серед команд Юнацької Екстра-ліги, а також проаналізувати, чого нам від них потрібно чекати.

«ДЮСШ № 4-Кардинал-2-Рівнестандарт» (Рівне)

Чинні чемпіони ЮЕЛ трохи змінили свій склад. Зокрема, у цьому сезоні рівнянам вже не допоможуть Максим Малиновський, Дмитро Рибійький, Вадим Тютюрай, Віталій Панкратій, Дмитро Дяченко – лідери «золотого» складу, які вже пішли на підвищення та грають або у PARIMATCH Екстра-лізі, або у Першій лізі. Щоправда, деякі гравці з нинішнього складу рівненської команди також поступово підпускаються до команди «Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ № 4», яка грає у Першій лізі. Можливо, саме з цим пов’язано те, що підопічні Андрія Мозерова не зовсім вдало стартували у новому сезоні ЮЕЛ. Тим більше, всі знають, що захистити чемпіонський титул завжди важче, ніж його здобути. Тим не менш, у новий сезон вихованці ДЮСШ № 4 увійшли з однією метою – виступити як мінімум не гірше, ніж у попередньому чемпіонаті.

На кого звернути увагу? Звичайно, той факт, що лідери минулорічного «золотого» складу вже пішли на підвищення та заявляють про себе на повний голос у PARIMATCH Екстра-лізі, боляче вдарив по планах рівнян щодо захисту звання чемпіона Юнацької Екстра-ліги. Тим не менш, у нинішньому складі є ті гравці, які у минулому сезоні теж були у «золотому» складі, і зараз на них лягає більша відповідальність, адже наразі саме їм потрібно вести за собою команду. Зокрема, це стосується Микити Козлюка, який у цьому складі ДЮСШ № 4 є капітаном, а у минулому сезоні він був гравцем другої четвірки. Цей гравець має все для того, щоб заявити про себе у футзалі, хоча був варіант, що він піде у футбол. І якщо він додасть у стабільності (про що ми говорили ще рік тому), то він реально може приєднатись до своїх одноклубників, які вже грають за основний склад «Кардинала-Рівнестандарта». Те ж саме стосується і Вадима Білоуса, який у минулому сезоні «капітанив» у команді ДЮСШ № 4 (U-15). І не забуваємо про Романа Піддубного, який поступово додає у своїй грі, і для нього цей сезон, на нашу думку, має бути дуже важливим. Але наразі головний козир рівнян – це воротарська бригада. І Костянтин Рафальський, і Владислав Швець – класні воротарі, які незабаром цілком реально можуть приєднатися до Дмитра Дяченка у основному складі «Кардинала-Рівнестандарта». І хоча наразі, як ми вже сказали, результати 17-річних рівнян далекі від ідеальних, але якщо казати про стражів воріт ДЮСШ № 4, то однозначно – це одна з найкращих воротарських бригад в усій ЮЕЛ, якщо не найкраща.  

Прогноз на сезон. Навряд чи рівняни, при всій повазі до них, зможуть захистити чемпіонський титул, особливо якщо подивитись на те, який хід набрали «чорні соколи» з «ДЮСШ № 25 – Sky Up». Але поборотися за «бронзу» підопічним Андрія Мозерова буде до снаги.

«Ураган» (Івано-Франківськ)

Перед стартом ЮЕЛ команда з Івано-Франківська вважалася чи не найголовнішим фаворитом чемпіонату. Однак, наразі ми бачимо, що підопічні Івана Данилишина стартували трохи пізніше, і вони, на відміну від своїх конкурентів з Києва, тільки входять у сезон. Тим не менш, за своїм потенціалом «дракони» є одними з фаворитів цього сезону. «Ураган» зберіг у своєму складі лідерів (до того ж – «збірників»), а ще й непогано підсилився, взявши до себе трьох вже колишніх гравців чорноморського «Олімпіка». І свій потенціал «Ураган» показав на «Chornomorsk Cup» у червні, де як раз і награвав склад на новий сезон. І вже тоді стало зрозуміло, що «Ураган» у новому сезоні може повернути собі титул чемпіона ЮЕЛ, адже востаннє «дракони» ставали найкращими у сезоні 2017/2018 р. р., коли команда, яку очолював Володимир Салій, і у складі якої виблискували Микола Гуйван, а також легендарна четвірка Роїк-Русин-Титов-Дичук, стала недосяжною для суперників та оформила друге поспіль чемпіонство. І зараз команда Івана Данилиниша, у якого є своя топ-четвірка, котра за потенціалом нічим не поступається згаданим вище гравцям 2002 року народження, робитиме все для того, щоб принести «Урагану» третє чемпіонство ЮЕЛ.  

На кого звернути увагу? Як ми вже сказали, у Івана Данилишина є своя топ-четвірка, яка нічим не поступається стартовій четвірці «Урагану-2002», який очолював Володимир Салій. Це гравці юнацької збірної України Дмитро Федик, Андрій Афтанас, Павло Скіцко та Даміан Запорожан. При цьому треба зауважити, що Федик, Афтанас та Скіцко вже багато сезонів грають разом у одній четвірці – ще з дитячих команд. Тому, зіграність у цих трьох футзалістів просто чудова. І кожний з них має свої чесноти. Федик – це справжнє «ураганівське» серце, мозок своєї четвірки. Скіцко вміє раціонально мислити на майданчику та прораховувати кожний хід наперед. Афтанас додає своїй четвірці швидкості. І додайте сюди Запорожана, який додає стартовому квартету «Урагану» потужності. Однак, і друга четвірка у «драконів» теж на високому рівні. Там виділяються вихованці «Олімпіка» – Іван Дроздов, Сергій Драчук та Ілля Солодчук. Дроздов – це гравець захисного плану, який дуже часто проявляє себе в атаці. Солодчук – це техніка та швидкі ноги. А Драчук може виконати великий обсяг чорнової роботи, але при цьому він теж корисний на обох половинах майданчику. І, безумовно, неможливо не згадати про одного з найкращих воротарів у цій віковій категорії – Олександра Починка, який з кожним сезоном додає у стабільності та надійності. Безумовний перший номер «Урагану» в цій віковій категорії, який продовжує вдосконалювати свою воротарську майстерність.

Прогноз на сезон. Як ми вже сказали, перед сезоном «Ураган» був фаворитом № 1 у новому чемпіонаті ЮЕЛ. Але зважаючи на те, як стартувала «ДЮСШ № 25 – Sky Up», можна сказати, що у «драконів» у цьому сезоні буде серйозний конкурент по боротьбі за чемпіонство. І не виключено, що доля чемпіонства буде вирішена в очних зустрічах між «Ураганом» та «ДЮСШ № 25 – Sky Up». Тому, прогнозуємо так: у команди з Івано-Франківська буде мінімум – «срібло», максимум – чемпіонство.

«КІВС Футзал» (Львів)

У новий сезон команда зі Львова офіційно вступила з новою назвою – «КІВС Футзал». Нагадаємо, що у минулих сезонах ця команда називалась КІВС «Енергія», але наприкінці минулого сезону вже молодші команди Клубу ігрових видів спорту грали саме як «КІВС Футзал». Тому, звикаємо тепер до цієї назви галицької команди, яка у цьому сезоні буде одним з трьох старожилів ЮЕЛ, адже лише «КІВС Футзал», «Ураган» та «ДЮСШ № 4-Кардинал-2-Рівнестандарт» відіграли до цього всі сезони у Юнацькій Екстра-лізі. У новому сезоні команда зі Львова теоретично виступатиме своїм найсильнішим складом, проте навряд чи команду Юрія Шукатки можна відносити до фаворитів чемпіонату. До того ж, два серйозних «ляпаси» від «Урагану» (зазначимо, що оскільки команда зі Львова змінила назву, то у нас протистояння між львівською та івано-франківською командою фактично втратило статус малого «енергетичного» дербі. – А. Т.), схоже, серйозно вдарили по амбіціях «зелено-білих», яким тепер доведеться надолужувати втрачене.   

На кого звернути увагу? Безумовно, головною зіркою цієї команди має бути воротар Юрій Яремчук, який вже залучається як до другої команди «Енергії», так і до основного складу. Окрім того, він є кандидатом до юнацької збірної України. Однак, не факт, що Юрій у цьому сезоні буде часто допомагати своїй команді, оскільки на його розраховують вже у старших колективах. Тим не менш, за спиною Яремчука якось непомітно встиг підрости Володимир Маневський, який вже отримав багато схвальних відгуків на свою адресу. І тому він, скоріше за все, буде основним воротарем «зелено-білих» у цьому сезоні. Альтернативи ми поки що не бачимо. Що стосується польових гравців, то тут, звісно, ми не можемо пройти мимо четвірки гравців 2006 року народження. Маються на увазі Роман Шумило, Олег Пециляк, Лук’ян Сибірцев та Максим Березяк. Це вже зіграна четвірка, яка в цьому сезоні, вочевидь, буде відігравати провідну роль у тактичних побудовах Юрія Шукатки. Також у цьому сезоні мають ще більше заявити про себе такі гравці, як Олександр Линьов, Андрій Шевчик та Роман Гілка. Ця трійка була у минулому сезоні справжнім відкриттям для багатьох фахівців та тренерів. І зараз ці троє теж мають проявляти себе саме у якості лідерів команди. І коли ці трої гравців грають у одній четвірці та знаходяться у чудовій формі, то протистояти їм насправді дуже важко. Багато чого ми чекаємо від Романа Максимця, який був одним з лідерів львів’ян у попередніх сезонах. Одразу згадується класна зв’язка Максимця з Олександром Гриновцем, яка наробила багато галасу. Проте, на жаль, ми побачимо Гриновця у цьому сезоні, тому що він вирішив знайти себе у футболі. А хотілося б побачити його у футзалі, тому що перспективи у нього були непогані. Однак, Юрієві Шукатці не вдалося зберегти у себе цього талановитого гравця.

Прогноз на сезон. Після того, як у львівської команди відбувся випуск гравців 2002-2003 років народження (і, до речі, дуже непоганий випуск – хтось заявляє про себе у PARIMATCH Екстра-лізі, хтось грає у Першій лізі, і при цьому багато хто є серед кандидатів до юніорської збірної України. – А. Т.), звичайно, очікувалось, що наступні покоління команди, яка за весь час перебування у ЮЕЛ змінила вже три назви, будуть анітрохи не гіршими. І, якщо згадати виступи саме цієї команди, складеної з гравців 2005-2006 років народження, у минулі сезони, то за результатами вона нічим не поступалася своїм старшим одноклубникам. Однак, у цьому сезоні ми прогнозуємо львів’янам боротьбу за 6-7 місця.

«Любарт» (Луцьк)

У минулому сезоні «Любарт» дебютував у Юнацькій Екстра-лізі, хоча спочатку в планах лучан було спробувати свої сили у Першій лізі, а вже на сезон 2021/2022 р. р. заявлятись у ЮЕЛ. Однак, обставини склалися таким чином, що «княжичі» дебютували у ЮЕЛ у минулому сезоні. І хоча волинянам не вдалося поборотися за медалі, а результати сезону були не зовсім втішними, та все-таки «Любарт» (U-17) справив непогане враження. Тому, на цей сезон у команди з Луцька були надії на те, що можна буде поборотися за медалі – бодай би за «бронзу». Проте, невдалий старт сезону трохи вніс свої корективи, тому наразі команді з Луцька доведеться виконувати трохи інші завдання. Однак, при цьому треба сказати, що цей склад «Любарта» (U-17) був сформований відносно нещодавно – десь два роки тому. Тому, цій команді доводиться вчитися, як то кажуть, на ходу. І оскільки для деяких гравців «Любарта» (U-17) цей сезон – «випускний» у дитячо-юнацькому футзалі, то фактично для них це буде серйозний екзамен перед переходом у дорослий футзал.

На кого звернути увагу? У «Любарта» є кілька непоганих гравців, які вже залучаються до основного складу. Зокрема, це Дмитро Нерубайло, Богдан Федорук та Назар Цап – старший брат Богдана Цапа, одного з лідерів «Любарта» (U-13). Усі троє – гравці стартової четвірки та лідери команди. Окрім того, варто звернути увагу на основного воротаря волинської команди – Богдана Близнюка, який виділяється завдяки своїй класній реакції та стрибучості. І у минулому сезоні деякі з тренерів команд ЮЕЛ відзначали його гру.  Також звернемо увагу на те, що Олександр Лисенко залучає до складу «Любарта» (U-17) Станіслава Шклярука – теж одного з лідерів «Любарта» (U-17). І хоча цей гравець 2008 року народження, та видно, що він має потенціал, і дійсно допомагає на майданчику своїм старшим партнерам.

Прогноз на сезон. Хоча «Любарт» ще під час міжсезоння декламував, що отриманий досвід минулого сезону допоможе «княжичам» поборотися за медалі ЮЕЛ вже у цьому сезоні, та все-таки є передчуття, що навряд чи волинянам вдасться втілити задумане у життя. Тому, скоріше за все, лучани боротимуться за 7-8 місця.

«ДЮСШ № 25 – Sky Up» (Київ)

Скажемо відверто – на цю команду багато хто чекав у Юнацькій Екстра-лізі ще минулого сезону. Проте, як ми пам’ятаємо, «чорні соколи» (хоча найстарша команда ДЮСШ № 25 наразі є фарм-клубом столичного «Sky Up», який виступає у Першій лізі, та все-таке ми залишаємо за «ДЮСШ № 25 – Sky Up» те прізвисько, яке вже стало звичним – «чорні соколи». – А. Т.) у минулому сезоні не грали у ЮЕЛ, зосередившись на захисті чемпіонського титулу в категорії U-15. Хоча є версія, що без Пастуха, Сніцаренка, Мілевського, а тим більше – Кармаліти (про всіх цих футзалістів ми розповімо нижче) Олександр Кривенда не хотів йти у ЮЕЛ, адже згадана четвірка виконавців – це саме ті гравці, які цілком реально можуть принести столичній команді перший у її історії титул чемпіона Юнацької Екстра-ліги. І, судячи з того, як «чорні соколи» стартували у новому сезоні ЮЕЛ, розрахунок Олександра В’ячеславовича був правильним. Зараз «ДЮСШ № 25 – Sky Up» вдалося зібрати свій найсильніший склад, що вже є натяком на те, що київська команда цілком реально може поборотися за золоті медалі. Зазначимо лише те, що це покоління ДЮСШ № 25 є найсильнішим з того часу, коли Олександр Кривенда тренував юнаків 1997-1998 років народження, а столична команда тоді називалась «ДЮСШ № 25 – Тайм».  

На кого звернути увагу? Безумовно, головним «предметом уваги» у нас буде Дмитро Кармаліта. Це гравець, який вже зараз готовий вирішувати серйозні завдання, і він це доводив неодноразово, поки грав за ДЮСШ № 25 кількома роками раніше. Потім він пішов у футбол та розвивався у деяких непоганих командах. Однак, зараз він повернувся у рідну ДЮСШ № 25. І скажемо чесно – від цього повернення команда з Києва лише виграє. Більше того – сподіваємось, що від цього виграє весь український футзал. Однак, і окрім Кармаліти у складі «ДЮСШ № 25 – Sky Up» також є, на кого звернути увагу. Перш за все, це Денис Сніцаренко, який два у сезоні 2019/2020 р. р. став найкращим бомбардиром чемпіонату України (U-15). Минулий сезон Денис провів у складі «ХІТа-2». Однак, як ми знаємо, друга команда «кабельників» розформована, і Сніцаренко повернувся у стан «чорних соколів», щоб зазіхнути на звання найкращого бомбардира ЮЕЛ. Ще одне «повернення додому» – це Дмитро Мілевський. Він, так само, як і Дмитро Кармаліта, деякий час був відсутній у футзалі, оскільки віддавав пріоритет футболу. Зараз же він повернувся до свого тренера, Олександра Кривенди, щоб допомогти йому та усім «чорним соколам» здобути титул чемпіона Юнацької Екстра-ліги. Свого часу зв’язка Мілевський – Пастух робила погоду у грі ДЮСШ № 25, але при цьому складалося враження, що Мілевський трохи залежний від гри Пастуха, який найбільше «годував» Дмитра передачами. Сам же Олександр Пастух, як і Денис Сніцаренко, минулий сезон провів у «ХІТі-2» (хоча при цьому також грав за ДЮСШ № 25 (U-15). – А. Т.), наразі разом з тим же Сніцаренком є кандидатом до юнацької збірної України. Окрім того, у складі «ДЮСШ № 25 – Sky Up» є два дуже небезпечних «стовпа» – Андрій Гридько та Юрій Тукалевський. І якщо Гридько – це потужна машина з високим відчуттям голу, яка може легко протаранити оборону, то Тукалевський часто виграє собі позицію за рахунок координації та рухливості, а також вміння зіграти як на себе, так і на команду. Також поступово додають у грі Микита Червінський та Дмитро Суворов. Червінський – один з лідерів команди за кількістю результативних передач (особливо варто в цьому плані виділити зв’язку Червінський – Гридько). А Суворов, який довгий час не міг по-справжньому розкритися у футзалі, останнім часом додав не тільки у грі, а й у контексті лідерських якостей. Окрім того, голи Дмитра часто ставали важливими, а подекуди й переможними. Так що, як ми бачимо, у «чорних соколів» дійсно зібрався дуже сильний та перспективний колектив. Тут хіба що не вистачає Андрія Тимчака, який свого часу непогано грав у ДЮСШ № 25 на позиції «стовпа». Однак, по-перше – Тимчак наразі поза заявкою, а по-друге – він не є «чистим» вихованцем ДЮСШ № 25, а Олександр Кривенда, вочевидь, вирішив зробити ставку саме на суто своїх вихованців. Тим не менш, ми сподіваємось, що Олександр В’ячеславович заявить Тимчака на другу половину сезону, адже гравець він дійсно талановитий та перспективний.      

Прогноз на сезон. Кияни дуже потужно стартували у дебютному для себе сезоні Юнацької Екстра-ліги. Так само, як це було два роки тому, коли ця ж команда майже тим же самим складом не знала собі рівних у чемпіонаті України (U-15). І тоді підопічні Олександра Кривенди грали ще без Кармаліти, який тоді як раз намагався знайти своє щастя у футболі. Зараз же кияни зібрали свій найсильніший склад та готові боротися лише за чемпіонство. Щоправда, у столичної команди є такий серйозний конкурент, як «Ураган», і, як ми вже писали вище, є велика ймовірність, що доля чемпіонства може вирішитись у протистоянні між «ДЮСШ № 25 – Sky Up» та «Ураганом». Тому, прогноз буде такий же самий, як і на «Ураган»: максимум – чемпіонство, мінімум – друге місце.

«Black Sea PSV» (Одеса)

Команда з Одеси у минулому сезоні стала володарем кубку України (U-15) та бронзовим призером чемпіонату України (U-15) серед команд Вищої ліги. Тому, не дивно, що вона була одним з претендентів на те, щоб вже у цьому сезоні увійти до числа учасників Юнацької Екстра-ліги. Тим більше, що колектив з Одеси за своїм потенціалом дійсно є командою рівня ЮЕЛ. І протягом цього сезону підопічні Олександра Гірки це неодноразово підтвердять – у цьому можна не сумніватися. Зазначимо, що одеське «Чорне море» поміняло свою назву, і у цьому сезоні даний колектив з Одеси називатиметься «Black Sea – PSV».

На кого звернути увагу? Про лідерів одеської команди ми вже неодноразово говорили. Перш за все, це голкіпер та капітан «Black Sea – PSV» Іван Белімов, який є одним з найкращих воротарів у цій віковій категорії. Окрім того, Іван буває корисним і при атаках одеситів у форматі «5х4», оскільки неодноразово саме Белімов підключається п’ятим польовим гравцем, а подекуди й забиває голи. Окрім того, він є майстром відбивання пенальті. Також провідними гравцями «Black Sea – PSV» є Юрій Бондар, який володіє непоганим баченням майданчику та починає практично всі атаки своєї четвірки. Дуже додав останнім часом у грі Данило Андрієнко, який поступово стає головною ударною силою команди з Одеси. А його зв’язка з Дмитром Романенком виглядає і цікаво, і небезпечно для суперників. Що стосується самого Романенка, то він володіє непоганим відчуттям голу. Окрім того, у розпорядженні Олександра Гірки є такий «стовп», як Тарас Голубець, який завжди готовий вигризати для себе та команди м’ячі, а подекуди і протаранити оборону.

Прогноз на сезон. Для одеського «Black Sea – PSV» настає той час, про який свого часу згадували тренери цієї команди, коли казали, що саме у категоріях U-15 та U-17 потрібно починати вимагати від команди результат, адже на цьому етапі гравці вже трохи навчені та мають певний досвід. Результат за підсумками минулого сезону ми бачили. Але ми не маємо сумнівів у тому, що Олександр Гірка налаштовуватиме своїх підопічних таким чином, щоб вони і в цьому сезоні опинилися серед призерів. І у «Black Sea – PSV» насправді все для цього є. Проте, на нашу думку, максимум для цієї перспективної команди – це третє місце. Тим більше, що більшість гравців одеського колективу – 2006-2007 років народження. Тобто, зараз одесити робитимуть собі плацдарм для того, щоб вдало виступити у сезоні 2022/2023 р. р., де вони точно будуть серед фаворитів.   

ДЮСШ «Хвиля» (Харків)

Після річної перерви харківська ДЮСШ «Хвиля» повертається у Юнацьку Екстра-лігу. І повертається з серйозними амбіціями, оскільки харків’яни у цьому сезоні планують поборотися як мінімум за один з комплектів нагород. Зазначимо, що «Хвиля» наразі є чинним чемпіоном України (U-19), і у тому «золотому» складі слобожанців грали й кілька молодших футзалістів, яких ми, безумовно, побачимо у сезоні. Важливо сказати, що у Юнацьку Екстра-лігу повертається не тільки «Хвиля», а й харківський футзал. Нагадаємо, що у перших трьох сезонах ЮЕЛ Харків був представлений у цьому чемпіонаті збірною Харківської області.

На кого звернути увагу? Одним з тих, хто має бути вартим нашої уваги, є Андрій Єлішев. Він є одним з лідерів «Хвилі», до того ж, він є потенційним «збірником». Також звертаємо увагу на Владислава Ткаченка, який непогано розпочав цей сезон, а також на Сергія Вільхівського, який запам’ятався своєю грою на Кубку України (U-16). І саме за Вільхівським, на нашу думку, потрібно стежити, якщо говорити про перспективу, наприклад, на наступний сезон. Якщо говорити про «тут і зараз», то, звичайно, згадані вище Єлішев та Ткаченко, а також, можливо, Олександр Савочка, який «поклав» хет-трик у ворота чинних чемпіонів ЮЕЛ, будуть головними дійовими особами слобожанської команди у новому сезоні.

Прогноз на сезон. ДЮСШ «Хвиля», як ми вже казали, має за мету поборотися у цьому сезоні за місця у топ-трійці. І, в принципі, це харків’янам до снаги, хоча у них є серйозні конкуренти – перш за все, з Одеси та Рівного (хоча рівнян підопічні Олександра Кузьменка вже двічі обіграли у рамках попереднього туру, але не забуваємо, що у другому колі «Хвиля» ще поїде у Рівне. – А. Т.). Чому акцентуємо увагу на командах саме з цих міст? Тому що, скоріше за все, «Хвиля» навряд чи зможе зробити серйозну конкуренцію «ДЮСШ № 25 – Sky Up» та «Урагану», а ось поборотися за 3-4 місця цілком реально може.

ДЮСШ (Валки)

Так само, як і «Любарт», валківська ДЮСШ у минулому сезоні дебютувала у Юнацькій Екстра-лізі. До того ж, не забуваємо, що ця команда з Харківської області є чинним чемпіоном України (U-15) серед команд Першої ліги. Однак, якщо говорити про цю команду на старті сезону, то є великі питання. І мова навіть не про два стартових матчі, які підопічні Віктора Детюка встигли зіграти (і в обох програли столичним «чорним соколам». – А. Т.). Мова про інше – про виступ валківської ДЮСШ на Кубку України (U-16), який однозначно можна назвати провальним. Нагадаємо, що валківчани посіли останнє, шосте місце, поступившись «Хвилі» у поєдинку за підсумкову п’яту сходинку. На тому турнірі у Харкові, звичайно, були питання до гри лідерів команди, проте ключовий момент був у тому, що Віктор Детюк (як здалося з трибун Палацу спорту «Локомотив» ім. Г. Кірпи) сам не міг знайти спільну мову зі своїми підопічними. І це – при тому, що теоретично валківчани могли би зіграти навіть у фіналі – потенціал для цього у слобожанців був. Однак, вони цим потенціалом не змогли розпорядитися належним чином. Тому, наразі є багато питань, як вихованці валківської ДЮСШ гратимуть, і за рахунок чого намагатимуться здобувати очки.  

На кого звернути увагу? Якщо ж все-таки відштовхуватися від лідерів команди, то вони протягом кількох минулих сезонів не помінялися. Безумовно, головною зіркою цієї команди вважається воротар Анатолій Наку, який провів дуже сильний минулий сезон та став одним з відкриттів минулого року в ЮЕЛ. Також не будемо забувати про найкращого бомбардира минулого чемпіонату України (U-15) Кирила Братенка, який, сподіваємось, ще покаже свій бомбардирський талант. Сподіваємось, що додасть по ходу сезону і Владислав Рахмаїл, який у минулому сезоні грав дуже переконливо, проте наразі не може знайти свою гру. Безумовно, має показати свій найкращий футзал і Віталій Ткачов – теж один з лідерів команди, якому попередній сезон однозначно вдався, і ми чекаємо на продовження вже у цьому сезоні. Адже гравців з таким хистом та відчуттям голу насправді дуже мало. І не можемо не згадати про основного «стовпа» цієї команди – Романа Коверю. Цей гравець не тільки вправно виконує свої безпосередні функції в атаці, а і робить великий обсяг чорнової роботи. І, враховуючи ту ситуацію, про яку ми писали вище, саме з цих гравців нараз має бути головний попит, і саме вони здебільшого будуть відповідальні за гру та результат на майданчику.

Прогноз на сезон. Але все-таки, якщо проаналізувати той стан речей, який був у середині команди з Харківщини на початку сезону, можна сказати лише одне: якщо мікроклімат у команді не покращиться, то навряд чи валківчани будуть претендувати бодай би на статус середняка чемпіонату. Тому, прогрозуємо для них 7-8 місця.

І, насамкінець, поточна турнірна таблиця чемпіонату ЮЕЛ, яка точно зміниться після третього спареного туру. 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: офіційний сайт спорткомплексу «
BLACK SEAPSV»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.