Як ми вже повідомляли, у Першій лізі добіг кінця перший етап змагань. За його підсумками стало відомо, хто продовжить боротьбу за медалі у другому етапі, а хто вже припинив свою участь у нинішньому чемпіонаті. Серед чотирьох команд, які припинили боротьбу, опинився і сумський «СумДУ», який минулого сезону став чемпіоном Першої ліги.

На жаль, цього сезону сумчани вже не зможуть захистити своє чемпіонське звання. Вони фінішували на останньому місці у групі «Схід», тому тепер їм доведеться тільки спостерігати за тим, як чемпіоном Першої ліги сезону 2017/2018 р. р. стане інша команда. Чому так сталося? Давайте для цього проаналізуємо весь сезон «СумДУ» в Першій лізі.

Все почалося з того, що перед стартом чемпіонату в Першій лізі склад «СумДУ» залишили деякі лідери команди, які протягом кількох останніх років були головними дійовими особами у «студентів» – Мисловський, Ігумнов та інші. Щоправда, підопічні Сергія Песоцького ще встигли зіграти у своєму наближеному до чемпіонського складі, але це були, як то кажуть, прощальні гастролі у рамках Кубку України. А вже на початку сезону в Першій лізі сумські вболівальники побачили іншу команду – більш молоду, яка була десь на 75 % складена з учорашніх гравців «СумДУ» (U-19). Але для того, щоб молоді хлопці не знітились, до «СумДУ» був запрошений лідер «Сумихімпрому-СДПУ» Віталій Катеринін, який мав стати новою ударною силою «СумДУ». Окрім того, своїм досвідом з більш молодшими партнерами ділився Олександр Шумило, який у минулому сезоні як раз тренував «СумДУ» (U-19). Тому, в цьому сезоні «СумДУ» проходив процес перезавантаження. І це означає, що зараз у Сумах вирішили зробити крок назад, щоб зробити потім два серйозних кроки вперед.

В принципі, Сергію Песоцькому до цього не звикати. Не вперше у «СумДУ» проходить зміна поколінь, і цей процес, як відомо, безболісно не проходить. Але можна не сумніватись у тому, що за рік-два, коли нинішні гравці «СумДУ» наберуться досвіду, ця команда знову повернеться на верхні щабелі у Першій лізі. А там, можливо, і повернеться в Екстра-лігу. Тим більше, таке місто, як Суми, варте того, щоб мати свою команду в елітному дивізіоні українського футзалу. Звичайно, якби «СумДУ» скористався своїм правом підвищитись у класі як переможець Першої ліги, то, можливо, сумській команді вдалося б зберегти своїх лідерів, а молодь, можливо, за таких умов могла би грати у Першій або Другій лізі. Однак, фінансова складова завадила «студентам» повернутись в Екстра-лігу вже цього сезону. Тому, як казав Леонід Кравчук, «Маємо те, що маємо».

Тим не менш, можна зараз зробити не тільки висновки, а і припущення щодо того, що чекає на «СумДУ» в майбутньому. Почнемо з висновків. Незважаючи на те, що «СумДУ» закінчив свої виступи у Першій лізі вже на першому етапі, до того ж – на останньому місці у групі «Схід», не варто ставитись до виступу підопічних Сергія Песоцького надто критично. Про причини ми вже казали. Цій команді ще потрібен час, щоб перейти на новий рівень та почати показувати рівень гри, приблизно схожий на той, який показувало минуле покоління «студентів». Тим більше, якщо буде, навколо будувати гру. А цей сезон показав, що у «СумДУ» вже з’являються нові лідери. Наразі таким можна назвати Сергія Бабиніна. Він був одним з кращих гравців сумського колективу протягом усього чемпіонату, і цілком ймовірно, що саме з ним Сергій Песоцький пов’язуватиме надії на відродження «СумДУ». І якщо до Бабиніна підтягнуться інші гравці, то в перспективі ми можемо отримати команду, яка буде боротись як мінімум за трійку призерів у Першій лізі. А враховуючи молодість гравців «СумДУ», можна зробити припущення, що вони захочуть прогресувати, щоб надалі мати можливість показати себе вже в Екстра-лізі. А чому б і ні?

«5х5»
Фото: Ілона Купавка

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.