Як відомо, минулого тижня, після наради президентів клубів Екстра-ліги, стало відомо, що в українському футзалу буде новий турнір – Кубок ліги. «5х5» представляє Вашій увазі основні положення формату нових змагань та дає можливість для роздумів щодо перспектив Кубку ліги.

1. У турнірі гратимуть будь-які футзалісти зі структури клубу (тобто, це буде можливість для тренерів перевірити найближчий резерв, поки основні гравці будуть задіяні у збірній);
2. Система змагань – турова. Команди Екстра-ліги будуть розділені на дві групи, які зіграють два тури, кожний з який буде приймати одне місто. За підсумками двох змагальних турів буде зіграний «Фінал восьми»;
3. У групі «А» гратимуть команди, які посідають 1,3, 6, 8 та 10 місця у чемпіонаті. Відповідно, у групі «Б» гратимуть клуби, які матимуть 2,4,5,7 та 9 місця. Приймаючі міста визначатимуться за рейтингом або на конкурсній основі. Ігри проходитимуть з п’ятниці по неділю;
4. «Фінал восьми» буде зіграний також з п’ятниці по неділю. У п’ятницю учасники змагань зіграють чвертьфінали, у суботу – півфінали, а у неділю – фінал.
5. У Кубка ліги також буде і призовий фонд. Півфіналісти отримають по 50000 гривень, фіналіст – 100000 гривень, а переможець – 150000 гривень.

Як ми бачимо, цей формат розрахований на десять команд-учасниць Екстра-ліги. Однак, як ми вже повідомляли, тільки 15 червня стане відомо, чи гратиме у наступному сезоні в еліті українського футзалу «АРПИ Запоріжжя». Звичайно, хотілося б, щоб це місто, яке має багаті футзальні традиції, було представлене в Екстра-лізі. Але, на жаль, не все залежить від нашого бажання.

А взагалі ідея такого турніру напрошувалась давно, адже кілька сезонів поспіль можна було спостерігати таку картину, коли клуби Екстра-ліги під час пауз відпочивають, не маючи ігрової практики. Хоча з іншого боку – деякі турніри в ці «вікна» організовувались. Інша справа – коли виникали паузи через участь «Локомотива» у Кубку УЄФА, і відпочивала вся Екстра-ліга. Тому, залишається тільки поспостерігати за тим, як пройде цей дебютний Кубок ліги.

Хоча вже зараз можна сказати, що він матиме як плюси, так і мінуси. Серед плюсів – це те, що команди Екстра-ліги будуть в ігровому тонусі та не будуть відпочивати, поки гратиме збірна. Багато разів доводилось чути такі думки, що відпочинок для деяких команд (особливо якщо вони набрали оптимальну форму) небажаний. А тут відкривається інша сторона медалі. Річ у тім, що через те, що провідні українські футзалісти будуть задіяні у збірній, Кубок ліги ризикує стратити свою привабливість, оскільки не буде можливості зайвий раз подивитись на умовних Педяша, Ципуна, чи ще когось, а гратимуть здебільшого дублери. Хоча історія знає багато прикладів, коли вчорашні дублери, поки основні гравці грали за збірну, завойовували собі місце в основному складі і більше нікому не віддавали. Хто знає – можливо, Кубок ліги як раз і стане тим турніром, на якому запаляться нові зірки українського футзалу. Однак, тут треба враховувати, що далеко не всі команди мають молодіжні склади. Тому, тут, можливо, шанси на перемогу матимуть ті колективи, які у чемпіонаті поки що не можуть «вистрілити». Щоправда, поки що це – просто припущення.

З досвіду закордонних чемпіонатів ми знаємо, що у турнірах топ-четвірки є різноманітні турніри, які не просто заповнюють паузу в чемпіонаті, а і доповнюють, так би мовити, структуру футзальних змагань. Наприклад, в Італії це – Зимовий Кубок. Але там як раз збираються топ-команди, які грають найсильнішими складами. В Іспанії вісім найкращих команд розігрують Кубок Короля (тільки треба зважити на те, що у Прімері грають шістнадцять команд). Але там формат все-таки трохи інший. Хотілося б, щоб згодом наш Кубок ліги став таким же класним турніром. Однак, спочатку треба стартувати…

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.