Як відомо, з 19 по 26 серпня у Казахстані проходитиме чемпіонат світу з футзалу серед студентів. Участь у цьому турнірі братиме і збірна України. В інтерв’ю сайту prosport.kz головний тренер «синьо-жовтих» Олександр Косенко розповів як про плани студентської збірної на студЧС, так і про найближчі плани національної команди.

– Олександре Петровичу, все національні збірні верстають свої плани на наступну гру, визначаються з суперниками, з якими будуть проводити товариські матчі в офіційні вікна УЄФА. Чи є з цим визначеність для української збірної?
– Перше вікно УЄФА, яке буде у вересні, ми плануємо використовувати для участі у міжнародному турнірі в Ірані за участю господарів, а також збірних Японії та Таїланду. У другому вікні УЄФА наприкінці жовтня зіграємо з Францією, а на початку грудня будуть два товариські матчі з Португалією. Матчі з французами будуть на виїзді, а з Португалією – вдома. Це плани збірної до кінця 2018 року.

– На іранському турнірі суперники України – це виключно азіатські збірні. Чим вони Вам здалися привабливими, коли приймалося рішення про поїздку вашої команди в Іран?
– Так, це все представники азіатського футзалу, але вони дуже відрізняються. Якщо брати збірні Японії та Таїланду, то у них невисокі, швидкі та спритні гравці, і з такими командами буде дуже цікаво зіграти. У попередні роки ми грали з такими збірними, як Сербія, Словенія, Хорватія – все це габаритні команди, в яких багато фактурних гравців. Зараз хотілося б зіграти зі збірними, які грають в інший футзал. Це провідні команди Азії, і хотілося б перевірити себе на їх рівні.

– У грудні збірну чекає найбільш привабливий суперник – чинний чемпіон Європи, яким є Португалія. Знову згадуючи Словенію, іменами та класом іспанці сильніше, але у фіналі вони поступилися опонентам. Що стало вирішальним у перемозі португальців у фіналі, який вони завершували ще й без Рікардіньйо?
– Я ще на чемпіонаті Європи після першої гри Португалії говорив, що ця збірна – не тільки один Рікардіньйо. У цій команді зараз зібралася чудова генерація гравців, про що свідчать і матчі «Спортинга» в Кубку УЄФА. Тренерам вдалося знайти золоту середину гри на високих швидкостях, в яких немає авантюрних дій, і це органічно поєднується з тим, що може дозволити собі тільки Рікардіньйо. Це імпровізація, коли у нього все виходить, і він практично не помиляється. Рікардіньйо є тим лідером, який веде інших гравців, підтримує їх, надає їм упевненості, що вони можуть досягти більшого результату. Португальці ж не випадково піднялися на вершину, вони до неї йшли деякий час, коли були і поразки.

Так, я читав такі думки, що Дуглас зі збірної Казахстану дуже сильно зіграв на чемпіонаті Європи, не гірше, ніж Рікардіньйо. Але все ж вважаю, що саме Рікардіньйо за сукупністю був найкращим на Євро, і його вагома заслуга, що Португалія виграла чемпіонат Європи.

– Ваш дебют у якості головного тренера відбувся чотири роки тому зі студентського чемпіонату світу в Іспанії. Через два роки наступний чемпіонат в Бразилії Україна пропустила. Чи є вже остаточне рішення про участь збірної України в студентському чемпіонаті світу, який 19-26 серпня пройде в Алмати?
– Так, збірна України на ньому зіграє, і зараз я працюю над переліком кандидатів, які зможуть взяти участь.

– Які Ваші думки з приводу того, яким складом Україна буде представлена ​​в Казахстані?
– За віком у цьому турнірі можуть брати участь гравці до 28 років, але ми будемо розраховувати на більш молодих футболістів. Треба буде перевірити в дії найближчий резерв збірної.

– Планується якась спеціальна підготовка до цього чемпіонату, незважаючи на те, що саме у серпні йде завершальний етап підготовки клубів до нового сезону?
– Попередня розмова з президентами клубів по цій темі була, і попередня домовленість є, що потрібних гравців перед чемпіонатом світу на короткостроковий збір відпустять. На скільки днів – точно стане відомо скоро, але те, що такий збір буде, це вже однозначно. Така домовленість є.

– Багаторічний перший номер збірної України Євген Іваняк вирішив продовжити свою кар’єру в Вірменії. Чи був у Вас розмова з Євгеном з приводу його подальшої кар’єри у збірній?
– Після завершення чемпіонату Європи я з Євгеном переговорив і попросив його не робити одразу ж ніяких заяв. А коли пройде час, коли він визначиться зі своєю подальшою долею, будемо вирішувати. Поки конкретно про це ми з ним не говорили. Це зараз не настільки терміново. Зараз питання відкрите.

За матеріалами сайту prosport.kz
Фото: Павло КУБАНОВ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.