У Білорусі офіційно розпочався новий футзальний сезон. Хоча деякі авторитетні білоруські журналісти кажуть, що офіційно він розпочався після розіграшу Кубку Білорусі серед жінок. Однак, все-таки якщо брати до уваги чоловічий білоруський футзал та Вищу лігу, то початок сезону відбувся саме 1 вересня, за тиждень до початку ювілейного, тридцятого за ліком чемпіонату Білорусі.

Традиційно сезон відкрився матчем за Суперкубок країни між «Лідсельмашем» та «ВітЕном». Хоча «ВітЕн» і є чинним володарем Кубку Білорусі, та навряд чи його можна було б назвати фаворитом цього протистояння. Скоріше – «андердогом». І для цього є дві причини. Перша – ще свіжі в пам’яті виступи «енергетиків» у плей-оф минулого сезону, особливо у «бронзовій» серії, де оршанці не змогли нічого протиставити «Столиці». По-друге – стан «енергетиків» залишили кілька гравців, які були якщо і не провідними, але все-таки були важливими для «червоно-чорних». Тому, «Лідсельмаш», який практично зберіг свій чемпіонський склад та ще й трохи підсилився, був фаворитом.

Свій статус фаворита лідівці почали підтверджувати вже на старті поєдинку. Вони почали застосовувати високий пресинг та чинити тиск на ворота Лисенка. Іноді гра ледь не починала переходити в більш емоційну, оскільки боротьби вистачало майже на кожному клаптику майданчику. І треба сказати, що іноді ця боротьба була на межі серйозних фолів. Однак, на справжню рубку ця гра не переросла, хоча, звичайно, було видно, що обидві команди були налаштовані на боротьбу. Щоправда, такий перебіг подій був не зовсім на руку «ВітЕну», який здебільшого грав другим номером та був змушений знаходитись під тиском гравців «Лідсельмашу», яких, до того ж, підганяли рідні трибуни спорткомплексу «Олімпія». Однак, варто сказати, що і у «ВітЕна» теж була гаряча підтримка. І, можливо, саме вона допомогла гостям організувати випад на ворота Змислі та завершити його влучним ударом Козла. Однак, це тільки розізлило господарів майданчику. Вони почали шукати ключі до воріт Лисенка, аби не піти на перерву в якості переможених. І за дві секунди до перерви «ЛСМ» таки вдалося змусити Лисенка капітулювати. До голу призвів розіграш кутового та дальній удар Жигалка, який і став результативним.

Цей класичний «гол у роздягальню» мав ще більше завести гравців «Лідсельмашу». Теоретично господарі майданчику мали би вийти після перерві на підйомі, особливо психологічному. Однак, всю теорію розвіяв класний дальній удар Сілівончика на 23-й хвилині. Такого лідівці не очікували, і їм довелося знову намагатись відігратись. Але вже за кілька хвилин вони значно додали собі проблем, оскільки Гусаков зробив рахунок 3:1 на користь «ВітЕну». Тепер Росю та компанії довелося йти у ва-банк, аби спробувати врятувати гру та не зіпсувати настрій рідним вболівальникам. Однак, всі їх спроби не призводили до взяття воріт Лисенка. Згодом «ЛСМ» поступово почав переходити на гру з п’ятим, але це могло скоріше привести до четвертого м’яча у ворота чинних чемпіонів Білорусі, ніж у ворота чинних володарів Кубку. Однак, «Лідсельмашу» все-таки вдалося скоротити своє відставання до мінімуму. Це сталося після того, як на 39-й хвилині у ворота Лисенка був призначений 6-метровий. Цей «вирок» чітко виконав Рось. У лідівців залишалось трохи більше хвилини, щоб спробувати зрівняти рахунок, але «ВітЕну» вдалося вистояти та заволодіти Суперкубком Білорусі. Це – перший Суперкубок для «енергетиків». Вони були чемпіонами, володарями Кубку, і от тепер стали переможцями Суперкубку Білорусі.     

«Лідсельмаш» (Ліда) – «ВітЕн» (Орша) – 2:3
Голи:
Жигалко (20), Рось (39 – з 6-метрового) – Козел (17), Сілівончик (23), Гусаков (27)

«Лідсельмаш»: ЗмисляВоронін, Рось, Себіскверадзе, Жигалко – Гончаров, Цвірко, Тодуа, Лось 
«ВітЕн»: ЛисенкоД. Клочко, Гусаков, Петров, Іванов – Чернієнко, Вершинін, Білий, Сілівончик – Козел, Можейко
Попередження: Тодуа (17), Себіскверадзе (24), Лось (38) – Козел (21)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5» 
Фото: ФК «ВітЕн» (Орша)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.