Німецький «Хоенштайн-Ернстталь» став одним з тих клубів, який за підсумками Попереднього раунду Ліги чемпіонів отримав путівку до Основного раунду. Приємно, що великий внесок у це досягнення команди з Німеччини зробили українські футзалісти: Сергій Шаровара (який, щоправда, вже має інше громадянство), Юрій Щериця та Юрій Мельник. Саме з останнім з цієї трійці кореспонденту «5х5» вдалося зв’язатись та зробити інтерв’ю. Юрій Мельник розповів про враження від Ліги чемпіонів та перспективи німецького футзалу.

– Юріє, по-перше – вітаємо тебе з виходом до Основного раунду Ліги чемпіонів, а по-друге – поділись, будь ласка, враженнями від поєдинків Попереднього раунду.
– Дякую за вітання. Емоції – супер. Все-таки, це – Ліга чемпіонів, дуже серйозний рівень, і приємно було в таких іграх виходити на паркет, грати та забивати. У нашої команди була дуже хороша підтримка, та й сама організація цього міні-турніру була на високому рівні – багатьом сподобалась. І весь цей позитивний ефект тільки збільшився, коли «Хоенштайн-Ернстталь» пройшов до Основного раунду Ліги чемпіонів. Це – дуже важливий момент для розвитку німецького футзалу.

– Який матч був найскладнішим?
– Мабуть, проти «Тірани». По-перше – це був стартовий поєдинок, а по-друге – албанці забили першими, а потім ми взагалі програвали 0:2. Однак, потім ми пристосувались до гри «Тірани» та змогли схилити шальки терезів на свою користь. Ще сподобався «Дукас». Греки – молодці. Боролись до кінця та змогли не програти.  

– Відомо, що німці у будь-якому виді спорту намагаються зробити шоу. Чи було щось подібне на матчах Ліги чемпіонів за участю «Хоенштайн-Ернстталю»?
– Стосовно шоу, то тут у нас його, як такого, не було, проте на всіх матчах була чудова атмосфера. На наших матчах постійно були присутні близько 600 вболівальників. Але я з усією впевненістю можу сказати, що якщо футзал у Німеччині буде так само популярний, як і гандбол, то і шоу тоді буде. У Німеччини все для цього є. Тут хороша інфраструктура, і навіть шкільні зали – кращі, ніж деякі в Україні, і вони можуть приймати у себе змагання серйозного рівня. Якщо казати про німецький футзал, то тут все робиться поступово – так би мовити, за «дорожньою картою». Вже у 2020 році німецький футзал увійде до структури ДФБ (Німецького футбольного союзу), і це буде чудове підгрунтя для створення професіонального чемпіонату – футзальної Бундесліги. А буде футзальна Бундесліга – буде і конкурентоздатна збірна Німеччини з футзалу. Тут за прикладом далеко ходити не треба – збірна Франції. Хто про неї знав ще років п’ять тому? А зараз вона вже заявила про себе на Євро-2018, та й клубний французький футзал зараз на підйомі. А у Німеччині з цим ситуація може бути дуже перспективною. Німеччина – футбольна країна. Якщо взяти великий футбол, то чемпіонат Німеччини нараховує одинадцять (!!!) ліг. Якщо німецький футзал стане професіональним, то з пошуком кадрів проблема не стоятиме. Тільки треба буде трохи навчити та адаптувати футболістів під футзал. І, до того ж, це буде стимул для футбольних клубів створювати футзальні команди у своїй структурі.  

– Чи була увага з боку німецьких ЗМІ до футзалу, який зараз не настільки популярний у Німеччині?
– Тут брати до уваги такий аспект, як географічне розділення Німеччина. Вона, як відомо, поділена на землі. Наш турнір Попереднього раунду Ліги чемпіонів проходив у Саксонії. Я не скажу за загальні німецькі ЗМІ, але саксонські висвітлювали наші матчі. Тобто, на регіональному рівні і інтернет-видання, і телебачення висвітлювали наші матчі.

– У жовтні «Хоенштайн-Ернсталь» зіграє в Основному раунді Ліги чемпіонів. Президент німецької команди вже сказав, що представники Німеччини не будуть хлопчиками для биття. А що ти скажеш?
– Не хочу образити наших суперників по Попередньому раунду, але в Основному раунді у нас суперники будуть трохи сильнішими саме за рівнем футзальної підготовки. У тій же Польщі або Латвії футзалу приділяється достатньо уваги, тому і не дивно, що ті ж «Рекорд» або «Нікарс» з року в рік грають у євро кубках, і в них вже багато досвіду таких матчів. Тим не менш, будемо старатись показати, що наша команда теж варта того, щоб потрапити до Елітного раунду.

– Поки що у Німеччині немає професіонального футзалу, але, як ти вже сказав, усе йде до того, що він з’явиться. Чи зможуть там про себе заявити українці, і чи будуть у них тоді шанси з німецького чемпіонату потрапити до збірної України?
– Перш за все – це питання до тренерського штабу збірної. Наші гравці виступають у різних чемпіонатах: Білорусь, Польща, Росія, Казахстан тощо. Тренери викликають тих, у кому впевнені. Що стосується можливих подальших виступів українців у Німеччині, то спочатку треба дочекатись, поки футзал у Німеччині стане професіональним. А там вже подивимось, чи будуть задіяні українці у футзальній Бундеслізі. У футбольній Бундеслізі українці грали і грають – наприклад, Воронін, Коноплянка, Ярмоленко. Може, і у футзальній – теж будуть, особливо якщо вони будуть дуже пристойного рівня.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.