Минув перший тур Екстра-ліги, і за його результатами можна підбивати деякі підсумки. З цього ми і починаємо. Отже, пропонуємо Вашій увазі п’ятірку найкращих гравців стартового туру Екстра-ліги за версією «5х5».  

Олександр Сіріцький («Кардинал-Рівне»). Вихованець шосткінського футзалу, який кілька років тому був одним з перспективних воротарів у своїй віковій категорії, може занести до свого активу поєдинок у Львові. По-перше – це був дебют для 19-річного воротаря. А по-друге – його впевнені дії у «рамці» багато в чому допомогли «Кардиналу» здобути перемогу над «Енергією». Вочевидь, саме він буде першим номером в оновленому «Кардиналі». І для цього у Сіріцького все є. Якщо Олександр і надалі гратиме так впевнено, як у Львові, то проблема воротаря у Рівному буде вирішена всерйоз і надовго.  

Роман Кордоба («Ураган»). У поєдинку проти «Титану» Кордоба був одним з лідерів «ураганівців». В принципі, у цьому складі «драконів» він і має бути таким. Саме гол Кордоби багато в чому переламав гри, яка так невдало складалася для підопічних Максима Павленка. Окрім цього забитого м’яча, 9-й номер «Урагану» постійно вів гру своєї четвірки, намагався і сам загострювати ситуацію біля воріт Мельника, і допомагав це робити своїм одноклубникам, як це було в епізоді, коли Фаренюк забив переможний м’яч. І хоча це була перша гра Кордоби після повернення в чемпіонат України, склалося враження, що він нікуди і не йшов – хіба що просто повернувся в «Ураган». Безумовно, досвід Романа знадобиться оновленій івано-франківській команді, яка тільки будується.   

Ігор Борсук («ХІТ»). Капітан «ХІТа» видав дуже шикарний матч. По-перше – відзначився дублем у ворота «АРПИ Запоріжжя». По-друге – міг і взагалі зробити хет-трик, якби його традиційний шикарний удар у падінні через себе став результативним. По-третє – Борсук-старший по-справжньому вів гру своєї команди у поєдинку в Запоріжжі. І по-четверте – «сімка» «ХІТа», вочевидь, перебуває наразі у дуже непоганій формі. А це означає, що ми ще побачимо далеко не одну хорошу гру у виконанні одного з лідерів столичної команди.  

Ігор Салтанов («Кардинал-Рівне»). Найкращого дебюту в Екстра-лізі годі було й чекати. Два голи не кому-небудь, а одному з грандів українського футзалу, які допомогли «Кардиналу» здобути перемогу в матчі стартового туру, Салтанов, мабуть, запам’ятає надовго. Та і взагалі по ходу поєдинку з «енергетиками» Ігор був одним з найактивніших гравців у своїй четвірці. Мабуть, ті, хто бачив ігри Салтанова у чемпіонаті Києва, цьому не здивуються. А от для більшості фахівців така гра одного з багатьох цьогорічних дебютантів Екстра-ліги стала відкриттям. Цікаво подивитись за грою цього виконавця надалі.    

Дмитро Сорока («Сокіл»). Ще минулого року про цього гравця «Сокола» мало хто знав. А вже зараз він оформив дубль у стартовому поєдинку «Сокола» в новому сезоні Екстра-ліги. Наразі він є гравцем другої четвірки. Не сказати, що Сорока у своєму квартеті є лідером, однак у нього можна розгледіти непоганий потенціал. Габарити дозволяють Дмитрові працювати на позиції «стовпа», і якщо Роман Ковальчик трохи детальніше попрацює з цим гравцем, то він на виході може стати непоганим гравцем саме на цій позиції. А поки що дамо йому невеличкий аванс, поставивши до п’ятірки кращих гравців першого туру Екстра-ліги.  

Тренер туру: Станіслав Гончаренко («Кардинал-Рівне»). Мабуть, складно обирати, коли є, серед кого. Можна, звичайно, виділити Романа Ковальчика, який вкотре будує команду з майже «необстріляних» хлопців. Але все-таки зупинимось на кандидатурі Станіслава Гончаренка. На це є дві причини. По-перше – це дійсно топ-повернення. Таких фахівців, як Станіслав Олександрович, нашому футзалу останнім часом не вистачало. І ось цей авторитетний спеціаліст повернувся в Екстра-лігу, очолив «Кардинал-Рівне» та одразу зняв «скальп» з чинного віце-чемпіона та свіжеспеченого володаря Суперкубку України, тобто – «Енергії». Більше того – він це зробив, маючи у своєму складі більшість гравців, які тільки дебютували на рівні Екстра-ліги, а до того були відомо хіба що київській футзальній спільноті. Тим не менш, такий результат, як перемога над «Енергією», та ще і з таким результатом, дає привід зробити висновок, що «кардинали» в цьому сезоні будуть грізною силою, і звитяга над «енергетиками» – це тільки початок. А щодо Романа Ковальчика, то є таке передчуття, що він вже незабаром може стати одним з головних претендентів на звання «Тренер туру». Принаймні, якщо «Сокіл» гратиме надалі так потужно, як у першому таймі поєдинку проти «ІнБев/НПУ», то так і буде.  

Окремо хотілося б відзначити ще одну людину – 16-річного гравця «Сокола» Владислава Первєєва. У цьому чемпіонаті України, який стартував, Влад наразі точно є наймолодшим гравцем, який виходив на майданчик. А ще у нього була нагода забити гол у ворота «ІнБев/НПУ». Якби це сталося, то він би став одним з наймолодших авторів забитих м’ячів за всю історію чемпіонатів України (наразі наймолодшим автором голу в чемпіонатах України є Олександр Кондратюк. – А. Т.). Однак, у Первєєва, як і у його тезки Черниш, ще попереду цілий сезон для того, щоб переписати історію українського футзалу та «Сокола» зокрема. Про Первеєва та інших гравців нового покоління українського футзалу ми поговоримо в одному з наступних матеріалів.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «АРПИ Запоріжжя» (Запоріжжя)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.