Напередодні, під час матчу 12 туру чемпіонату України між командами Екстра-ліги «Енергія» та «ІнБев/НПУ» сталася непересічна подія. У складі «енергетиків» дебютували одразу двоє гравців, яким наразі по 15 років – це Ярослав Квасній та Ігор Тимців. Хоча Кваснія з одного боку важко назвати дебютантом, оскільки він встиг зіграти вперше за «основу» «Енергії» під час розіграшу Кубку ліги. До того ж, він, так само як і ще один представник юнацької команди «Енергії», Ростислав Грицків, був у заявці «зелено-білих» на матч за Суперкубок України, тому його вже сміливо можна вважати володарем цього трофею. Але перша гра Ярослава саме у рамках чемпіонату України серед команд Екстра-ліги відбулась лише напередодні, хоча до цього він кілька разів потрапляв до заявки «енергетиків». Що стосується Ігоря Тимціва, то його «Енергія» заявила до основного складу лише нещодавно, коли відкрилося зимове трансферне вікно. Зазначимо, що і Тимців, і Квасній наразі також грають у Юнацькій Екстра-лізі за львівську команду КІВС «Енергія», де є серед лідерів «зелено-білих». І обом цим гравцям лише навесні виповниться по 16 років (Квасній народився 21 квітня 2003 року, а Тимців – 9 травня 2003 року). І наразі їх можна сміливо називати наймолодшими гравцями, які зіграли у цьогорічному чемпіонаті. Окрім того – також можна сказати, що Квасній та Тимців, скоріше за все, є наймолодшими гравцями Екстра-ліги за весь той час, який існує цей елітний дивізіон українського футзалу. Тобто, мається на увазі період після трансформації колишньої Вищої ліги у нинішню Екстра-лігу.

До цього часу наймолодшими гравцями цього сезону в Екстра-лізі були представники хмельницького «Сокола» – Владислав Пєрвєєв (5 березня 2002 року) та Владислав Черниш (13 лютого 2002 року). Але тепер «пальму першості» у них перехопили львів’яни. І ще неможливо не виділити один важливий момент: Ігор Тимців, Ростислав Грицків, Ярослав Квасній, Владислав Пєрвєєв, Владислав Черниш – це ті гравці, які або грали, або ще грають у Юнацькій Екстра-лізі. Погодьтесь, це дуже непоганий результат за два сезони існування ЮЕЛ. І це, безумовно, створює сприятливі умови для того, щоб Юнацька Екстра-ліга розвивалась надалі та постачала українському футзалу нових гравців.

Окрім того, факт дебюту Кваснія та Тимціва змушує поритись у джерелах та з’ясувати, хто ще дебютував у чемпіонаті України у віці п’ятнадцяти років. Поки що можемо згадати лише вихованця харківського футзалу Олександра Кондратюка, який вперше зіграв ще у Вищій лізі саме тоді, коли йому було п’ятнадцять. Серед відомих імен можна згадати екс-гравця «ЛТК» Юрія Карбовського, який дебютував у Вищій лізі у 16-річному віці. У такому ж самому віці зіграв свій перший матч у чемпіонаті України й один з нинішніх лідерів збірної України – Петро Шотурма. Владислав Пєрвєєв та Владислав Черниш, як ми сказали, дебютували у 16-річному віці лише у цьому сезоні. Принаймні, це – ті, хто одразу згадуються. Але наразі можна констатувати лише один факт: скоріше за все, Ярослав Квасній та Ігор Тимців, разом з Олександром Кондратюком очолюють рейтинг наймолодших гравців чемпіонату України за всю його історію. Але якщо брати до уваги саме новітню історію Екстра-ліги після того, як у неї трансформувалась колишня Вища ліга, то ці двоє вихованців «Енергії» є її наймолодшими футзалістами.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
На фото: Ігор ТИМЦІВ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.