У Білозір’ї триває розіграш Кубку України серед юнаків 2004-2005 р. н. У другий ігровий день були зіграні поєдинки другого та третього турів групового етапу, за підсумками яких визначились пари плей-оф.

Другий ігровий день Кубку України (U-15), як і попередній, розпочався з поєдинку в групі «Б». Господарям змагань, футзалістам черкаської СДЮСШОР, дуже кортіло виправитись за стартову поразку від «СТЕМу». Але треба було враховувати той факт, що черкащанам протистояв «Ураган», який з перших хвилин гри позначив свій статус фаворита гри. Івано-франківці одразу почали грати з акцентом на атаку, застосовували високий пресинг, і в результаті вже на 2-й хвилині вони відкрили рахунок. Забивши гол, «дракони» продовжили грати в атакувальному стилі. Однак, господарі змагань все-таки знайшли можливість для того, щоб якомога швидше зрівняти цифри на табло, і їм це вдалося. Здавалось, що забитий гол мав додати «фіолетово-чорним» додаткових позитивних емоцій, які могли би допомогти повернути русло гри в інший бік. Але вийшло навпаки. «Ураган» продовжив грати у свою гру. Раз за разом у них проходили проникаючі передачі, після яких івано-франківці мали збільшувати рахунок на свою користь. І підопічні Юрія Костишина це робили. Вже на 13-й хвилині рахунок став 4:1 на користь прикарпатців. Але все-таки ближче до кінця першого тайму черкащани трохи активізувались та змогли скоротити своє відставання до двох м’ячів. А це означало, що у господарів майданчику були всі шанси для того, щоб відновити інтригу.  

І дійсно – другий тайм черкаські футзалісти розпочали значно активніше. Це призвело до того, що «Ураган» почав трохи більше грати другим номером. Однак, при цьому у драконів іноді виникали проблеми з точністю передач. Втім, це не завадило Юрієві Бельбасу на 21-й хвилині у центрі майданчику прийняти м’яч на «стовпа», розвернутись та вийти на побачення з Пономаренком і пробити йому поміж ніг – так рахунок став 5:2 на користь «Урагану». Однак, варто віддати належне черкащанам, які все-таки не здавались без бою та шукали можливості для того, щоб знову скоротити своє відставання. Але проблема заклечалась у тому, що було візуально видно перевагу «Урагану» саме в індивідуальній майстерності, яка дозволяла івано-франківцям більше володіти м’ячем. Тим не менш, це не завадило Ратушному протягом 26-й хвилини двічі відзначитись у воротах Гордієвича та скоротити відставання черкаської СДЮСШОР до одного м’яча. Це максимально загострило гру, і господарі майданчику стали шукати можливості для того, щоб зрівняти рахунок. І на 29-й хвилині Павленко це зробив. Тут же Пащак міг вивести «Ураган» знову вперед, але не встиг відгукнутись на простріл на «п’ятачок». В обох команд почали з’являтись моменти, і в будь-який момент шальки терезів могли схилитись в один або в інший бік. Але переможець в основний час не був виявлений. Тому, командам довелось пробивати післяматчеві пенальті, в яких сильнішими виявились господарі майданчику.

СДЮСШОР (Черкаси) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 5:5 (по пенальті – 2:1)
Голи:
Клепча (4), Настенко (15), Ратушний (26, 26), Павленко (29) –  Ю. Бельбас (2, 21), Пащак (9), Салій (12, 13)

Від «СТЕМу» та мар’їнської ДЮСШ можна чекати чого завгодно. Такий висновок можна було зробити після матчів, які відбулись напередодні. І ця думка почала підтверджуватись вже в першому таймі очного протистояння цих команд. Вони одразу запропонували одна одній відкритий футзал, і це одразу принесло свої плоди. На початку 2-ї хвилини Заіченко класно приклався по м’ячу, після чого «снаряд», пущений з далекої відстані, «поцілував» дальню штангу та влетів у ворота. Але вже за кілька секунд Дунаєнко зробив рахунок нічийним. І це був тільки початок – далі було ще веселіше! Скоро той же Дунаєнко вивів «СТЕМ» вперед, а за хвилину після цього Міхов ударом головою збільшив перевагу «СТЕМівців». Однак, і на цьому був далеко не кінець – ще за кілька миттєвостей Дунаєнко зробив хет-трик, і команда з Приазов’я вела в рахунку вже 4:1. І при всьому цьому треба сказати, що вихованці мар’їнської ДЮСШ не виглядали безнадійно. У них теж були хороші атаки, але вони не доходили до результативного завершення. А тим часом Дунаєнко забив вже свій четвертий м’яч у цій грі, і, відповідно, рахунок став 5:1 на користь «СТЕМу». І це означало, що шанси мар’їнців на хороший результат суттєво знижувались.

Гол у виконанні однієї з команд на початку другого тайму теоретично міг би внести корективи у гру. Особливо це стосувалося мар’їнців, яким треба було забивати та відіграватись. І «помаранчеві», за великим рахунком, незважаючи на випади «СТЕМу», залишили дебют другої половини гри за собою, але не змогли зробити головне – забити. Але замість цього представники Донеччини отримали два голи у свої ворота на 23-й хвилині. І тільки після цього Горбачову все-таки вдалося відквитати один гол. Однак, по факту «СТЕМ» все-таки більше атакував, що, безумовно, додавало «синім» додаткових вистів. І візуально було видно, що «СТЕМівці» контролювали гру. Тим не менш, Заіченко, який оформив дубль, залишив останнє слово за мар’їнською ДЮСШ.

ДЮСШ (Мар’їнка) – «СТЕМ» (Приазов’я) – 2:7
Голи:
Заіченко (2, 31), Горбачов (26) – Дунаєнко (2, 4, 6, 12), Міхов (5), Шеставін (23), Лосенко (23) 

Перший матч у групі «А» в рамках другого туру групового етапу звів команди, які реально претендували на перше місце у своєму квартеті. І обидві команди з перших хвилин показали свою зарядженість на максимальний результат. Тому, багато в чому перший забитий гол у цій грі міг багато що вирішити. І першим забив «Іллічівець». А якщо конкретно, то це зробив Хрустовський. Ясна річ, що «Тальне» одразу перейшло до атаки, намагаючись одразу відігратись. Але зробити це швидко «синьо-зеленим» не вдалося. Натомість, «Іллічівець» володів ініціативою та подекуди створював моменти біля воріт Гладченка. І під кінець першого тайму представникам Одещини подвоїли свою перевагу. Хоча зазначимо, що перед цим Євгеній Мазур мав чудову нагоду для того, щоб зрівняти рахунок у зустрічі.

Починаючи з перших хвилин другого тайму, гравці «Тального» намагались більше володіти м’ячем. Але до гостроти біля воріт «Іллічівця» це практично не призводило. Та й самі гравці команди з Чорноморська грамотно грали в обороні, не даючи суперникам можливостей створити щось більш-менш небезпечне. Але ставало зрозуміло, що так тривати довго не могло. І будь-який гол міг кардинально змінити все. Тільки залишалось питання: хто його заб’є? Оскільки з кожною хвилиною часу в «Тального» для того, щоб врятувати гру, залишалось мало, вже починало набувати актуальності питання виходу п’ятого польового. Однак, всі питання міг зняти Хрустовський, який з близької відстані влучив у штангу. Так само у штангу трохи згодом поцілив і Ткачук. Тобто, з цього можна зробити висновок, що скоріше «Іллічівець» був близьким до третього голу, ніж «Тальне» – до свого першого. І, зрештою, Хрустовський на 30-й хвилині збільшив перевагу «Іллічівця». А наприкінці гри Семенченко двічі змусив Гладченка ще раз витягти м’яча з власних воріт та встановив остаточний рахунок.

«Тальне» (Тальне) – «Іллічівець» (Чорноморськ) – 0:5
Голи:
Хрустовський (4, 30), Ткачук (15), Семенченко (31, 32) 

Перед грою з «Темпом» наставник «Барси» Владислав Петренко пообіцяв, що у поєдинках другого ігрового дня зіграють краще, ніж напередодні. Однак, іншої думки були футзалісти з Енергодара були іншої думки. Вони зі стартових хвилин почали грати першим номером, і в результаті скоро це принесло свої плоди: Лущай відзначився дублем у ворота Моїсеєнка. І лише після цього у шосткінців почали з’являтись моменти біля воріт «Темпу». Зокрема, непогану нагоду мав Галушко, але він не зміг «пробити» Шпонька. Натомісто, команді з Запорізької області вдалося ще раз збільшити свою перевагу. Це зробив Журба (звичайно, не той, який грає за київський «ХІТ» а його однофамілець). Надалі «Темп» продовжував грати першим номером та завершувати ударом по воротах чи не кожну свою атаку. І, за деяким винятком, енергодарці практично не дозволяли своїм суперникам створювати гостроту біля володінь Шпонька. Єдиний мінус у грі «Темпу» на той момент – це набрані п’ять командних фолів. Але покарання у вигляді 10-метрового їм вдалося уникнути.

«Темп» продовжував володіти ініціативою і після перерви. Здавалось, що ще трохи, і підопічні Ігоря Черненка заб’ють вчетверте. Однак, швидкий гол їм створити не вдалося. І все-таки у середині другого тайму їм все-таки вдалося втілити у гол одну зі своїх атак – відзначився Бутенко. Хоча відзначимо, що перед цим у «Барси» були дві непогані нагоди ля того, щоб відквитати один м’яч. А трохи пізніше красень-гол забив Журба. Він зробив усе, як за підручником: прийняв м’яч на «стовпа», розвернувся та пробив у «дев’ятку» – це вже 5:0. Не встигли шосткінці переварити цей пропущений гол, як у їх ворота влетів ще один – цього разу від Лущая, який оформив хет-трик. І тільки після цього Матвієнко таки зміг відкрити лік голам «Барси» у цьому поєдинку. Але на ситуацію на майданчику це не вплинуло – «Темп» продовжував грати у свою гру та поступово наближався до перемоги. І, в принципі, вже мало хто сумнівався, що саме енергодарці здобудуть звитягу в цій грі. Так і сталося.

«Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – «Барса» (Шостка) – 6:1
Голи:
 Лущай (3, 4, 27), Журба (8, 25), Бутенко (22) – Матвієнко (28)

Попередження: Вовк (14) 

«Ураган» та «СТЕМ» в очній зустрічі мали з’ясувати, хто з них більше гідний посісти перше підсумкове місце у групі «Б». «СТЕМ» одразу запропонував «Урагану» швидкий футзал, і саме приазовці могли першими відзначитись у цій грі. Однак, найбільш реальну нагоду забити мав «ураганівець» Пащак, який влучив у штангу. Трохи пізніше «дракони» мали ще одну гольову можливість, але змусити Басовського капітулювати їм не вдалося. Згодом «СТЕМівці» пересунули гру на половину майданчику «Урагану», але закріпити цей факт голом вони не змогли. Загалом же можна сказати, що гра йшла на обох половинах майданчику, і обидві команди матли шанси на те, щоб відкрити рахунок. Але все могло змінитись на 12-й хвилині, коли Шеставін якимось чином не влучив у порожній кут воріт. Після цієї змарнованої нагоди приазовці пришвидшили темп, але вичавити з цього максимум не змогли. «Ураган» відповів двома небезпечними ударами. З одним впорався Басовський, а інший прийняла на себе штанга. А наприкінці першої воловини гри приазовцям вдалось організувати атаку, яка завершилась «голом у роздягальню» від Оденцова – 0:1.

Звісно, такий перебіг подій не влаштовував «ураганівці», які не хотіли програвати вдруге за день. І логічно було передбачити, що прикарпатці підуть вперед великими силами та будуть тиснути. Однак, це сталося лише після того, як «Ураган» пропустив другий гол у свої ворота. Натомість, після цього у «СТЕМа» з’явилась можливість тікати у контратаки, які несли в собі загрозу воротам Починка. І в кількох епізодах приазовці цілком реально могли збільшити свою перевагу. Але сталося трохи інакше – на 26-й хвилині Когутяк відквитав один м’яч, і тепер перевага «СТЕМівців» стала мінімальною. Після цього «Ураган» спробував одразу зрівняти рахунок і, як це і було зрозуміло, почав тиснути. Однак, помибка у власному штрафному майданчику призвела до голу у ворота «драконів». Після цього «Ураган» пішов на ризик та став грати з п’ятим польовим. Однак, «СТЕМівці» в одному з епізодів змогли підловити суперників на помилці, і Дунаєнко влучив у порожні ворота. І буквально тут же «Ураган» забив у відповідь. Більше того – івано-франківці продовжили грати з п’ятим, але втілити свою чисельну перевагу «червоно-білим» не вдавалось. І лише на останній хвилині Сергій Бельбас скоротив відставання «Урагану» до мінімуму. «Дракони» кинули всі сили на те, щоб зрівняти рахунок, але фінальний свисток зафіксував перемогу «СТЕМа» з рахунком 4:3. А це означає, що саме приазовці посіли підсумкове перше місце у групі «Б».

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «СТЕМ» (Приазов’я) – 3:4
Голи:
Когутяк (26), Пащак (29), С. Бельбас (32)Оденцов (16), Дунаєнко (19, 27, 29)
Попередження:
Булгатов (27) 

В разі перемоги господарі змагань, вихованці черкаської СДЮСШОР, могли би вийти на друге місце у групі «Б» та зіграти наступного дня у півфіналі Основного Кубку проти переможця групи «А». І черкащани практично одразу взялися за справу. Вони мали кілька небезпечних моментів, але на висоті в цих епізодах був Ніколенко, який кілька разів рятував команду з Мар’їнки від голу. У свою чергу, мар’їнці намагались відповідати контаратки, які, щоправда, не завжди доходили до завершального удару. Але все-таки господарі майданчику виглядали попереду трохи цікавіше. Відповідно, шанси відкрити рахунок у них були трохи вищими. Однак, незважаючи на всі зусилля черкащан, рахунок залишався незмінним – 0:0.

А от у другому таймі пішли справжні «гойдалки». Обидві команди намагались відповідати атакою на атакою, і це вплинуло на підвищення темпу у грі. В одному з епізодів черкащани були реально близькими до взяття воріт, але м’яч після удару Пухи прийняла на себе штанга. Після цього господарі майданчику збільшили тиск на ворота Ніколенка, але голкіпер мар’їнців рятував своїх партнерів по команді. А іноді представникам Донбасу просто щастило, коли м’яч летів повз ворота.Хоча іноді все-таки «помаранчеві» теж атакували та наносили удари по воротах суперників, але вони були безрезультатними. І все-таки черкащани домоглися свого. За півтори хвилини до кінця основного часу Пуха все-таки зміг проштовхнути м’яч у ворота Ніколенка, знаходячись на «п’ятачку». Авже трохи згодом Клепча подвоїв перевагу «фіолетово-чорних», чим і підбив підсумок гри: черкаська СДЮСШОР здобула перемогу з рахунком 2:0 та вийшла до півфіналу Основного Кубку з другого місця у групі «Б».  

СДЮСШОР (Черкаси) – ДЮСШ (Мар’їнка) – 2:0
Голи:
Пуха (31), Клепча (32)

Попередження: Настенко (27), Артеменко (31) 

У матчі проти «Барси» чорноморський «Іллічівець» мав офіційно оформлювати своє перше місце у групі «А». Тому, ясна річ, що представники Одещини з перших секунд пішли виконувати поставлену задачу. І вже на 3-й хвилині «червоні» повели в рахунку після удару Стоєва. І надалі «Ілічівець» продовжував на класі перегравати «Барсу». Це було видно не тільки за кількістю ударів, а і, наприклад, за кількістю виграних єдиноборств. Хоча були моменти, коли шосткінці все-таки загрожували воротам «Іллічівця». Однак, ці епізоди були лише каплею в морі володіння м’ячем «Іллічівця». Якщо чесно, то по такій грі виникало одне питання: чи зможе «Барса» бодай би спробувати нав’язати боротьбу фаворитам та зачепитись хоч за один заліковий пункт? З одного боку – відповідь була очевидною. А от з іншого – «Барсі» на 11-й хвилині вдалося зрівняти рахунок. Після цього «Іллічівець» збільшив тиск на ворота Моїсеєнка, і яеби не дії воротаря, то рахунок міг би бути розгромним. А коли Осипенко вивів «Барсу» вперед, то вже стало набагато цікавіше. «Іллічівець» отримав покарання за змарновані моменти, і тепер був змушений відіграватись. І тільки наприкінці передостанньої хвилини першого тайму підопічним Олександра Каплуна вдалося зрівняти цифри на табло.

Після перерви гравці «Барси», незважаючи на пропущений «гол у роздягальню», ніби почали діяти впевненіше. Однак, поступово «Іллічівець» почав прибирати ініціативу до себе. Ставало зрозуміло, що чорноморці не хотіли страачати очки у матчі з «Барсою». Підопічні Олександра Каплуна розхитували оборону команди з Шостки, але не могли втретє «пробити» Моїсеєнка. І на 23-й хвилині «червоні» таки досягли свого – Парулава зміг забити з «п’ятачка», чим суттєво виправився за отриману незадовго до цього жовту картку. Після цього «Іллічівець» ніби заспокоївся та вирішив віддати ініціативу суперникам. Однак, шосткінці не могли скористатись таким подарунком. Хоча після однієї з атак рахунок міг би знову стати рівним, але ворота «Іллічівця» від голу врятувала штанга. Хрештою, підопічні Владислава Петренка на останніх хвилинах основного часу спробували піти на штурм. Однак, врятуватись представникам Сумщини н вдалося. «Іллічівець» переміг та вийшов з першого місця до основного півфіналу, де зіграє з черкаською СДЮСШОР.   

«Іллічівець» (Чорноморськ) – «Барса» (Шостка) – 3:2
Голи:
Стоєв (3), Хрустовський (15), Парулава (23) – Осипенко (11, 12)

Попередження: Парулава (21) 

У поєдинку між «Тальним» та «Темпом» визначався володар останньої путівки до півфіналу Основного Кубку. Звісно, що бажання було в обох команд. Але переможцем мав стати тільки один з двох претендентів. Тому, представникам Черкащини та Запоріжщини довелось в очній грі визначати останнього півфіналіста.

Судячи з перших хвилин, більше бажання мали футзалісти з Черкащини. Принаймні, вони виглядали трохи цікавіше в атаці, а подекуди і гостріше. Однак, їм не вдавалося втілити у гол бодай би одну свою атаку. А от «Темп» хоч і атакував не так часто і не так гостро, та все-таки зміг відкрити рахунок у грі після голу Грамака. Вочевидь, такий розвиток подій трохи розізлив (звісно, по-спортивному) гравців з Тального, які почали більше володіти ініціативою та створювати моменти біля чужих воріт. Один тільки Євген Мазур мав як мінімум дві хороших нагоди. Однак, зрівняти рахунок «синьо-зеленим» не вдавалось, так само як і «темпівцям» – збільшити свою мінімальну перевагу.

Тим цікавішим був початок другої половини гри. Тальновці розуміли, що їм треба зробити все можливе та неможливе для того, аби відігратись. Тому, і не дивно, що вони знову почали створювати моменти біля енергодарських воріт. Але реалізація залишала бадати кращого. Двічі на допомогу «Темпу» приходила штанга. До того ж, знову не щастило Євгенові Мазуру, який реально міг забивати кілька разів. Однак, згодом кількість перейшла у якість. На 18-й хвилині Савенко зрівняв рахунок. А вже після цього зміг забити і Мазур, який вивів «Тальне» вперед. Так рахунок став 2:1. А за кілька миттєвостей Савенко оформив дубль. Цей факт змусив Ігоря Черненка йти на ризик та поступово переходити на гру з п’ятим польовим. А остаточно «Темп» перейшов на гру вп’ятьох тоді, коли рахунок став 4:1 на користь «Тального». «Темпу» вдалося відквитати один м’яч. Але помилки при розіграші п’ятого призвели до того, що Савенко та Мазур зробили по хет-трику. А міг Мазур забити і вчетверте, якби на останніх секундах зустрічі реалізував дабл-пенальті. Втім, на підсумковий результат це вже не вплинуло. 6:2 – перемога «Тального». Саме ця команда з Черкаської області стала останнім півфіналістом, і у півфіналі вона зіграє зі «СТЕМом».

«Тальне» (Тальне) – «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – 6:2
Голи:
Савенко (18, 22, 32), Є. Мазур (19, 31, 32) – Грамак (9), Журба (31)

Попередження: Савенко (27) – Вовк (18), Лущай (29)
На 32-й хвилині Є. Мазур («Тальне») не реалізував 10-метровий.

Таким чином, за підсумками поєдинків другого ігрового дня стали відомі півфінальні пари Малого та Основного плей-оф.

16 січня.

Малий плей-оф. Півфінали.
10.00. «Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – ДЮСШ (Мар’їнка)
11.15. «Барса» (Шостка) – «Ураган» (Івано-Франківськ)

Основний плей-оф. Півфінали.
12.30. «Іллічівець» (Чорноморськ) – СДЮСШОР (Черкаси)
13.45. «Тальне» (Тальне) – «СТЕМ» (Приазов’я)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.