У четвертий ігровий день розіграшу Кубку України (U-15) визначились усі команди, які фінішували з першого місця по шосте. Нагадаємо, що матч за 7-8 місця між енергодарським «Темпом» та шосткінською «Барсою» не відбувся, і ці команди автоматично поділили згадані місця. Тому, в останній ігровий день були зіграні поєдинки за 5-6 місця, за бронзові медалі та фінал.

Матч між «Ураганом» та мар’їнською ДЮСШ відкривав програму останнього ігрового дня. Обидві команди мали з’ясувати, хто з них більше гідний завоювати п’яте місце. До того ж, у мар’їнців була ще одна мотивація – вони хотіли взяти реванш у «драконів» за поразку в поєдинку групового етапу (5:9). Але на початку гри обидві команди спочатку намацували слабкі сторони суперника. І першим зміг знайти шпарину в обороні опонента «Ураган», а конкретно – Юрій Бельбас, який двічі змусив Ніколенка витягати м’яч з сітки своїх воріт. Але представники Донеччини не засмутились, і скоро Заіченко відквитав один м’яч. Більше того – «помаранчеві» здобули кілька кутових біля воріт «Урагану», але жодного з них не втілили у гол. Окрім того, мар’їнці кілька разів відпрацювати «ураганівців» у захисті. Це означало тільки одне: підопічні Юрія Авакяна не збирались так просто змиритися з поточним станом справ – вони хотіли відновити рівновагу в рахунку. І це вони показали на практиці, коли спочатку Заіченко зрівняв рахунок, а потім Павло Чернявський вивів мар’їнську ДЮСШ вперед. Але на останній хвилині першого тайму «Ураган» відповів тим же і пішов на перерву, виграючи з рахунком 4:3. Що цікаво – останній м’яч у першій половині гри забив Юрій Бельбас, який не тільки оформив хет-трик, а і наздогнав свого брата Сергія у списку бомбардирів.

Тільки-но розпочався другий тайм, як команді з Мар’їнки вдалося зрівняти рахунок у зустрічі. Це зробив Павло Чернявський, який класно пробив здалеку. А трохи згодом «помаранчеві» знову могли вийти вперед, але Заіченко змарнував дві нагоди. Спочатку його дальній удар не досяг мети, а потім 7-й номер мар’їнців не зміг влучити з близької відстані. «Ураган» відповів своїм моментом, який міг би завершитись голом, якби Федив влучив у ворота. Після цього прикарпатці пішли на штурм, який увінчався голом Юрія Бельбаса. Це дозволило «Урагану» знову вийти вперед, а самому Юрію – обійти свого брата у бомбардирському заліку. Але мар’їнці знову не забарилися з відповіддю. Спочатку красень-гол п’ятою забив Заіченко, а потім два голи забив Нікітенко. І це вде – 7:5. Звісно, такий перебіг подій не влаштовував івано-франківців, які одразу пішли відіграватись, але вони ніяк не могли змусити Ніколенка капітулювати. Натомість, команда з Мар’їнки втікала у контратаки, і одна з них завершилась четвертим голом Заіченка. І це вже – 8:5. Після цього наставник «Урагану» Юрій Костишин взяв тайм-аут, а потім «дракони» вийшли грати з п’ятим польовим. Прикарпатці довго намагались розіграти п’ятого, мали хороший момент, але замість цього отримали гол у порожні ворота від Заіченка, який оформив пента-трик. Таким чином, на табло встановився рахунок, з яким «Ураган» виграв у мар’їнської ДЮСШ – 9:5. Однак, він протримався недовго. Спочатку Пащак скоротив відставання «Урагану», але невгамовний Заіченко знову вразив ворота «драконів». Більше того – він зробив двічі, і в підсумку на рахунку мар’їнської «сімки» було вже сім м’ячів. Стільки голів на цьому турнірі ще ніхто не забивав. І це стало визначальним фактором у перемозі мар’їнської ДЮСШ, яка посіла підсумкове п’яте місце.    

Матч за 5-6 місця.
ДЮСШ (Мар’їнка) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 11:7
Голи:
Заіченко (7, 13, 23, 26, 29, 30, 31), П. Чернявський (14, 17), Нікітенко (23, 24) – Ю. Бельбас (3, 5, 16, 21), Пащак (29, 32) 

У поєдинку за третє місце зустрілись дві команди, які представляють Черкащину. Таким чином, на нас чекало дербі Черкаської області у рамках «бронзового» фіналу. І це дербі розпочалося з атак черкаської СДЮСШОР. Тому, і не дивно, що дуже скоро саме черкащани відкрили рахунок у грі. Це зробив Артеменко, який пройшов через оборонні редути «Тального», як ніж скрізь масло. І це, як виявилося згодом, був початок проблем для «синьо-зелених». Черкащани фактично повністю володіли ініціативою, і раз по раз створювали моменти біля воріт Гладченка. По такому ходу гри у «Тального» було мало моментів біля воріт Пономаренка. Однак, на 11-й хвилині лідер «Тального» все-таки зміг знайти можливість дальнього удару, який став результативним. Але вже за кілька хвилин черкащани знову вийшли вперед після голу Клепчі. Так рахунок став 2:1, і «Тальному» знову довелось відіграватись. «Синьо-зелені» змусили Пономаренка кілька разів рятувати черкаську СДЮСШОР від голу. Однак, здебільшого гра все-таки йшла біля воріт Гладченка, і багато в чому завдяки його «сейвам» рахунок не став більшим.

Черкащани по перерві знову пішли вперед, але разом з тим пропустили випад на свої ворота. І якби Савенко його реалізував, то рахунок був би рівним. Ще одну можливість відновити рівновагу мав Мазур, але цього разу фортуна йому не усміхнулась. Черкащани відповіли моментом, який мав би втілитись у гол, якби Настенко зміг влучити по м’ячу, знаходячись у метрі від воріт. Знав би Владислав, що після цього «Тальне» заб’є – обов’язково би влучив по м’ячу в потрібний момент. А так на 23-й хвилині Півторак зробив рахунок 2:2, і обом командам довелося розпочинати все спочатку. Однак, цього «Тальному» здалося замало, і скоро Євген Мазур та Савенко зробили рахунок 4:2 на користь «синьо-зелених». Після цього черкащанкам довелося взяти тайм-аут та перейти на гру з п’ятим. Однак, розіграш зайвого у «фіолетово-чорних» не клеївся. До того ж, скоро вони пропустили гол у порожні ворота, що ще більше ускладнило ситуацію. Черкащани, при першій ліпшій нагоді, знову намагались йти з п’ятим, однак розіграти зайвого гравця таким чином, щоб забити гол, їм так і не вдавалось. І це наближало «Тальне» до здобуття бронзових медалей. А ще більше «синьо-зелених» до омріяної «бронзи» наблизив Тульчинський, який зробив рахунок 6:2. Незважаючи на це, черкащани продовжували атакувати з п’ятим. Однак, змусити Гладченка дістати м’яч з сітки своїх воріт їм не вдавалось. І тільки за вісім секунд до кінця другого тайму Ратушний все-таки трохи підсолодив гірку пігулку поразки черкаської СДЮСШОР. Але бронзові медалі поїхали у Тальне.   

Матч за 3-4 місця
СДЮСШОР (Черкаси) – ФК «Тальне» (Тальне) – 3:6
Голи:
Артеменко (6), Клепча (13), Ратушний (32) – Є. Мазур (11, 24), Півторак (23), Савенко (24, 26), Тульчинський (31) 

Якщо матч за третє місце був дербі Черкаської області, то фінальний поєдинок можна було сміливо назвати «південним» дербі, адже обидва фіналісти представляли Південь України. І ця гра за титул володаря Кубку України розпочалася з розвідки боєм. А вже трохи пізніше, коли минув дебют гри, «СТЕМ» вирішив прибрати ініціативу до своїх рук за допомогою позиційних атак. Щоправда, при цьому випади «Іллічівця» були гострішими. Зокрема, можна згадати, як Хрустовський у ближньому бою не зміг переграти Басовського. Але на 6-й хвилині «Іллічівець» повів у рахунку після хорошого удару Семенченка. У відповідь «СТЕМ», за рахунок дій попереду Шеставіна та Дунаєнка, намагався створити проблеми чорноморцям, але чогось їм не вистачало у завершальній стадії. І це, відповідно, було на рук гравцям «Іллічівця». Підопічні Олександра Каплуна більше діяли на контратаках та іноді змушували Басовського вступати у гру. І робив це голкіпер «СТЕМу» дуже надійно. А незадовго до перерви Шеставін все-таки зміг зрівняти цифри на табло, і на перерву команди пішли за нічийного рахунку.

«СТЕМ» розпочав другу половину фінальної зустрічі так само, як і першу – з позиційних атак. Однак, вони були практично без просування вперед, ближче до воріт «Іллічівця». А от команда з Чорноморська відповідала небезпечними ударами, які могли стати гольовими. Тобто, фактично підопічні Олександра Каплуна були ближче до того, щоб повести в рахунку. Але в той же час «СТЕМ» теж мав можливості для того, щоб зробити рахунок 2:1 на свою користь. Можна згадати класну комбінацію, яку створили Шеставін, Булгатов та Дунаєнко, але вона була без гольового завершення. Фактично гра йшла хвилями. Варто було «Іллічівцю» створити кілька дуже небезпечних нагод біля воріт Басовського, як «СТЕМ» відповідав своєю контратакою. І в такому ключі проходив практично весь другий тайм, який більше нагадував поєдинок тактик та нервів. І перемогти тут мала та команда, в якої міцніші нерви. А психологічний фактор става все більш актуальним, тому що поступово справа йшла до післяматчевих пенальті.

І саме в серії післяматчевих 6-метрових визначився володар Кубку України (U-15). Ним став «Іллічівець», який пробив пенальті краще за «СТЕМ».  

Фінал
«Іллічівець» (Чорноморськ) – «СТЕМ» (Приазовське) – 1:1 (по пенальті – 2:0)
Голи:
Семенченко (6) – Шеставін (16)

За підсумками турніру були визначені найкращі гравці у всіх командах, а також найкращий гравець турніру та найкращий воротар.

Найкращими гравцями у командах були визначені:

Євген Крикун («Барса»)
Данило Лущай («Темп-ЗАЕС-Продексім»);
Дмитро Федик («Ураган»);
Богдан Ніколенко (ДЮСШ Мар’їнка); 
Євгеній Мазур (ФК «Тальне»);
Олег Ратушний (СДЮСШОР Черкаси);
Дмитро Дунаєнко («СТЕМ»);
Данило Ткачук («Іллічівець»).
Найкращий воротар – Богдан Гладченко (ФК «Тальне»)
Найкращий гравець – Артем Заіченко (ДЮСШ Мар’їнка)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.