«It`s final game», як казали коментатори перед фінальним матчем Ліги чемпіонів, у якому зустрілись «Кайрат» та «Спортінг». Господарі майданчику, гравці «Кайрату», мали серйозну підтримку з боку власних трибун. «Спортінг» же, вочевидь, міг тільки відповісти бажанням виграти свій перший європейський трофей.

«Кайрат» міг забити вже на старті гри – дуже хороший момент мав Тайнан. Цим господарі майданчику дали зрозуміти, що готові взяти ініціативу в свої руки, аби згодом втілити можливу ігрову перевагу в голи. На це «Спортінг» відповів двома небезпечними моментами у виконанні Кавінато. Але ворота Ігіти залишились у недоторканості. До речі, варто сказати трохи про воротарів. Гітта та Ігіта провели дуже класний поєдинок, і довели, що недарма вони вважаються одними з найкращих голкіперів у світі. А поки що їм обом доводилось показувати свій клас на паркеті «Алмати Арени». До того ж, по ходу першої 20-хвилинки складалось враження, що поєдинок більше нагадував шахову партію, адже і «Кайрат», і «Спортінг» все-таки здебільшого займались тим, що шукали слабкі місця у своїх візаві. Тим не менш, були і такі епізоди, коли рахунок міг бути відкритим. Зокрема, можна також згадати, наприклад, момент у Мерліма, або нагоду, яку мав Тайєбі. Однак, на зміну рахунку це не вплинуло. Двічі підключався до атак «Кайрату» Ігіта, однак і вони не принесли якихось дивідендів.

А вже на початку другої половини основного часу гри «Спортінг» зміг повести в рахунку. Кардинал отримав передачу, прийнявши м’яч на «стовпа», розвернувся і віддав передачу у вільну зону, де знаходився ніким не прикритий Кавінато, який і вразив ворота «Кайрата». Тепер господарі майданчику були змушені відіграватись. І трибуни «Алмати Арени» погнали своїх улюбленців уперед. Можна було чекати підключень Ігіти в якості п’ятого, але голкіпер «Кайрата» не поспішав підключатись до атак своєї команди. Однак, навіть без цього підопічні Кака сподівались якомога швидше вирівняти ситуацію. Але спроби Тайнана, Ренджела, Дугласа результату не приносили. Натомість, на 27-й хвилині «Спортінг» вже зробив рахунок 2:0 на свою користь. Мерлім пробив здалеку, а Ігіта не зміг впоратися з цим ударом.

Такий стан речей мав змусити гравців «Кайрата» ризикувати, але застосовувати гру з п’ятим тренерський штаб Кака не поспішав. І тільки після екватору другого тайму казахстанці таки перейшли до розіграшу штучної більшості. Ігіта став підключатись п’ятим, але футзалісти «Спортінга» були до цього готові. Підопічні Нуно Діаша грамотно грали в обороні і не давали своїм візаві можливості створити щось небезпечне біля воріт Гітти. Зрозумівши це, Кака вирішив змінити п’ятого, роль якого виконував Турсагулов. І ця зміна п’ятого призвела до посилення тиску на ворота «Спортінга». Зрештою, на 38-й хвилині Дуглас зміг відіграти один м’яч. За той час, що залишився до кінця основного часу, «кайратівці» намагались врятуватись, однак змусити Гітту капітулювати вдруге їм так і не вдалося.

Отже, «Спортінг», який вже грав у трьох фіналах Кубку УЄФА, з четвертої спроби все-таки зміг виграти єврокубок. Лісабонський клуб став першим переможцем футзальної Ліги чемпіонів. А «Кайрат» втретє не зміг тріумфувати на домашньому «Фіналі чотирьох».

«Спортінг» (Португалія) – «Кайрат» (Казахстан) – 2:1
Голи:
Кавінато (22), Мерлім (27) – Дуглас (38)

«Спортінг»: Гітта – Ерік, Дієгіньо, Мерлім, Кавінато – Лео, Кардинал, Део, Алекс – Пані Варела, Жоао Матуш, Педро Карі
«Кайрат»: Ігіта – Едсон, Ренджел, Джон Леннон, Тайнан – Дієго, Нургожин, Тайєбі, Дуглас – Оразов, Турсагулов
Попередження: Лео (39) – Тайєбі (29), Ренджел (35) 

«Спортінг» – переможець Ліги чемпіонів – 2019. Фото: Стефен Маккарті, УЄФА.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.