Як відомо, чемпіонат Польщі є одним з тих, де грає багато українців. Можливо, не так багато, як у Білорусі, але все-таки польський чемпіонат є одним з тих, де українські легіонери почувають себе, як риба у воді. І перший день вересня ознаменувався офіційним стартом сезону в польському футзалі. У скромному містечку Місловіце, яке знаходиться неподалік від Катовіце, «Рекорд» та «Пяст» розіграли між собою Суперкубок Польщі. До речі, варто відзначити той факт, що Місловіце не випадково було обрано місцем проведення поєдинку за цей трофей. Таким чином польські футзальні чиновники намагаються популяризувати футзал у маленьких містах. І це, вочевидь, рано чи пізно має дати свої плоди.

Безумовно, був інтерес у цій грі зі Суперкубок Польщі і для українських вболівальників, адже відомо, що кольори «Рекорду» захищає наш Олександр Бондар, який був визнаний найкращим легіонером минулого сезону і по праву є одним з лідерів гранда польського футзалу. Та й Павел Будняк теж є не зовсім чужим для нас, оскільки цей польський гравець свого часу грав за івано-франківський «Ураган». Тому, можна зробити прогноз, що симпатії саме українських вболівальників були на боці команди з Бельсько-Бяли.

Сама гра, на диво, розпочалась з моментів біля воріт саме «Рекорду». Команда з Глівіце мала два хороших моменти, але змусити Наврата капітулювати «синьо-червоним» не вдалося. Натомість, «Рекорд» на 6-й хвилині показав дуже зразкову атаку. Алекс Віана знайшов у чужому штрафному майданчику Яновського і одразу віддав пас у цю зону. Капітан «Рекорду» тут де віддав пас на Корпелу, який і відкрив рахунок. Як справедливо відзначили польські коментатори, цю комбінацію треба показувати у дитячих школах. Такий розвиток подій, звичайно, був на руку команді з Бельсько-Бяли. Але при цьому треба відзначити, що «Пяст», незважаючи на те, що «Рекорд» вів у рахунку, в атаці виглядав більш цікаво. Інша справа, що ані Буганські, ані Цигнаровські, ані Солецькі не могли забити у ворота Наврата.

Що стосується «Рекорду», то ця команда, незважаючи на забитий м’яч, все-таки трохи повільно входила у гру. До того ж, вона здобувала подекуди необов’язкові фоли. Зокрема, двічі таким чином сфолив Бондар у ситуаціях, коли можна було би зіграти і в рамках правил. Однак, вже у завершальному відрізку першого тайму «Рекорд» активізувався і міг цілком реально подвоїти свою перевагу. Однак, на щастя для «Пяста», м’яч у ворота Відуха не влітав. Але ж і зрівняти цифри на табло номінальним гостям не вдавалося. Хоча хто знає, що було би, якби на кілька секунд до кінця першої половини гри не стався один дуже цікавий епізод. Чижек намагався здобути право на 10-метровий для своєї команди, але арбітри угледіли в його діях симуляцію. Тому, цей епізод не пішов до активу команди з Глівіце.

Початок другого тайму міг призвести до голу у ворота Відуха. Яновські зіграв, як професор і вибав пас на Кубіка, однак Міхал не зміг зробити рахунок 2:0 на користь «Рекорду». Тим не менш, це лише відтермінувало взяття воріт «Пяста» на кілька хвилин. Вже в одній з наступних атак рахунок таки став 2:0 на користь Бондаря та компанії. Це сталося після розіграшу ауту і помилки гравців «Пяста» біля своїх воріт, чим одразу скористався Будняк. Однак, вже за кілька миттєвостей той-таки Будняк відзначився вже зі знаком «мінус». Саме від нього м’яч влетів у ворота Наврата після розіграшу кутового. Візьмемо на себе сміливість відзначити в якості автора голу все-таки Буганського, який був одним з найактивніших гравців у складі команди з Глівіце. Але ця мінімальна фора на табло арени у Місловіце протрималась недовго. На 26-й хвилині «Рекорд» знову збільшив свою перевагу до двох м’ячів. І тут треба особливо виділити Кубіка, який своїми індивідуальними діями залишив не при справах своїх візаві та видав пас на Алекса Віану, якому залишалось тільки влучити у ворота, що він і зробив.

Але варто віддати належне футзалістам «Пяста», яки не здавались та продовжували шукати щастя біля воріт Наврата. Більше того – вони кілька разів змусили голкіпера «Рекорду» вступити у гру. Але коли Кубік зробив рахунок 4:1, то здавалось, що вже ніхто і ніщо не завадить «Рекорду» заволодіти Суперкубком Польщі. До того ж, проблем «Пясту» додав призначений на 36-й хвилині дабл-пенальті. Але Поплавські не зміг збільшити перевагу своєї команди. І цей промах Поплавського надихнув гравців «Пяста», які вже тоді грали з п’ятим польовим. Дуже скоро вони змогли відквитати два м’ячі. І це максимально загострило інтригу в поєдинку. Кульмінацією стали останні п’ятнадцять секунд основного часу, коли «Рекорд» заробив п’ятий фол. Міг зрівняти рахунок Солецькі, але його удар мети не досяг. Ще один удар представників Глівіце був неточним. І на цьому поєдинок за Суперкубок Польщі завершився. «Рекорд» хоч і з проблемами, але все-таки переміг та заволодів почесним трофеєм.  

«Рекорд» – «Пяст» – 4:3
Голи:
Корпела (6), Будняк (24), Алекс Віана (26), Кубік (31) – Буганські (24), Ромеро (37), Гжива (38)

«Рекорд»: Наврат – Поплавські, Будняк, БОНДАР, Марек – Кубік, Яновські, Корпела, Алекс Віана – Сурмяк
«Пяст»: Відух – Греч, Чіжек, Омилак, Буганські – Цигнаровські, Солецькі, Гжива, Герман – Ромеро
Попередження: Омилак (13), Чижек (20), Солецькі (33)  
На 36-й хвилині Поплавські («Рекорд») не реалізував 10-метровий (мимо)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.