Розпочати анонс першого поєдинку збірної України у рамках Основного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу хочеться з того, що взагалі-то, Україна мала приймати матчі Основного раунду вдома. Але коли стало зрозуміло, що «синьо-жовті» гратимуть зі збірною Косова, то стало зрозуміло, що просто так питання матчів проти країни, яку Україна не визнає, не вдасться. Ми вже маємо досвід, коли футбольна та баскетбольна збірні України грали свої матчі проти збірної Косова на нейтральній території. Тому, і тут довелося перенести не тільки матч з косоварами, а і всю групу 2 до Північної Македонії, де, власне кажучи, і доведеться зіграти підопічним Олександра Косенка.

Хоча тут треба згадати один цікавий момент. Наприклад, Білорусь, наскільки мені відомо, теж не визнає Косово (принаймні, автору цих строк говорили про це брати Грицини, які наразі грають у мінській «Столиці»). Але при цьому ми пам’ятаємо, як збірна Білорусі грала у Мінську з косоварами. А найсвіжіший приклад – це Основний етап Ліги чемпіонів (Шлях «В»), де вже згадана «Столиця» грала з чемпіоном Косова «Лібурном». Втім, залишається сказати одне – Скоп’є, так Скоп’є. Тим більше, що столицю Північної Македонії можна вважати певною мірою фартовою для України, адже саме тут юніорська збірна України (U-19) здобула путівку до фінальної частини першого юніорського чемпіонату світу. Нашій же національній збірній, звичайно, буде трохи складніше, адже для того, щоб потрапити на «мундіаль», підопічним Олександра Косенка треба спочатку подолати Основний раунд відбору, а потім і Елітний. Тому, тут шлях буде трохи довшим. Але якщо говорити про Основний раунд, то у нашої команди є все для того, щоб його подолати.

Перш за все, треба сказати, що українська збірна є безумовним фаворитом своєї групи. І це дійсно так. За досвідом матчів на такому рівні з «синьо-жовтими» може в цьому квартеті потягатись хіба що Словенія. Але за класом гравців та підбором виконавців збірна України має перевагу над усіма трьома балканським збірними зі своєї групи.

Що стосується поєдинку зі збірною Косова, то тут треба розглянути його з кількох боків. З одного боку – українці будуть фаворитами, і це навіть не обговорюється. Але з іншого боку – з косоварами треба бути уважними. Хоча вони і будуть «андердогами», та від них все-таки можна чекати небезпеки, адже вони цілком реально можуть покарати за недооцінку. До того ж, як би це не звучало банально, та косовський футзал зараз переживає підйом. Варто лише згадати, як кілька сезонів тому чемпіон Косова, «Фенікс», сенсаційно пробився до Елітного раунду тоді ще Кубку УЄФА. Тому, можна сказати, що і збірна Косова також буде налаштована на сюрпризи. Але в української команди може з’явитись ще один козир – лавка запасних. Чому саме цей фактор може зіграти свою роль? Бо якщо у косовській збірній, скоріше за все, відповідальність за результат лягатиме на плечі лідерів, які проводитимуть на майданчику левову частку ігрового часу, то у Олександра Косенка буде можливість десь освіжити гру за рахунок нових гравців у четвірках, і це може принести позитивний результат. Але при цьому «синьо-жовтим» треба спробувати зберегти свої сили на матч другого туру, в якому суперником буде збірна Словенії. А це буде значно серйозніший та цікавіший суперник, ніж збірна Косова. Однак, це буде завтра. А сьогодні на Порядку денному – збірна Косова, яку треба перемагати, чого ми збірній України і бажаємо.

І наостанок – скажемо про трансляції. Наразі невідомо, чи зможе північномакедонська сторона організувати прямі трансляції поєдинків з арени «Яне Санданскі». Можливо, вони організовуватимуть трансляції лише матчів за участю збірної Північної Македонії. А, можливо, взагалі ми не побачимо жодної трансляції. Принаймні, так було, коли тут грала юніорська збірна України. Але ж тепер гратимуть національні збірні. Тому, будемо сподіватись, що питання щодо трансляцій все-таки вирішиться позитивно. За прикладом далеко ходити не треба – напередодні у Скоп’є грала юніорська команда київського «Динамо». І трансляція матчу проти «Шкендії» була організована в останній момент. Сподіваємось, що і тут буде такий же останній момент, і ми таки зможемо поспостерігати за нашою збірною.

Україна – Косово.
24 жовтня 2019 року. Північна Македонія. Скоп’є. «Яне Санданскі» – 18.30.
Арбітри: Марк Біркетт (Англія), Жюльєн Ланг (Франція), Даніел Маткович (Швейцарія)
Прогноз «5х5» – 4:1

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Павло КУБАНОВ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.