Якщо вірити логіці, то матч між збірними України та Словенії мав би розпочатись не о 21.00 за київським часом, а о 18.30, як і попереднє протистояння зі збірною Косова. Чому? Тому що, за логікою речей, у другому матчі ігрового дня мають грати господарі майданчику. Однак, збірна Північної Македонії, яка приймає у себе поєдинки групи 2 Основного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу, гратиме свою гру саме о 18.30. Тому, протистояння між українцями та словенцями буде другим у сьогоднішній ігровій програмі. Але з іншого боку – в цьому є і своя логіка. Річ у тім, що, скоріше за все, у двобої між збірними України та Словенії вирішуватиметься доля підсумкового першого місця у групі 2, адже словенці напередодні свій матч у господарів змагань виграли (6:1), і тепер вони мають рівну кількість очок з нашою збірною. Може, саме тому цей поєдинок поставили на 21.00 – він буде, так би мовити, «вишенькою на торті».

Не будемо говорити довго, але, як ми вже сказали, цей поєдинок фактично визначить переможця групи. Відповідно, переможець гри вже може спокійно готуватись до Елітного раунду відбору на «мундіаль». І, звичайно, хочеться, щоб ця путівка до наступного етапу змагань дісталася збірній України. Але всі розуміють, що Словенія – не Косово. І з підопічними Андрея Добовічника грати буде складніше. Неприємно про це згадувати, але свого часу українці навіть встигли програти збірній Словенії в одному з матчів. Однак, все-таки у більшості протистоянь (якщо брати до уваги і офіційні, і товариські матчі) «синьо-жовті» здобували перемогу.

Чим сильна нинішня збірна Словенії? Перш за все, зіграністю своїх футзалістів. Словенська команда грає майже одним і тим же складом вже кілька років поспіль. Автору цих строк доводилось бачити, як у збірної Словенії більшість ігрового часу проводила стартова четвірка, яку здебільшого складали Рок Мордей, Осредкар, Чуєц та Врховец. Останній, до речі, не приїхав у Скоп’є. А от решта з названих виконавців – у строю. У той же час суттєво підтягли свій рівень гри та стали залізобетонними основними гравцями представники нового покоління збірної Словенії – Фетич, Чех, Фідершек, Тотошкович (який, до речі, теж не приїхав). Також треба трохи сказати і про воротарську бригаду. Адже у грі словенської збірної багато що залежить і від неї. Ті вболівальники, які слідкують за європейським футзалом, мабуть, пам’ятають, що останнім часом воротарську бригаду словенської збірної складали Дамір Пушкар та Алан Мордей (молодший брат Рока Мордея). Але зараз Пушкар є беззаперечним першим номером словенської збірної. І якщо у нього йде гра, то це додає впевненості всій команді. Отже, з цього ми робимо висновок, що нинішня збірна Словенії – це вже не команда чотирьох гравців, а дійсно сплав досвіду та молодості. У цієї команди за плечима вже кілька чемпіонатів Європи, між іншим (не стільки, звичайно, скільки у збірної України, але все-таки це вагомий фактор, який впливає на сумарний досвід гравців команди). А це означає, що суперником збірної України буде дійсно добротна та вже досвідчена команда.

Як ми вже казали, збірна Словенії за стилем гри суттєво відрізняється від збірною Косова, з якою українці грали напередодні. Косоварів фактично у другому таймі не було видно, адже вони фізично підсіли, і у них сил вистачило лише на першу 20-хвилинку. А от у словенців інша картина. Знову ж таки – повертаємось до тих часів, коли Андрей Добовічник грав переважно однією четвіркою, лише іноді освіжаючи її кимось з запасних гравців (зазвичай це були Фетич та Фідершек). Так стартова четвірка словенської збірної могла грати близько 35 хвилин ігрового часу. Зараз Андрей Добовічник фактично має у себе на руках майже дві четвірки. Так, немає згаданих Врховеца та Тотошковича, але у Андрея Добовичника є резерв, з якого можна взяти гравців. Проте, автору цих строк буде цікаво подивитись на те, чи відступить хорватський наставник словенської збірної від своєї звички довіряти гравцям стартового квартету левову частку ігрового часу. До речі, тут варто зазначити, що напередодні грою словенців керував помічник Добовичника, Матей Кавчич. Можливо, у нього трохи інше бачення гри, ніж у головного тренера. Однак, не підлягає сумніву те, що будь-яке рішення (у тому числі, і щодо планів на гру) н приймається без Андрея Добовичника. Тому, подивимось, як буде цього разу.

Завершуючи представлення збірної Словенії, все-таки звернемо увагу на тих, хто, вочевидь, вестиме гру, і від кого треба чекати найбільшої небезпеки. Немає сумнівів у тому, що, як і напередодні, зі стартових хвилин у балканців вийде той же склад, що і вчора у грі з Північною Македонією. Тобто, Чуєц, Осредкар, Мордей та Фетич. Місце у воротах, звичайно, віддадуть Пушкару. Осредкар – це головний «мозок» словенської збірної. Він читає гру, підчищає огріхи партнерів, а подекуди і забиває. Чуєц – основний «стовп», через якого йде фактично вся гра попереду. Він може як пробити сам, так і відати передачу під удар. Фетич – це людина, у якої дуже непогане відчуття голу. Цей гравець дуже наполегливий, і він гідно заміняє Врховеца у стартовій четвірці. Що стосується Рока Мордея, то це, мабуть, головний «універсальний солдат» збірної Словенії. Він може однаково здорово відпрацювати на обох половинах майданчику, а також славиться виконанням великого обсягу чорнової роботи. І додайте сюди Фідершека та Чеха, які, скоріше за все, будуть першими серед тих, хто виходитиме на зміну, аби трохи освіжити гру словенської збірної. Ось, в принципі, і є та команда, з якою сьогодні гратиме збірна України.

Про нашу команду ми, вочевидь, поговоримо наостанок. Напередодні наставник нашої команди Олександр Косенко у матчі проти збірної Косова дозволив собі трохи поекспериментувати з четвірками, особливо у другому таймі. І деякі експерименти виглядали доволі непогано. Зокрема, можна згадати, як вписались у гру номінальної другої четвірки Сорокін та Королишин (обидва відзначились голами, а Сорокін взагалі оформив хет-трик). Також можна згадати і те, як Олександр Петрович «смикав» гравців стартового квартету, подекуди залишаючи «херсонську» трійку (з «ураганівським» присмаком) разом з Фаренюком. Звичайно, сьогодні ми навряд чи станемо свідками якихось експериментів. Все-таки, буде дуже важлива гра. Відповідно, слід чекати того, що збірна України розпочне гру тими поєднаннями гравців, які стартували у грі зі збірною Косова. Проте, інтуїція підказує, що, можливо, Олександр Косенко зможе і здивувати балканських візаві. Як буде насправді – подивимось сьогодні. Головне – розпочати гру правильно, не даючи словенцям можливості відчути свою гру. А для цього треба одразу заволодіти м’ячем та тиснути на ворота Пушкара. Хоча знову ж таки – ми вже згадували про те, як стартова четвірка словенців у своєму «класичному» поєднанні могла грати на рівних з суперниками майже півтора тайми. Тому, тут доведеться попрацювати, щоб розкусити цей словенський горішок. Можливо, зможуть дати свої плоди часті зміни, які дадуть змогу підтримувати високий темп гри. І тоді словенці, скоріше за все, не витримають. А це буде хороший шанс для того, щоб змусити Пушкара капітулювати. І, бажано, не один раз. Тому, з такими думками і будемо готуватись до вечірнього перегляду матчу між збірними Словенії та України.

Словенія – Україна
25 жовтня 2019 року. Північна Македонія. Скоп’є. «Яне Санданскі» – 21.00.
Арбітри: Жюльєн Ланг (Франція), Герд Білуа (Бельгія), Марк Біркетт (Англія)
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 1:3

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Ігор СУПКАРЬОВ