Після першого спарингу між збірними України та Хорватії минуло трохи менше доби. Однак, за цей час і у тренерів обох команд, і у гравців, і у фахівців була можливість проаналізувати те, що сталося у цій грі. А подумати там, якщо чесно, було, над чим. Особливо якщо це стосується збірної України (про хорватів ми поки що говорити не будемо).

Підопічні Олександра Косенка напередодні видали два різних тайми. У першому з них наче б то і грали не так активно, як хотілося б цього вболівальникам (від цього сам темп гри був дуже спокійний), але при цьому контролювали гру і змогли забити три м’ячі. У другій же 20-хвилинці українці наче і грали активніше, проте так і не змогли збільшити свою перевагу в рахунку. Більше того – вони дали можливість активізуватись хорватам, внаслідок чого Іваняк мав достатньо роботи. В принципі, від «картатих» можна було чекати такої гри, але не у другому таймі, а протягом усього матчу. Однак, підопічні Мато Станковича дуже довго входили у цей матч. А ще тут і швидкий гол зіграв на руку збірній України. Хоча якщо чесно сказати, то є така думка, що якби українська збірна не забила той швидкий м’яч на 2-й хвилині поєдинку, то, можливо, вона би теж важко входила в цю гру. Але гол надав перевагу, яку тільки під кінець першого тайму вдалося розвинути. Та це, мабуть, один з плюсів для нашої збірної у цій грі. Скільки ж їх насправді? Давайте порахуємо.

По-перше – згаданий швидкий гол. Він мав додати українцям впевненості у своїх діях та дати поштовх для подальших атак на ворота хорватів.

По-друге – контроль гри, який, до речі, витікав саме з першого голу. Так, гра трохи заспокоїлась, але «синьо-жовті» її контролювали.

По-третє – високий пресинг, який, до речі, фактично і призвів до першого взяття воріт Лукетіна. При тому, що на майданчику Палацу спорту «Будівельник» зі стартових хвилин грала «продексімівська» четвірка, дебют матчу був трохи схожий на той, який ми зазвичай бачимо у поєдинках «Урагану». Щоправда, «дракони» зазвичай роблять ставку на активне володіння м’ячем, що створює тиск на суперників та призводить до швидких голів. У збірної України вчора було трохи інакше – високий пресинг, який змушував хорватів помилятись, «стандарт» і гол.

По-четверте – до речі, про «стандарти». Два з трьох м’ячів були забиті саме після них. І перед матчами Елітного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу така реалізація стандартних положень не може не тішити.

По-п’яте – фактор зіграності. Він, до речі, дався взнаки, коли наша команда забивала свої перші два голи, адже вони були на рахунку першої четвірки, яка у «Продексімі» грає вже другий сезон. Тому, було видно, що кожний гравець цього квартету знає своє розташування на паркеті у конкретному епізоді. Взагалі, якщо казати про зіграність, то треба сказати, що Олександр Косенко зазвичай так і робить четвірки таким чином, щоб у них гравці могли розуміти один одного майже з півслова, навіть якщо вони якийсь проміжок часу не грали разом. І завдяки цій зіграності та взаєморозумінню у нашої збірної і виходять подекуди цікаві атаки.

По-шосте – Іваняк. Вкотре наш капітан, незважаючи на пропущений гол, показав солідну гру та у багатьох епізодах виручав свою команду.

Отже, нарахували шість позитивних моментів у грі нашої збірної за підсумками вчорашньої гри. А скільки ж негативних? Спробуємо розібратись і з цим питанням.

По-перше – відсутність розвитку своєї переваги після швидкого забитого голу. Чому відносимо це до негативних моментів? Тому що очікувалось, що наша команда після того, як рахунок на 2-й хвилині став 1:0, спробує все-таки збільшити темп та розвинути свою перевагу. Тим більше, рідні вболівальники мали би надавати більше натхнення підопічним Олександра Косенка.

По-друге – при тому, що у другому таймі українські футзалісти заграли активніше, виникли проблеми з реалізацією своїх моментів. Сподіваємось, що у сьогоднішній грі ситуація з реалізацією своїх нагод, за умови вдалої гри саме при створенні швидких атак, буде трохи вищою. Тому що іноді не вистачало логічного гольового завершення у діях нашої команди.

По-третє – є така думка що у другому таймі «синьо-жовті» стали подекуди грати по рахунку, що призвело до пожвавлення з боку хорватів. Але з іншого боку можна сказати, що і наші футзалісти теж пожвавлювали гру. Однак, погодьтесь – у другій 20-хвилинці хорвати грали значно гостріше, ніж у першій. І добре, що «картаті» забили лише одного разу, бо в інших моментах класно грав Іваняк.

По-четверте – українці дали своїм суперникам можливість практично одразу, коли у них з’явився п’ятий польовий гравець, результативно завершити розіграш зайвого. Так, у подальшому хорватам не вдалося ще раз забити у грі 5х4, однак це теж має бути одним з факторів, на який тренерський штаб «синьо-жовтих», сподіваємось, зверне увагу при підготовці до сьогоднішнього поєдинку.

Отже, поки що ми нарахували п’ять плюсів та чотири мінуси для збірної України у першому протистоянні з хорватами. Зазначимо, що це – лише думка автора цього матеріалу, які може не співпадати з думками інших фахівців. Але хотілося б, аби за підсумками сьогоднішньої гри позитивних моментів у грі нашої команди було значно більше, ніж негативних.

Хоча є ще один негативний момент, про який ми свідомо не згадали у переліку, але він є – це ушкодження Зварича, яке він отримав у другому таймі. Будемо сподіватись, що ушкодження не серйозне, і Михайло сьогодні зможе знову зіграти та порадувати черкаських вболівальників своїми голами.

Якщо робити якесь коротке прев’ю до другої гри проти балканців, то хочеться сьогодні побачити у виконанні підопічних Олександра Косенка більш жваву гру – можливо, навіть жвавішу за ту, яка була вчора у другому таймі першого поєдинку. І, звичайно, хотілося б побачити більше голів у виконанні «синьо-жовтих». Чекаємо сьогодні на впевнену гру від Кирила Ципуна, який, вочевидь, сьогодні гратиме у воротах нашої команди з перших хвилин. Нагадаємо, що вчора у перерві першої гри проти збірної Хорватії голкіпер «Продексіма» та збірної України отримав нагороду найкращому гравцеві України у футзалі за підсумками року, яка вручалася у рамках щорічної церемонії нагородження лауреатів премії «Футбольні зірки України». Тому, цей індивідуальний приз має надихнути Ципуна на гарну гру сьогодні. Що стосується хорватів, то від них очікуємо більш змістовної гри. Все-таки, ми знаємо, що збірна Хорватії насправді є дуже гідним суперником, але вчора у підопічних Мато Станковича далеко не все виходило. З такими сподіваннями ми і будемо чекати на другий товариський матч між збірними України та Хорватії.

Товариський матч № 2
Україна – Хорватія

3 грудня 2019 року. Україна. Черкаси. Палац спорту «Будівельник» – 19.00.
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 3:1

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Сергій ЛЕВИЦЬКИЙ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.