У Білозір’ї стартував розіграш Кубку України у віковій категорії U-15. За почесний трофей з 2 по 5 березня боротимуться шість команд: КІВС «Енергія» (Львів), «Олімпік» (Чорноморськ), ДЮСШ (Звенигородка), «Перша столиця»-КДЮСШ № 9 (Харків), ДЮСШ (Васильківка) та ФК «Тальне» (Тальне). Протягом перших трьох ігрових днів усі команди зіграють між собою в одне коло, а в останній ігровий день будуть зіграні матчі за підсумкові місця. Також відзначимо, що лише дві команди Вищої ліги (U-15) заявились на цей турнір – це КІВС «Енергія» та чорноморський «Олімпік». Решта команд не брала участі у чемпіонаті України у цьому сезоні.  

У стартовому матчі першого ігрового дня розіграшу Кубку України (U-15) зустрілись КІВС «Енергія» та ДЮСШ зі Звенигородки. Безумовно, фаворитами цього протистояння вважались чинні віце-чемпіони України у цій віковій категорії, які, до того ж, вважались головними фаворитами турніру. Але вже на старті першого тайму звенигородцям вдалася атака, яка завершилась точним ударом Петриченка. Щоправда, варто зазначити, що гравцеві команди з Черкаської області допоміг рикошет, який трохи дезорієнтував Яремчука. Однак, буквально одразу «енергетики» відповіли своїм голом – це Гриновець пробив у ближній кут Гайдая.

Треба зазначити, що по факту команда зі Звенигородки була не таким вже і андердогом, як можна було подумати. Річ у тім, що за команду з цього місця були задіяні деякі гравці, які стали чемпіонами України (U-15). Зокрема, Гайдай, Безгуба, Петриченко та Луценко. Тобто, у складі цієї команди було, на кого звернути увагу. І треба сказати, що здебільшого саме ці гравці і вели гру у звенигородської команди. Більше того – представники Черкащини чинили гідний опір «енергетикам», які намагались грати першим номером. Однак, на 8-й хвилині Березяк наважився на сольний прохід, який завершився другим взяттям воріт Гайдая. Після цього наставнику звенигородців Романові Слиньку довелося брати тайм-аут. Взята «біло-синіми» «хвилина» подіяла на представників Черкащини, які почали рухатись та грати більш активно, проте до небезпеки біля воріт Яремчука це не призводило. Така гра була на руку львівським «енергетикам», які, за рахунок активних дій попереду у виконанні Гриновця та Максимця, постійно намагались тримати оборону суперників у тонусі. І саме ці два гравці були головним болем для звенигородської команди. Також було видно, що коли м’яч опинявся у команди зі Звенигородки, львів’яни одразу вмикали високий пресинг. І подекуди він приносив свої плоди у плані перехоплення м’яча, однак не у контексті голів.

Звенигородці дуже активно розпочали другу половину гри. Однак, забити швидкий гол, як це було на початку першого тайму, у «біло-синіх» не вийшло. Натомість, це вдалося зробити Гриновцю, який проявив себе індивідуально та вийшов на побачення з Гайдаєм, після чого і оформив дубль. Такий початок тайму позитивно вплинув на «енергетиків», які одразу хотіли закріпити свою перевагу. Але збільшити рахунок на свою користь підопічним Юрія Шукатки не вдавалося. Можливо, це пов’язано з тим, що звенигородці намагались відповідати своїми атаками, і подекуди команди починали грати на зустрічних курсах. Щоправда, це не завадило Яремчуку двічі підключитись до атак «Енергії» у якості п’ятого польового гравця та пробити по воротах Гайдая. Обидва рази голкіперу «зелено-білих» не вдалося засмутити свого колегу по воротарському цеху. Натомість, це вдалося зробити Полуситку, який після швидкої атаки «Енергії» зміг вийти на побачення з Гайдаєм та переграти його. А могли галичани забити ще, однак м’яч після дальнього удару Шандри прийняла на себе стійка. Тим не менш, дуже скоро Козак зміг довести перевагу своєї команди до 5:1. І після цього контури перемоги «Енергії» у матчі-відкритті Кубку України (U-15) стали вимальовуватися більш чітко, хоча грати залишалось ще багато часу.

Тим не менш, треба віддати належне звенигородцям, які, програючи 1:5, намагались шукати ключі до воріт Яремчука. Подекуди підопічним Романа Слинька вдавалося турбувати воротаря «енергетиків», але при цьому страж воріт «зелено-білих» грав упевнено та спокійно. А на 27-й хвилині він знову підключився до атаки своєї команди, і з третьої спроби зміг вразити ворота Гайдая. І це вже – 6:1. По такій грі звенигородцям залишалося сподіватись лише на те, що «енергетики» просто почнуть грати за рахунком та трохи розслабляться, що дасть можливість скоротити відставання в рахунку. Однак, галичани діяли зосереджено, намагаючись відіграти цей матч до кінця без якихось послаблень.    

КІВС «Енергія» (Львів) – ДЮСШ (Звенигородка) – 6:1
Голи:
Гриновець (2, 18), Березяк (8), Полуситок (21), Козак (23), Яремчук (27) – Петриченко (1) 

Чорноморський «Олімпік», так само, як і КІВС «Енергія», вважався претендентом якщо не на перемогу, то на один з комплектів нагород – так точно. Однак, команда з Тального хоч і не грала у чемпіонаті України у цьому сезоні, та якщо згадати минулий сезон, то там вона себе зарекомендувала доволі міцним горішком. Тому, легкої прогулянки у «олімпійців» точно не передбачалося.

І це ствердження представники Черкащини спробували втілити у життя зі старту гри. Гравці «Тального» намагались бути більше на м’ячі та подекуди шукали можливості для взяття воріт Брескіна. Але трохи згодом «Олімпік» спробував перейти до атаки та закріпитись на чужій половині майданчику. Перша спроба це зробити не дала результату, проте позначила намагання чорноморців робити так і надалі. А вже потім підопічні Ігоря Савельєва почали вмикати свою «дальнобійну» артилерію. Щоправда, робив це не Калібов, як до цього вже багато хто звик, а Солодчук. У відповідь «Тальне» створило момент, який закінчився ударом Мазура та «сейвом» Брескіна, який, до речі, подекуди намагався знаходити можливість для підключення п’ятим польовим. З плином часу «Олімпік» починав атакувати все небезпечніше, і в деяких епізодах команді з Чорноморська дещиці не вистачало для того, щоб вийти вперед. По такій грі футзалістам «Тального» залишалося сподіватися здебільшого на контратаки. І саме один з таких випадів ледь не призвів до голу, коли партнери вивели на ударну позицію Шинкарюка, проте він не зміг переграти Брескіна у ближньому бою. У свою чергу, «олімпійці» кілька разів змусили Гладченка вступити у гру, і голкіпер «Тального» виручав свою команду, коли це було потрібно зробити.

А на 10-й хвилині «Тальне» відкрило рахунок. Це Мазур змусив капітулювати Брескіна після удару низом метрів з восьми. Тепер «олімпійцям» треба буоло одразу відіграватись, однак замість цього вони були змушені більше відпрацьовувати на оборону, оскільки гравці «Тального» після забитого м’яча відчули впевненість у своїх силах та почали шукати шанси для того, щоб збільшити свою перевагу в рахунку. У той же час варто відзначити, що далеко не все виходило у лідерів «Олімпіка». Особливо це стосувалося завершальної стадії атак. Тим не менш, в один прекрасний момент підопічні Ігоря Савельєва спробували збільшити тиск на ворота Гладченка, і це принесло свої плоди – Медведенко зрівняв рахунок. Футзапісти «Тального», звичайно, спробували оперативно на це відреагувати, однак замість цього ледь не пропустили під кінець першого тайму після улару Мальчука. Однак, фарт у цьому епізоді був на боці «Тального».

Початок другого тайму чимось нагадував першу половину. Ніби «Тальне» і намагалось одразу заволодіти ініціативою, проте «олімпійці» виявились до цього готовими, а потім, знову ж таки, вони спробували відповісти своїми випадами. Тому, можна сміливо казати про те, що обидві команди, не змовляючись, намагались загострити гру. І подекуди це їм більш-менш вдавалося. Однак, при цьому і «Олімпік», і «Тальне» намагались менше помилятись, тому гра була більш обережною. І ставало зрозуміло, що вийти вперед (про перемогу на той час не йшлося) зможе та команда, яка буде менше помилятись. Хоча подекуди здавалося, що «Олімпік» все-таки трохи більше за суперника заточений на атаку. Такий висновок можна було зробити з того, що підопічні Ігоря Савельєва були заточені на атаку, а у Гладченка подекуди з’являлась робота. І, зрештою, на 23-й хвилині Драчук, виманивши на себе воротаря «Тального», змусив його капітулювати.

Гравцям «Тального» не вдавалося одразу відповісти своїм голом. Перш за все, це пов’язано з тим, що подекуди «Олімпік» залучав до своїх атак у якості п’ятого польового гравця Брескіна. Цим «Олімпік» вбивав двох зайців: не давав суперникам бути на м’ячі та намагався спробувати реалізувати штучну більшість. До того ж, треба зазначити, що у «Тального» було мало ударів у ствір воріт Брескіна. Хіба щро можна згадати момент на 25-й хвилині, коли Тульчинський не зміг переграти воротаря «Олімпіка» у ближньому бою. Іноді у «Тального» виникали непогані моменти біля воріт Брескіна, і подекуди воротар «Олімпіка» навіть рятував свою команду. Однак, чогось «Тальному» не вистачало у завершальній стадії атак.  Натомість, у «Олімпіка» все було в цьому плані більш-менш нормально, що довів на 27-й хвилині Драчук, який на 27-й хвилині оформив дубль. І тут же міг забивати Медведенко, проте він не зміг вирізати свій удар так, щоб м’яч після нього влетів у дальній кут воріт Гладченка. За цей змарнований момент «Тальне» покарало своїх суперників голом від Тульчинського. Здавалося – різниця в рахунку вже мінімальна, і представники Черкащини зараз зможуть зачепитися за нічию. Однак, стрімкий контрвипад «олімпійців» призвів до голу у виконанні Дроздова. Той же Дроздов згодом ледь не оформив дубль, але його удар прийняла на себе поперечина. Однак, на передостанній хвилині другого тайму той-таки Дроздов знову опинився на ударній позиції, і цього разу він не схибив – 5:2 на користь «Олімпіка». А міг «Олімпік» ще збільшити свою перевагу в рахунку після удару Солодчука, проте він влучив у стійку. Втім, що не вдалося Солодчуку, зробив Дроздов – з його потужним ударом Гладченко не впорався. І, таким чином, Дроздов не тільки зробив хет-трик, а й оформив остаточний рахунок матчу – 6:2.

«Олімпік» (Чорноморськ) – ФК «Тальне» (Тальне) – 6:2
Голи:
Медведенко (14), Драчук (23, 27), Дроздов (29, 31, 32) – Мазур (11), Тульчинський (28) 

Останній поєдинок стартового ігрового дня Кубку України (U-15) атак у виконанні команди з Васильківки. І вже на старті гри Балабін мав цілком реальний момент для взяття воріт харків’ян, проте його удар прийняла на себе поперечина. На це «зелено-чорні» намагались відповісти своїми атаками, проте вони були не завжди такими небезпечними, як у васильківців. Але при цьому треба відзначити, що обидві команди намагались відповідати атакою на атаку, тому по такій грі теоретичний забитий гол у будь-які ворота був питанням часу. Щоправда, вихованці васильківської ДЮСШ все-таки більше намагались доводити свої атаки до удару. Відповідно, у них шансів забити все-таки було більше, ніж у суперників. Однак, слобожанці в одному з моментів могли реально відкрити рахунок, якби не реакція Табакова, який відбив удав практично з метра. Трохи згодом він знову проявив себе, відбивши ногами удар Розумного. Але з дальнім ударом Полозова голкіпер васильківської ДЮСШ впоратися не зміг, і на 6-й хвилині харків’яни повели в рахунку, Здавалося, що та робота, яку провели васильківські футзалісти до цього моменту, була знівельована. Однак, завдяки швидкій результативній відповіді від Балабіна представникам Дніпропетровщини вдалося практично одразу зрівняти рахунок. Тобто, обом командам фактично все довелося розпочинати спочатку.

Після забитого голу васильківці спробували збільшити тиск на ворота Глушка, однак харківський воротар своїми «сейвами» звів зусилля суперників нанівець. І цим він дав можливість та натхнення своїм одноклубникам, які тепер намагалися схилити шальки терезів на свою користь. І на 11-й хвилині Полозов своїм дальнім ударом змусив Табакова капітулювати. Після цього забитого голу харків’яни продовжили надалі шукати шляхи до воріт Табакова. І треба сказати, що своєю активністю слобожанці показали, що у їх візаві з Васильківки є певні проблеми у захисті. Відповідно, надія представників Січеславщини була на Табакова, який подекуди рятував свою команду від голу. При цьому, щоправда, васильків ці іноді намагались атакувати, але не завжди їх удари досягали мети, оскільки деякі з них були заблоковані. Тим не менш, у слобожанської команди моментів під кінець першого тайму було трохи більше. Однак, ані Розумному, ані Полозову не вдалося збільшити рахунок на користь своєї команди.

Васильківці спробували розпочати другий тайм зі швидкого голу. Тому, і не дивно, що їх атаки на початку другої 16-хвилинки були і швидкими, і потужними. Але втілити їх у гол не вдавалося. Перш за все, через те, що в останній момент «блакитно-чорні» починали щось придумувати у безпосередній близькості до воріт харків’ян. Проте, саме цих зайвих секунд васильківській команді і не вистачало для того, щоб забити гол у ворота слобожанців.

Полозову та компанії знадобився деякий час, щоб відсунути гру ближче до центрального кола, а потім і до воріт Табакова. І коли харків’яни змогли просунутись до васильківських воріт, то вони знову почали створювати моменти. І тоді в обороні у васильківської ДЮСШ ставало спекотно. Та футзальні боги в цих епізодах були на боці представників Січеславщини. Згодом васильків ці спробували створити щось небезпечне біля воріт Пашина, який грав на «посту № 1» у слобожанців у другій 16-хвилинці. Більше того – вони навіть заробили вільний удар, але реалізувати його не змогли. Натомість, у харків’ян на 23-й хвилині вдалася зразкова атака (щоправда, при цьому суперники, вочевидь, просто дивились футзал), яку завершив Топоров. І буквально тут же стрімкий випад у виконанні Кущевського призвів до голу у відповідь. Так рахунок став 3:2, і цей результат давав надію васильківцям як мінімум на нічию. Однак, для цього треба було зменшити ризики біля своїх воріт та збільшити активність біля чужих. І з цими двома компонентами гри «блакитно-чорні» не завжди давали собі раду. Відповідно, це було на руку харків’янам, яких такий перебіг подій влаштовував. Щоправда, при цьому треба ще сказати, що у харківських футзалістів у другому таймі збільшився відсоток помилок при передачах, але васильківці не могли покарати за це своїх опонентів. Натомість, Полозов та Топоров змогли реалізувати свої моменти та збільшити рахунок на користь харківського колективу. А міг Топоров і хет-трик оформити, проте не зміг реалізувати вихід віч-на-віч з Табаковим.

Поступово харків’яни стали розігрувати свої атаки «до вірного». Цим вони десь вбивали час, але водночас змушували суперників грати без м’яча. Але іноді васильківці все-таки намагались відповідати своїми атаками, які, щоправда, були не такими гострими, як цього хотілося б самим васильківським футзалістам. А от Плотніков на передостанній хвилині матчу зміг забити ще один гол у ворота Табакова, що, в принципі, було логічно, судячи з того, як проходила гра. Остаточну же крапку поставив Ляшков, який оформив рахунок 7:2 на користь команди «Перша столиця»-КДЮСШ № 9.   

«Перша столиця»-КДЮСШ № 9 (Харків) – ДЮСШ (Васильківка) – 6:2
Голи:
Полозов (6, 11, 27), Топоров (23, 28), Плотніков (31), Ляшков (32) – Балабін (7), Кущевський (23)

Попередження:

У вівторок, 3 березня, будуть зіграні поєдинки другого та третього турів розіграшу Кубку України (U-15).

10.00. «Олімпік» (Чорноморськ) – «Перша столиця»-КДЮСШ № 9 (Харків)
11.10. ФК «Тальне» (Тальне) – КІВС «Енергія» (Львів)
12.20. ДЮСШ (Звенигородка) – ДЮСШ (Васильківка)
14.00. ФК «Тальне» (Тальне) – «Перша столиця»-КДЮСШ № 9 (Харків)
15.10. ДЮСШ (Звенигородка) – «Олімпік» (Чорноморськ)
16.20. КІВС «Енергія» (Львів) – ДЮСШ (Васильківка)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.