У Будинку футболу відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу. Під час нього було прийнято низку важливих рішень щодо співпраці футбольних та футзальних структур. Вперше за всю історію визначені умови належної організації змагань з футзалу та управління розвитком цього виду спорту на обласному рівні в Україні. Їхня головна суть полягає у:

1) чіткому визначенні вертикалі управління у сфері футзалу в Україні;
2) упорядкуванні умов взаємодії на регіональному рівні між обласними асоціаціями футболу та обласними членами АФУ, які здійснюють управління регіональним (обласним) футзалом;
3) забезпеченні та максимальній реалізації відсутності тенденцій проведення «неофіційних футзальних змагань» на регіональному рівні;
4) чіткому механізмі системи обліку футболістів, що сприяє уникненню їхнього окремого обліку у футболі та футзалі.

​Так, Виконком УАФ затвердив типовий Тристоронній договір про співпрацю щодо управління та розвитку футзалу на обласному рівні, який укладатиметься між АФУ, обласною асоціацією футболу та обласною асоціацією футзалу у кожній конкретній області.

До того ж, Інформаційно-аналітичний відділ УАФ отримав доручення щодо надання ключів доступу обласним асоціаціям футзалу для ведення обліку гравців з футзалу на обласному рівні.

Також Виконкомом УАФ було прийняте остаточне рішення про рекомендацію постійним та асоційованим членам УАФ утриматися від будь-яких форм участі та підтримки розвитку міні-футболу (під егідою організацій ФМФУ/EMF/WMF), футзалу (під егідою організацій FIFUSA/AMF) та спортивних змагань, які містять ознаки футзальних на території України. Окрім того, постійним та асоційованим членам УАФ рекомендовано встановити дисциплінарну відповідальність за порушення відповідних рекомендацій у своїх статутних і регламентних документах.

Про ці нововведення офіційному сайту Асоціації футзалу України розповів віце-президент АФУ Володимир Гримайло.

– Розкажіть, чим були зумовлені такі рішення Виконкому УАФ?
– Передусім, це пов’язано з відсутністю належного обліку футзалістів на місцях, а також наявністю низки «футзальних змагань», які не мають нічого спільного з розвитком футзалу як виду спорту та жодним чином не входять до футбольно-футзальної вертикалі.

Після проведення консультацій з обласними асоціаціями футболу, а також з керівництвом обласних членів АФУ, ми виступили з ініціативою перед УАФ щодо необхідності наведення порядку стосовно вище наведених проблем у нашому виді спорту.

Затверджені УАФ умови співпраці є правильним механізмом взаємодії між організаціями, які розвивають футзал та управляють ним. Сам цей механізм є прямою передумовою для виконання базового правила ФІФА: «один гравець – одна команда» та відкриває можливість для упорядкування усіх футзальних змагань і створення чіткої структури управління та обліку футболістів.

– Якою є процедура укладання таких договорів?
– Процедура є доволі простою. Ми організовуємо спільну зустріч голови АФУ, а також керівників обласних асоціацій футзалу та футболу, на якій підписуємо тристоронній договір, тиснемо одне одному руки та починаємо працювати.

– Як положення цього договору будуть реалізовуватися на практиці?
– Все відбуватиметься таким чином: обласна асоціація футзалу подає до обласної асоціації футболу перелік усіх футзальних змагань на конкретний змагальний рік (сезон). Таким чином, формується Єдиний календар спортивно-масових (футбольних та футзальних) змагань під егідою обласної асоціації футболу. Відповідно, усі фізкультурно-масові активності з елементами футболу та футзалу, які не входять до цього календаря – матимуть статус неофіційних з усіма правовими наслідками.

Усі регламентні документи, що пов’язані з проведенням футзальних змагань, які організовують члени АФУ, повинні бути погоджені в обласних асоціаціях футболу.

Обласним асоціаціям футзалу буде надано ключі-доступу для ведення бази футзалістів на обласному рівні. Також тристороннім договором буде зафіксовано, що лише одна організація в області може бути відповідальною за футзал, і тільки вона має право розвивати футзал в області. Відповідно, винятково змагання під її юрисдикцією можуть носити статус офіційних.

– Що це означатиме для організацій, які не є в структурі офіційної футбольно-футзальної вертикалі, але організовують змагання, які носять ознаки футзальних?
– Усі обласні асоціації футзалу готові до співпраці з локальними організаторами. Така взаємодія можлива шляхом отримання членства у футзальних обласних асоціаціях або укладання з ними договорів про співпрацю. Відповідні дії означатимуть, що такі змагання отримали офіційний статус та перебувають під юрисдикцією ФІФА-УЄФА-УАФ-АФУ. Але це буде можливим лише за наявності двох обов’язкових умов: внесення таких змагань в Єдиний календар футзальних заходів області та чітке дотримання правила «один гравець – одна команда».

– Тобто, буде запроваджено правило «один гравець – одна команда»?
– Ми не запроваджуємо жодних нових правил стосовно статусу футзалістів. Правило «один гравець – одна команда» вже давно визначено ФІФА у Регламенті щодо статусу і трансферу футболістів як одне з головних та базових правил розвитку усіх різновидів футболу. Відповідно, ми будемо здійснювати спільний контроль за його дотриманням. Серед іншого, це означає, що футболіст може та має право бути одночасно зареєстрованим лише за одну команду, за винятком такого поєднання:

1) футбольна команда + футзальна команда;
2) футзальна команда + команда з пляжного футболу;
3) команда з пляжного футболу + футбольна команда.

Зазначимо, що такі поєднання стосуються лише правил реєстрації футболіста. Що ж стосується команд або клубів, то вони можуть виступати у будь-якій кількості офіційних змагань, але єдиним складом, тобто з дотриманням правила «один гравець – одна команда».

– Як оціните рішення Виконкому УАФ про утримання від будь-яких форм участі, пов’язаної з «міні-футболом» та «неофіційним футзалом»?
– Таким рішенням було просто розставлено всі крапки над «і» та надано чітку відповідь на усі маніпулятивні використання цих термінів.

По суті, Виконком УАФ підтвердив, що існує лише три види футболу: класичний футбол, футзал та пляжний футбол. ФІФА та УЄФА розвивають винятково ці три види спорту. Тільки вони внесені до Реєстру визнаних видів спорту в Україні.

Відповідно, лише змагання у цих видах спорту можуть носити звання «чемпіонатів» та «кубків», оскільки мають офіційний статус та перебувають у футбольній вертикалі.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.