Серед усіх європейських футзальних чемпіонатів поки що лише один досі грається та перебуває на видноті. Це чемпіонат Білорусі з футзалу серед команд Вищої ліги. Незважаючи на небезпеку поширення коронавірусу (а є вже інформація, що у Білорусі він також є), поки що команди білоруської «вишки» грають. І в першу суботу квітня відбудуться поєдинки останнього, 22 туру регулярного чемпіонату. Після цього має розпочатись перший етап плей-оф, у якому, згідно Регламенту, братимуть участь команди, які посядуть 5-12 місця у турнірній таблиці. Перші чотири команди приєднаються у другому етапі змагань (чвертьфіналі) до переможців першої стадії плей-оф. Та чи відбудеться плей-оф у чемпіонаті Білорусі цього сезону? Чи все-таки чемпіон Білорусі сезону 2019/2020 р. р. визначиться за підсумками регулярного чемпіонату?

Аби трохи прояснити ситуацію для наших читачів, зазначимо, що наразі за право стати переможцем регулярного чемпіонату Вищої ліги Білорусі борються три команди: «Вітен» (Орша), «БЧ» (Гомель) та «Столиця» (Мінськ). Варто відзначити, що «столичні» та «залізничники» наразі відстають від «енергетиків» лише на один пункт. До того ж, «Столиця» та «Вітен» зіграють між собою у Мінську. Паралельно «БЧ» гратиме у Борисові.

Кореспондент «5х5» поспілкувався з тренерами команд-учасниць Вищої ліги та розпитав їх про очікування від майбутнього останнього туру «регулярки», а також про ситуацію з можливим призупиненням чи остаточним завершенням чемпіонату Білорусі.   

Олександр Даниленко (головний тренер «УВС-Динамо»): 

– Перед останнім туром у нас ситуація така, що ми вже розуміємо, що у першому етапі плей-оф, якщо він буде, зіграємо або з «Борисовом-900», або з «Охороною-Динамо». Тому, тут, в принципі, вже все вже в цьому плані для нас зрозуміло. Проте, ми будемо грати на перемогу, тому що хочеться не тільки «регулярку» завершити на мажорній ноті, а і не пустити «Динамо-БНТУ» на десяту сходинку. Серед хороших новин варто відзначити те, що повертаються деякі наші гравці, які у минулому турі не могли нам допомогти через дискваліфікації. Чого не можу, на жаль, сказати про травмованих. У попередній грі проти «Дорожника» ми мали через це проблеми зі складом – були відсутні одразу п’ять представників «основи». Тому, ми підключали юних гравців з молодіжної команди, які дуже непогано себе. Я ними задоволений та планую підключати їх надалі до основного складу.  

Дмитро Камеко (головний тренер «БЧ»): 

– У мене від майбутнього туру два очікування в одному. По-перше – це перемога нашої команди у Борисові, і по-друге – втрата очок від «Вітена». Щодо майбутнього цього чемпіонату, то у понеділок керівництво Федерації обіцяє видати своє подальше бачення ситуації, а ми будемо вже приймати свої рішення щодо забезпечення належної підготовки до того продовження, яке запропонує Федерація. Якщо рахувати, що за старим розкладом ми повинні вступати у свою стадію плей-оф 22 квітня, а ситуація може змінитися кардинально, то є відчуття, що, як мінімум старий розклад змагань буде змінено, а разом з ним, відповідно, і формат чемпіонату.

Олексій Попов (головний тренер «Вітену»): 

– До останньої гри регулярного чемпіонату готуємось у штатному режимі, маємо свій план на матч зі «Столицею». Розуміємо, що доля першого місця у регулярному чемпіонаті залежить від того, як зіграють «Вітен», «Столиця» та «БЧ». Тому, будемо грати на перемогу. Що стосується подальших перспектив чемпіонату, то знаю що є кілька варіантів розвитку подій. Тому, будемо чекати новин.

Олександр Савінцев (головний тренер «Столиці»): 

– Готуємось до дуже складної гри з «Вітеном», оскільки від її результату залежатиме, хто і яке місце посяде за підсумками регулярного чемпіонату. Паралельно будемо намагатися слідкувати за подіями у матчі між «Борисовом-900» та «БЧ», який буде йти одночасно з нашим. Маємо деякі кадрові проблеми через травми, проте будемо грати на перемогу. По ситуації з чемпіонатом – чекаємо на понеділок, коли буде збиратись Виконком БАМФ (Білоруської Асоціації міні-футболу. – А. Т.), на якому будуть представники команд. Можливо, чемпіонат призупинять, щоб потім зіграти плей-оф. Можливо, буде якесь інше рішення. Сподіваємось, що воно буде правильним.

Олександр Чернік (головний тренер «Мінська»): 

– В принципі, до цього туру вже майже все було відомо – хто і яке місце посяде. Хіба що є певна інтрига у верхній частині турнірної таблиці. Але команди поступово розуміють, з ким їм доведеться грати на першому етапі плей-оф. Що стосується ситуації з чемпіонатом, то чекаємо понеділка – тоді мають вирішити, що і як буде. Ми же, зі свого боку, поки готуємось, хоча і переживаємо, щоб уболівальники – як наші, так і інших команд – не захворіли. Знаю, що і деякі команди не хочуть їхати. У нас, на щастя, всі здорові. Тому, будемо чекати подальшого розвитку подій.

Валерій Драчевський (головний тренер «Динамо-БНТУ»): 

– Одразу скажу, що у нас буде два матчі. Один з них ми граємо 4 квітня проти «Охорони-Динамо», а інший – це перенесений поєдинок проти «Щучина». Для нас зараз локальна задача – обійти у турнірній таблиці «УВС-Динамо» (наразі клуб, який очолює Олександр Даниленко, випереджає «Динамо-БНТУ» на два очки. – А. Т.). А якщо говорити про те, з ким би хотілося зустрітися у «стиках», то, мабуть, з «Дорожником».

Микола Бондаренко (головний тренер «ЦКК»): 

– Можливо, це буде остання гра у цьому сезоні, тому, звичайно, очікуємо на хороший результат. Що стосується ситуації щодо майбутнього нинішнього чемпіонату, то вважаю, що його краще завершити без плей-оф, тому що вже глядачі через ризик десь підхопити коронавірус вже перестають активно ходити на трибуни, та й ситуація складається так, що, скоріше за все, чемпіонат завершиться саме після цього туру.  

Валерій Досько (головний тренер «Дорожника»): 

– Думаю, що чемпіонат, скоріше за все, буде зупинений. Зараз така ситуація, що підхопити вірус у залі легше, ніж на вулиці. Більше того – зараз деякі зали вже зачинаються, тому деякі матчі знаходяться під питанням. Щодо очікувань від останнього туру, то він, перш за все, буде важливим для трьох провідних команд, які ведуть боротьбу за перше місце у регулярному чемпіонаті, тому для них буде дуже важливо не втратити очки.  

Сергій Павловець (головний тренер «Борисова-900»): 

– Які можуть бути очікування, якщо ми не знаємо, чи буде плей-оф, чи ні? Якщо казати про наш матч з «БЧ», то у нас підготовка до поєдинку йде у звичайному режимі. Для «БЧ» наша команда є незручним суперником, ще коли я грав, то ми «чіпляли» цю команду. В будь-якому разі, будемо грати на перемогу. Добре, що у нас немає дискваліфікацій, тому перед матчем присутня конкуренція. Що стосується гравців «БЧ», то на них, мабуть, буде тиснути хвилювання, оскільки є можливість стати чемпіонами (якщо на Виконкомі БАМФ вирішать не зупиняти чемпіонат, а завершити його за підсумками «регулярки». – А. Т.). І останній крок буде важким. По чемпіонату – я думаю, що на місяць можна призупинити, якщо не буде покращень, то визначити місця за підсумками регулярного чемпіонату. Іншого шляху я не бачу.  

На жаль, нам не вдалося поспілкуватися з головним тренером «ВРЗ» Анатолієм Яновським, наставником «Щучина» Юрієм Чеканом та «коучем» «Охорони-Динамо» Володимиром Ігнатиком. Однак, є такі передчуття, що їх думки переважно співпадали би з думками опитаних нами тренерів.

Отже, 4 квітня, як ми і зазначали, відбудеться останній тур регулярного чемпіонату у білоруській Вищій лізі. Чи будуть вони останніми у сезоні? Чи все-таки ми ще побачимо плей-оф чемпіонату Білорусі? Відповідь на це питання дасть лише Виконком БАМФ, який збереться у понеділок. А поки що пропонуємо Вашій увазі календар матчів останнього туру «регулярки».

«Охорона-Динамо» (Мінськ) – «Динамо-БНТУ» (Мінськ)
«ЦКК» (Світловодськ) – «Дорожник» (Мінськ)
«ВРЗ» (Гомель) – «Щучин» (Щучин)
«УВС-Динамо» (Гродно) – «Мінськ» (Мінськ)
«Столиця» (Мінськ) – «Вітен» (Орша)
«Борисов-900» (Борисов) – «БЧ» (Гомель)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: БелТА, ФК «Столиця» (Мінськ), ФК «Вітен» (Орша), «СпортНавіны»,
mini.football.by

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.