Голова Асоціації футзалу Сумщини Євген Петраков підбив підсумки футзального сезону на Сумщині.

 Розкажіть про футзальні чемпіонати на Сумщині. Вони охоплюють лише обласний центр чи ні?
– Ні! Розпочнемо з Сум. Тут проходять матчі у двох змаганнях чемпіоната міста: Gold division та Silver division, в яких спочатку команди грають регулярну частину, а потім виступають у Суперлізі та Вищій лізі, а також Першій та Другій лігах відповідно. Також проводиться Кубок Сум. Окремим змаганням є чемпіонат області. Попередні етапи проводяться у районних центрах. Зрештою, 29 лютого-1 березня найкращі 12 команд взяли участь у фінальній частині, яка відбулася у легкоатлетичному манежі СумДУ. Володарем Кубка чемпіонів стала сумська «Технологія», а переможцем Першої ліги – білопільський «Агросвіт». Також є Кубок області. Зазвичай, він відбувається на початку сезону (жовтень-листопад). Це щодо офіційних змагань. Окрім того, кожного сезону проводимо інші різноманітні турніри.

– Якою є ситуація на Сумщині з місцевими дитячими змаганнями, а також участю команд у всеукраїнських турнірах?
– Передусім, відзначу ДЮСШ «Барса» з Шостки, яка бере участь у чемпіонатах та кубках у великій кількості вікових категорій. У сезоні 2018/2019 у чемпіонаті України U-17 брала участь команда КЗ ДЮСШ з Сумської області. Безпосередньо у Сумах є дві школи: «Барса» та КДЮСШ. В останніх не надто велике фінансування, тому існує проблема у банальній можливості кудись виїхати. У свою чергу, «Барса» більше орієнтована на футбол. За ініціативою президента «Food Centre-СумДУ» розробляється план створення у Сумах дитячої академії. У нас є представництво на всіх рівнях, сильні студентські команди, тож, такий крок може стати непоганою можливістю покращити ситуацію з дитячим футзалом на Сумщині. Є бажання і батьків, і дітей. Тож, працюватимемо над вирішенням цього питання.

– Чи встигли завершитися футзальні змагання на Сумщині до початку карантину?
– Ми встигли завершити змагання у Першій та Другій лігах. У Вищій лізі та Суперлізі потрібно провести частину матчів передостаннього туру, а також заключний тур. Також не вдалося дограти поєдинки Кубка міста. Звичайно, хочеться завершити сезон в усіх змаганнях на Сумщині. Однак, якщо робити це вже у червні, то розпочнуться футбольні змагання. У травні зробити це буде набагато легше. Нам для цього потрібно всього декілька днів.

– Сумщина має чи не найбільше представництво на всеукраїнській арені. Це, передусім, активне бажання команд чи робота асоціації?
– Насправді, брати участь силоміць ти нікого не змусиш. В один момент велика кількість команд вийшли на всеукраїнський рівень, і якщо фінансові можливості дозволяють – вони тримають цей рівень. Друга ліга і міські змагання – це велика різниця! Навіть у нас. Одні й ті самі команди по-різному готуються на міські змагання та на поєдинки Другої ліги. Це два тайми по 20 хвилин чистого ігрового часу. Статус також зобов’язує це робити. Основна проблема команд цього дивізіону полягає у тому, що на старт вони виходять в одному складі, а потім свої корективи вносить футбол.

Щодо нашого представництва у FAVBET Екстра-лізі, то, звичайно, приємно мати команду з Сум на найвищому рівні. Однак, я скажу, що футзал є дійсно популярним у нашому місті. На всіх рівнях відвідуваність у залі СДПУ є досить непоганою. До манежу також приходить багато людей. Навіть коли у футбольній Першій лізі була команда «Суми», то футзальні матчі відвідували більше людей. Однак, звичайно, місцеві глядачі трошки засумували за Екстра-лігою. Також, ми спільно з «Food Centre-СумДУ» більше працюватимемо над анонсами матчів команди.

– На Вашу думку, як потрібно було б завершити сезон у всеукраїнських змаганнях?
– Загалом, сезон у FAVBET Екстра-лізі для команди з Сум завершено. Щодо Першої ліги, то у травні цілком можливо закінчити змагання. Можливо, варто зібрати команди та узгодити формат з ними. У Другій лізі, однозначно, нормальним варіантом було б завершити сезон «Фіналом восьми», аби не розтягувати його на тривалий час, оскільки, знову ж таки, свій відбиток можуть накласти футбольні змагання.

– Ви один з небагатьох голів Асоціацій, які грають у футзал на всеукраїнському рівні. Підсумуйте сезон для «Технології» у Другій лізі.
– Зважаючи на різноманітні ситуації на підприємстві, які були близько шести місяців тому, ми обдумували питання щодо заявки до Другої ліги. Зрештою, вирішили не обходитися без всеукраїнських змагань. Завданням було дати практику молодим гравцям на такому рівні. Зрештою, вдалося вийти з групи, однак на стадії 1/8 фіналу ми поступилися «Сумихімпрому-СДПУ». Те, що ми планували у нас вийшло, оскільки серйозних цілей перед командою поставлено не було.

– Наскільки великою є залежність футзалу від футболу на Сумщині?
– Насправді, 80-90% команд у нас є суто футзальними. Тут швидше питання стосується гравців. Велика частина з них поєднують футбол і футзал.

– Чи має Асоціація футзалу Сумщини системних партнерів або спонсорів?
– Ми маємо спонсорів, які нам допомагають у проведенні змагань. Це «Смачна кава» та «Футбол профі». Також подякував би компанії «Select», яка завдяки співпраці з АФУ виділяє м’ячі регіональним осередкам. Цей рік був тестовим для співпраці. На майбутнє ставимо завдання щодо залучення більшої кількості партнерів. Також у проведенні змагань нам допомагають Асоціація футболу Сумської області, а також обласне та міське відділення Міністерства молоді та спорту. Окрім того, місто Суми зараз співпрацює з командою «Food Centre-СумДУ».

– Розкажіть як функціонує школа арбітрів на Сумщині?
– Думаю, основною проблемою у цьому питанні є підбір кадрів. Зараз намагаємося залучати до роботи молодих арбітрів. Зокрема, Марію Мисловську, яка нині системно працює на матчах Вищої ліги серед жіночих команд та отримала досвід арбітражу на міжнародному турнірі «Lviv Freedom Cup», а також Дмитра Ігумнова, Олексія Тюріна та інших. Це молоді арбітри, які працюють винятково у футзальних змаганнях. Загалом, сезон у школі арбітрів стартує восени. Її функціонуванням займаються Ярослав Песоцький та Олександр Ігумнов. Робота триває. Раз на два тижні всі арбітри збираються, і на великому екрані розбирають різні ігрові моменти. Також великим позитивом є семінари, які проводить голова Комітету арбітражу АФУ Сергій Кравцов. Будемо з ним контактувати, аби за можливістю він приїжджав та давав актуальну інформацію нашим арбітрам.

– Якою є Ваша думка щодо рішення про тристоронні договори, а також стосовно контролю за дотриманням правила «один гравець – одна команда». Як це вплине на розвиток футзалу на Сумщині?
– Дуже велика кількість футзалістів грають за 3-4 команди. Їх це влаштовує. Вони не прагнуть до якогось розвитку. Відповідно, ми втрачаємо у кадрах. Раніше, коли гравців запрошували до команд навіть Першої ліги (я навіть не кажу про Екстра-лігу), то вони не задумувалися про фінансову складову. Це, передусім, було престижно. Всі прагнули грати на високому рівні. Гравці не хочуть нікуди виїжджати, а просто шукають варіанти заробітку на місцях. Звичайно, я підтримую це правило. Вважаю, що воно допоможе у наведенні ладу. Особисто я не думаю, що на Сумщині не зміниться кількість команд. Навпаки, вестиметься конкуренція за гравців. Цей процес якраз породжує якість. Створюватимуться кращі умови для футзалістів. Можливо, варто було б це зробити навіть трохи раніше. Ми активно проводимо роботу з командами. Можливо, деяким гравцям це не надто сподобається, а от керівництво клубів також налаштоване позитивно щодо цього процесу. Звичайно, збільшення кількості кадрів зіграє на користь нашому футзалу.

Щодо тристоронніх договорів, то співпраця давно ведеться у відпрацьованому режимі. Обласна Асоціація футболу нас повністю підтримує в усіх питаннях.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.