23 квітня Виконавчий комітет УЄФА провів засідання у форматі відеоконференції. Він заслухав звіти робочих груп, заснованих у співпраці з Асоціацією європейських клубів, європейськими лігами і профспілкою FIFPro Europe. 

Робоча група по календарю оцінює два сценарії. Обидва передбачають початок внутрішніх змагань до старту турнірів УЄФА. Один передбачає їхнє паралельне проведення, інший – завершення внутрішніх змагань, а потім – відновлення турнірів УЄФА в серпні.

Виконком заслухав звіт створеної нещодавно медичної групи, яка досліджує медичні аспекти для відновлення сезону, а також співпрацює з Асоціацією європейських клубів та європейськими лігами. Це дозволяє створювати спільними зусиллями загальні рекомендації для захисту здоров’я.

УЄФА закликає національні асоціації та ліги вивчити всі можливі варіанти, щоб дограти сезон у найвищих за рангом дивізіонах, і розподілити місця в єврокубках за звичайним форматом. Водночас, підкреслюється, що на провідне місце має ставитися здоров’я гравців, глядачів, а також суспільства загалом.

У найкращому випадку, якщо дозволить ситуація з пандемією, припинені внутрішні змагання варто дограти, щоб клуби могли кваліфікуватися до турнірів УЄФА за спортивним принципом і у звичному форматі. Якщо такий варіант не буде можливим, зокрема через проблеми з календарем, бажано, щоб відкладені змагання відновилися в іншому форматі, який, тим не менш, дозволить зробити кваліфікацію клубів до єврокубків за спортивним принципом.

Повідомляється, що у випадку неможливості завершення змагання – асоціації можуть перервати турніри у таких випадках:

1) наявність офіційного наказу, що забороняє проведення спортивних змагань, у зв’язку з чим продовження і завершення нинішнього сезону не є можливими у належні терміни до початку наступного сезону;
2) непереборні економічні проблеми, які роблять продовження сезону неможливим, оскільки це поставить під загрозу довгострокову фінансову стабільність внутрішніх турнірів і/або клубів.

Якщо внутрішні змагання будуть припинені достроково з перерахованих вище причин, УЄФА вимагатиме від відповідної національної асоціації обрати клуби для участі в єврокубковому сезоні 2020/21 на підставі спортивних досягнень на внутрішній арені у сезоні 2019/20:

1) процедура вибору клубів повинна базуватися на об’єктивних, прозорих і недискримінаційних засадах. У важких випадках національні асоціації і ліги повинні мати можливість визначити остаточні позиції клубів у національних змаганнях з урахуванням специфічних обставин кожного змагання;
2) остаточний розподіл путівок у клубні турніри УЄФА має бути затверджений відповідними компетентними організаціями на внутрішньому рівні.

УЄФА залишає за собою право відмовити у допуску або ж самостійно оцінити можливий допуск до своїх турнірів будь-якого клубу, запропонованого національною асоціацією, особливо, у таких випадках:

1) внутрішні турніри були припинені достроково не з причин, вказаних у директивах УЄФА, або не на підставі інших поважних причин, зумовлених турботою про суспільне здоров’я;
2) клуби, обрані відповідно до процедури, яка не була об’єктивною, прозорою або недискримінаційною, у результаті чого вони не можуть вважатися тими, які пройшли відбір за спортивним принципом;
3) існує громадська думка, що клуб обраний несправедливо.

Зазначимо, що наступне засідання Виконкому УЄФА відбудеться 27 травня.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.