Не встигли ще вщухнути емоції від чвертьфінальної серії плей-оф чемпіонату Білорусі, як деякі команди вже починають підбивати підсумки. Зокрема, головний тренер «УВС-Динамо» Олександр Даниленко в ексклюзивному інтерв’ю «5х5» розповів, чим йому запам’ятається цей сезон.

– Олександре Сергійовичу, для «УВС-Динамо» сезон завершився на стадії чвертьфіналу. Чи можете Ви оцінити поєдинки проти «БЧ», так би мовити, по гарячих слідах?
-По-перше –  це перший досвід гри команди у плей-оф. Починаючи з протистояння з командою «Охорона-Динамо» і закінчуючи, на жаль, іграми з «БЧ». Дві ці стадії принципові були за своїми емоціями. Вдячний «Охороні-Динамо» за суперпринципове протистояння, емоційне, бойове. По ходу сезону ми їм програли три матчі, але так склалося, що у вирішальному протистоянні далі пройшло «УВС-Динамо». Дякую супернику за ці ігри.

Хлопці відчули, що таке плей-оф, і впевнений: ті емоції, той драйв, які вони пережили вперше запам’ятаються надовго! Що стосується протистояння з «БЧ», то, звичайно, у майстерності програємо поки, але перед кожною з ігор з ними бачив націленість гравців і курс на перемогу, не дивлячись проблеми з травмованими дискваліфікованими гравцями.

Переміг той, хто виграв два матчі.

– Після першого матчу головний тренер «залізничників» Дмитро Камеко розкритикував арбітрів. Що Ви можете сказати про арбітраж гродненського поєдинку.
– Не хочу коментувати слова Дмитра Миколайовича. Претензій по першому матчу до суддівського корпусу в мене не менше. Вочевидь, тому на другий матч був призначений найавторитетніший і безпомилковий арбітр Вищої ліги, але, як виявилося, помиляється навіть він.

– Гра у Гомелі вийшла надто бойовою та багатою на жовті картки. Чи можна сказати, що «динамівці» вийшли на цю гру проти «БЧ», як на останню, тому хотіли показати всі свої найкращі якості?
– Багато в чому розуміли що той гандикап, який був у суперника після першого матчу, відіграти буде складно. Але нав’язали свою гру, навіть після того, як програвали 0:3, не зупинились, і не тільки бились, але й грали до кінця! Шкодую, що не забили три 10-метрових. Думаю, це багато про що говорить, якщо суперник заробляє десять фолів у одному таймі.

– Якщо підсумувати цей плей-оф для «УВС-Динамо», то що вдалося і що не вдалося Вашій команді?
– У плей-оф вдалося практично все, окрім того, що не пройшли «БЧ». Не завжди команда означає колектив, але коли є колектив, то навіть програвши гру можна відчувати себе переможцем! Вдалося достукатися до кожного з гравців за цей час, крім ігрових моментів є і робочі. Практично всі хлопці працюють на основних роботах, у кожного своя праця, своя робота, але приходять, терплять як фізично, так і психологічно. Вдячний хлопцям за їх ставлення та професіоналізм.

– Деякий час подальша доля чемпіонату Білорусі була під питанням, але все-таки білоруська Вища ліга проводить плей-оф, нехай і у трохи зміненому форматі. Як «УВС-Динамо» проводило цей час від кінця регулярного чемпіонату до початку плей-оф?
– Після останнього туру регулярного чемпіонату ми взяли двотижневу паузу. Після неї тренувалися в підтримуючому режимі, чекаючи рішення БАМФ з приводу продовження чемпіонату.

– «УВС-Динамо» посіло десяту сходинку за підсумками «регулярки». Чи могла команда опинитись трохи вище?
– Однозначно так, могли і повинні були бути вище в таблиці за підсумками регулярки. Так склалося, що фінішували на десятому місці. Це був дуже складний період, але за цей час пройшов процес становлення команди.

– Який матч «динамівців» у регулярному чемпіонаті можна вважати найкращим?
– Важко відповісти на це питання. Але, як не дивно, відзначу два домашніх програних матчу з «Вітеном» і «БЧ». За змістом гри вони були кращими.

– Знаю, що під час сезону через кадрові проблеми Вам довелося залучати до основного складу гравців з молодіжного складу. Наскільки вони вписались у гру «основи»?
– У гру особливо вписуватися молоді не склало труднощів, тому що був великий зв’язок між першою командою та молодіжною. Наскільки була можливість, відвідував не тільки ігри молодіжної команди, але і брав участь у тренувальному процесі. Вдячний керівництву клубу за те, що велику увагу воно приділяє розвитку молоді.

Ті хлопці, які грали за основну команду, дуже допомогли, і впевнений, що їх приклад буде мотивувати інших.

– Молодіжний чемпіонат Білорусі проходить не так давно – лише другий сезон. Чи є у нього якась позитивна динаміка, і як вона відображається на прогресі Ваших молодих підопічних?
– Є хороша динаміка в розвитку молоді. На жаль, не було в цьому році чемпіонату U -21. U-19 зі зрозумілих причин не завершений. Що стосується нашої молодіжної команди, то факт того, що деякі гравці вже залучались до основного складу, то це і є та позитивна динаміка, яку хоче бачити і керівництво, і тренерський штаб.

– Перед тим, як поговорити про півфінали чемпіонату Білорусі, підсумуємо регулярний сезон загалом. Хто, на Вашу думку, став відкриттям цього сезону серед гравців Вищої ліги?
– Якщо чесно, то особливих відкриттів немає. Хтось проводить сезон стабільно, хтось – яскравими сплесками, але нестабільний. Нікого виділити в плані відкриття сезону не можу.

– Гомельський «БЧ» виграв регулярний чемпіонат. Чи готова команда Дмитра Камека, яка помітно прогресує вже другий сезон, здобути титул вже зараз?
– Команда готова. «БЧ» це довів перемогою в Кубку Білорусі. Але це плей-оф, тому щось прогнозувати складно.

– Який Ваш прогноз на півфінали чемпіонату Білорусі?
– Прогнозувати дуже непросто. По матчах 1/4 фіналу хочу відзначити «ВРЗ». Не зовсім успішний у них вийшов регулярний чемпіонат, але у непростому протистоянні з «Дорожником» вони виглядали дуже підготовленими фізично і здивували деякими ігровими моментами.

– Зараз деякі чемпіонати у підвішеному стані. Хтось вже завершив чемпіонат достроково, хтось вагається. Відповідно, невідомо, коли і як розпочнеться новий сезон у багатьох країнах. Враховуючи те, що цей сезон для «УВС-Динамо» вже завершено, Ви можете зараз сказати, яким бачите наступний сезон, і коли він має розпочатись?
– Спочатку повинен закінчитися цей сезон. Потім дізнаємося від БАМФ плани щодо наступного чемпіонату, від цього і будемо відштовхуватися.

Хочу подякувати нашим уболівальникам, рідним та близьким, хто переживав у цей непростий сезон за «УВС-Динамо». Всім велике спасибі, бажаю міцного здоров’я в цей непростий час.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Столиця» (Мінськ)

 

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.