Голова Комітету арбітражу АФУ Сергій Кравцов підбив підсумки роботи арбітрів у сезоні 2019/2020 та розповів як рефері готуватимуться до наступного футзального року.

– Як підсумуєте арбітраж у сезоні 2019/2020?
– Вважаю, що арбітри відпрацювали цілком нормально. Були матчі, які викликали негативну реакцію Комітету арбітражу АФУ, однак, їх можна перелічити на пальцях однієї руки. Ми додали групу арбітрів, які минулоріч себе досить непогано проявили у Першій лізі. Експеримент себе виправдав. Вони продемонстрували непогану якість арбітражу у FAVBET Екстра-лізі. Щодо майбутнього, то, звичайно, ротація буде проводитися постійно. Нині ми маємо кілька молодих арбітрів, які претендують на ролі провідних. Це також досить важливий фактор. З моєї точки зору, ми рухаємося у правильному напрямку. Рівень арбітражу в Україні не є гіршим, ніж у провідних європейських чемпіонатах.

– Чи був запланований НТЗ арбітрів на час карантину?
– Був запланований одноденний збір перед матчами другого етапу FAVBET Екстра-ліги лише для провідної групи арбітрів і спостерігачів арбітражу. Фітнес-тест ФІФА (другий впродовж сезону) цьогоріч вперше був проведений у регіонах за умови обов’язкової відеофіксації результатів. Карантин вніс свої корективи: навчання і тестування завдяки допомозі і підтримці КА УАФ і координатора арбітражу АФУ Віктора Григоровича Дердо було переведено в онлайн-формат. Станом на сьогодні ми провели чотири тести (у період з квітня по травень 2020 р.).

– Коли відбудуться наступні збори?
– Поки що робота з арбітрами вестиметься в онлайн-форматі. Влітку також є плани виходити на зв’язок у рамках відеоконференцій. Наступний НТЗ, який пройде у звичному режимі, плануватимемо провести ближче до старту нового сезону. Перед його початком обов’язкове відбудеться онлайн-тестування.

– Зараз Комітет арбітражу перейшов на онлайн-формат тестувань. Розкажіть детальніше про цю процедуру.
– Кожен арбітр і спостерігач арбітражу на свою електронну пошту отримує форму для тестування (10 відеокліпів). Всі відповіді відображаються у вигляді таблиць і графіків, які потім аналізуються комітетом. Моменти, які викликали розбіжності у відповідях (зазвичай не більше 2-3) потім обговорюються під час відеоконференцій з арбітрами і спостерігачами. За підсумками дискусії й виникає розуміння щодо найбільш прийнятного трактування подібних ситуацій.

– Вже два роки поспіль у регламенті відсутній пункт, згідно якого клубам-господарям матчів FAVBET Екстра-ліги було потрібно зустрічати арбітрів перед матчами. Які зміни відбулися після цього рішення?
– На мою думку, від цього виграли всі. Представники команд не витрачають час на організаційні питання, пов’язані з прийомом бригади арбітрів і спостерігача. Вони самостійно формують план щодо свого часу для більш якісної підготовки до майбутнього матчу. Згідно з регламентом змагань, бригада офіційних осіб, призначених для проведення поєдинку, повинна з’явитися в ігровому залі не пізніше, ніж за 75 хвилин до його початку на передматчевій нараді.

– Як проходить підготовка бригади арбітрів після їхнього прибуття на місце проведення поєдинку?
– Все починається з передматчевої наради. Її проводить делегат матчу, який також виконує функції спостерігача арбітражу. На нараді присутні арбітри, представники команд, спорткомплексу, охорони та медпрацівники. Після цього арбітри виходять на паркет та оцінюють стан майданчика. Є конкретний часовий розклад, згідно якого команди виходять на розминку, а також запускаються вболівальники на трибуни. Окрім того, до функцій арбітра входить надання рапорту. По одній сторінці з нього також заповнюють команди та приносять їх на передматчеву нараду. 

– Чи збільшилася кількість і якість семінарів для арбітрів за останній час?
– Так, їхня кількість збільшилася, як мінімум, у два рази. На місцях проводяться регулярні фітнес-тести. Окрім того, організовуються семінари та навчання на регіональному рівні. Комітет арбітражу АФУ готовий провести захід подібного роду у будь-якому регіоні. Головне – бажання і можливості на місцях щодо організації такого заходу (аудиторія, комп’ютер, проектор з екраном). Також це витрати на відрядження інструктора КА АФУ. Щодо якості. Зараз майже всі зустрічі транслюються наживо, і хоча не скрізь якість трансляцій відповідає регламенту, відеоматеріалу цілком достатньо для проведення якісного аналізу арбітражу.

– Можете детальніше розповісти про функції кожного з арбітрів під час матчу?
– Правила гри свідчать про те, що арбітр, призначений на матч, наділяється винятковими повноваженнями щодо використання і трактування правил у конкретному матчі. Рішення рефері за всіма епізодами, пов’язаними з грою, є остаточними. Другий, третій арбітри і хронометрист допомагають рефері проводити матч. Однак, це не означає, що арбітр повинен або може ігнорувати думку своїх партнерів. Вони є єдиним колективом!  Командна робота, однаковість прийнятих рішень, вміння у важкій ситуації допомогти партнеру і змога швидко виправити помилку – запорука успішного арбітражу загалом.

– Як відбувається призначення арбітрів на матчі?
– Існує певний план-графік щодо роботи рефері. Хтось, як правило, виконує функції першого арбітра, інший – другого. Аналізуємо роботу рефері у попередніх поєдинках. Також зважаємо на розклад турів, оскільки у певних містах нам бракує кваліфікованих третіх арбітрів. Вони, здебільшого, працюють, у якості першого або другого арбітра, у турі, коли команда з їхнього міста грає на виїзді. І, звичайно, отримують призначення на якийсь інший матч з календаря ігрового тижня. Це щодо FAVBET Екстра-ліги.

Ситуація з Першою лігою та Вищою лігою серед жіночих команд є складнішою. Рівень арбітрів FAVBET Екстра-ліги є вищим. До слова, ми їх часто залучаємо до роботи у цих чемпіонатах. Однак, молоді та перспективні рефері також повинні отримувати шанс для практики. До того ж досить складно забезпечити якісний арбітраж, коли матчі призначаються у будній день на досить ранній час. Арбітри також працюють та отримують освіту. Це надзвичайно незручно.

– Дострокове завершення сезону: це добре чи погано для арбітрів?
– Дострокове завершення сезону – вимушений захід, на який пішла АФУ, зважаючи на ситуацію у країні. Навряд хтось у захваті, і арбітри не є винятком.

– Європа і Україна: якою є різниця щодо арбітражу? Як на нього впливає стиль футзалу?
– Стиль футзалу залежить від можливостей і рівня підготовки гравців. Арбітраж на це не впливає. У чемпіонатах інших країн є певні нюанси у трактуваннях єдиноборств (маю на увазі, перш за все, Іспанію і, частково, Португалію), однак, правила гри є однаковими для всіх.

– Як арбітри проходять шлях від Другої ліги до Favbet Екстра-ліги?
– Це індивідуальні фактори. Багато залежить від рівня регіональних змагань і підготовки арбітра на місцях. Станом на сьогоднішній день у цій сфері можу відзначити Львівську та Дніпропетровську області, де навчання і підготовка арбітрів здійснюється на досить високому рівні. Однак, головною запорукою до цього є бажання молодого рефері щодо самовдосконалення та навчання, а не просто механічне виконання своїх функції.

– Матеріал для перегляду під час тестуваньякі чемпіонати найчастіше потрапляють до відеонарізок?
– Це поєдинки провідних європейських і південноамериканських чемпіонатів, де можна отримати якісну картинку. Окрім того, це, звичайно, матчі національних збірних. Цього року матеріалу досить багато. Зокрема, завдяки зустрічам відбіркових змагань до ЧС-2020. Однак, цікаві моменти арбітражу присутні і в інших чемпіонатах. Наприклад, у Німеччині та Франції. Під час карантину з’явився вільний час, вдалося подивитися досить багато поєдинків.

 У Росії розповсюджена практика публікації оцінок арбітрів. Не планували б запровадити таке явище в Україні?
– Не бачу у цьому сенсу. Це службова інформація Комітету арбітражу. Наприклад, ніхто не вимагає від клубів публікації оцінок щодо дій кожного гравця.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.