З того часу, як чемпіон Білорусі почав визначатись у серії плей-оф, «Вітен» жодного разу не ставав чемпіоном, хоча грав у трьох фіналах. Що стосується «ВРЗ», то команда з Гомеля грала у чотирьох фіналах поспіль (включаючи цей). У трьох «вагоноремонтними» програли. І це означало, що у п’ятій зустрічі фінальної серії чемпіонату Білорусі сезону 2019/2020 р. р. між «Вітеном» та «ВРЗ» хтось обов’язково мав перервати цю невдалу серію.

Перед цим поєдинком склалася цікава ситуація. І «енергетики», і «вагоноремонтники» виграли свої домашні матчі. Тобто, якщо думати логічно, то «Вітен» мав би виграти цю гру, яка проводилась в Орші. Але «ВРЗ» після домашньої звитяги, яка не дозволила «Вітену» стати чемпіоном, був у більш виграшній ситуації з точки зору психології.

«Вітен» розпочав цей матч дуже активно. Було видно, що підопічні Олексія Попова заряджені на швидкий гол. Однак, оршанцям не вдалося цього зробити, оскільки Дегтяренко своїми «сейвами»показав свою готовність до гри. Тільки на 4-й хвилині гості змогли відповісти своїм небезпечним моментом, проте ворота Чуріліна залишились на замку. Можливо, якби «ВРЗ» вдалося забити перший гол у цій зустрічі, то до «вагоноремонтників» одразу перейшла би і ігрова, і територіальна, і психологічна перевага. Але по факту було видно, що «Вітен» налаштований забрати чемпіонство собі, до того ж, на власному майданчику. І це було яскраво видно після моментів, які створювали Петров, Перемітін, Рось, Дядічкін.

До речі, треба сказати, що Олексій Попов трохи здивував усіх своїм рішенням випустити зі стартових хвилин номінальну другу четвірку (принаймні, такою вона була у попередніх матчах). До того ж, не будемо забувати, що друга четвірка «енергетиків» мала кадрові проблеми, оскільки через дискваліфікацію цю гру пропускав Батурін. Однак, повернувся Рось, якого дуже не вистачало у четвертому матчі у Гомелі. Також треба звернути увагу на те, що зі «старту» з цією номінальною другою «ланкою» «Вітена» вийшов Дядічкін. Але дуже швидко Попов змінив Дядічкіна змінив Чернієнко, і ці невеличкі зміни призвели до того, що саме «Вітен» здебільшого контролював гру, переважаючи «ВРЗ» у командній швидкості.

А вже після екватору першого тайму «Вітен» повів у рахунку. Пінчук сфолив у своїй першій зміні та отримав за свій фол жовту картку. Покарання прийшло миттєво. «енергетики» розіграли штрафний, і Гусаков прицільним ударом низом відкрив рахунок у зустрічі. Заради справедливості, скажемо, що Дегтяренко міг врятувати свою команду в цьому епізоді. Але, вочевидь, його трохи дезорієнтував власний гравець – Григор’єв, який не зміг належним чином заблокувати удар Гусакова. Так «Вітен» повів у рахунку та зробив перший крок до можливого чемпіонства. А вже після цього у «ВРЗ» стали виникати проблеми. Особливо вони стосувались ліміту командних фолів, до перевищення якого «вагоноремонтними» поступово наближались. У цьому плані «Вітен» грав більш дисципліновано. Але саме проблеми з фолами призвели до нових неприємностей для «ВРЗ». На 17-й хвилині у ворота гостей був призначений дабл-пенальті, який впевнено реалізував Рось. Таким чином, «Вітен» закріпив своє бажання виграти чемпіонський матч. А от «ВРЗ» потрібно було щось змінювати, і терміново. І хоча Анатолій Яновський намагався освіжити гру своєю команди за рахунок виходів на зміну нових гравців, але проблема в тому, що це не впливало на те, щоб моменти, які створювали гомельчани, переходили у голи. Про що казати, якщо удари у ствір воріт «Вітена» за перший тайм можна порахувати на пальці однієї руки? Ясна річ, що «Вітен» у цьому контексті був значно гострішим. І рахунок за підсумками першої 20-хвилинки це підтверджував.  

Другий тайм розпочався з «голу з роздягальні». Однак, спочатку був фол Золотухіна, який зіграв рукою у власному штрафному майданчику. Арбітри одразу вказали на 6-метрову позначку. Тренерський штаб «ВРЗ» прийняв рішення випустити під цей 6-метровий Зрубовича. Однак, він не впорався з ударом Рося, який зробив рахунок 3:0 на користь «енергетиків». Такий швидкий гол не тільки наблизив «Вітен» до чемпіонства, а ще і змушував «ВРЗ» більше розкриватись, щоб спробувати бодай би відновити інтригу в цій зустрічі. Однак, в атаці у підопічних Анатолія Яновського нічого не клеїлось. Так, гомельчани намагались атакувати, але дуже рідко справа доходила до дійсно небезпечних ударів по воротах Чуріліна. Щопавда, забігаючи наперед, скажемо, що «вагоноремонтникам» все-таки по ходу другого тайму вдалося кілька разів змусити Чуріліна вступити у гру, але голкіпер «Вітена» зіграв надійно, не давши суперникам надій на бодай би якусь інтригу.

Незважаючи на те, що рахунок був вже 3:0 на користь оршанців, боротьби на майданчику спорткомплексу «Олімпієць» вистачало. І якось ситуативно так сталося, що гравці «ВРЗ» почали збирати фоли. Ще до екватору другої 20-хвилинки вони назбирали п’ять командних фолів. Пам’ятаючи про гіркий досвід першого тайму, гомельчанам потрібно було грати більш акуратно, щоб знову не привезти собі дабл-пенальті. Однак, на 29-й хвилині Матвеєнко вчинив не по-капітанськи, порушивши правила, і це був шостий фол для гомельської команди. Знову до «точки» підійшов Рось, який знову реалізував 10-метровий. І це вже фактично було повне знищення інтриги у даній грі, хоча грати залишалось ще близько половини другого тайму.

Треба віддати належне гомельчанам, які після цього не знітились. Для них тепер, вочевидь, головним було питання престижу. І вони почали поступово переходити на гру з п’ятим польовим. Спочатку функції «літаючого» воротаря виконував Дегтяренко, а потім він передав свій пост Клочку-молодшому. Гості намагались до вірного розігрувати свої комбінації у штучній більшості, але подекуди їх помилки призводили до того, що «енергетики» кілька разів ледь не вразили порожні ворота «вігоноремонтників». В одному з епізодів м’яч майже опинився у сітці, однак Золотухін в останній момент виніс «снаряд» зі «стрічки». Зрештою, на 34-й хвилині гості таки змогли «розмочити» Чуріліна – це вдалося зробити Лосю. Після цього «ВРЗ» ніби пожвавішав та створив ще кілька небезпечних моментів біля воріт «енергетиків», проте цього разу Чурілін був на висоті. І гра воротаря на останніх хвилинах поєдинку фактично звела нанівець усі зусилля «ВРЗ», після чого стало зрозуміло, що перемогу, а з нею і чемпіонство, «Вітен» вже не віддасть. Так і сталося – фінальна сирена офіційно «коронувала» «Вітен» у якості чемпіона Білорусі з футзалу сезону 2019/2020 р. р.

Отже, вперше за останні сім років «Вітен» став чемпіоном Білорусі. Але насправді для «енергетиків» це чемпіонство дуже важливе. По-перше – це перший титул для оршанців, який здобутий у серії плей-оф. А по-друге – це перший титул для «Вітена» після того, як він почав базуватися в Орші, а не у Новолукомлі. Що стосується «ВРЗ», то гомельчани здобули четверте «срібло» поспіль.

Футзальний сезон у Білорусі завершено. Але вже 29 серпня стартує новий сезон, і він розпочнеться матчем за Суперкубок Білорусі між «Вітеном» та «БЧ».

«Вітен» (Орша) – «ВРЗ» (Гомель) – 4:1
Голи:
Гусаков (12), Рось (17 – з 10-метрового, 21 – з 6-метрового, 29 – з 10-метрового) – Лось (34)

«Вітен»: Чурілін – Петров, Рось, Перемітін, Дядічкін – Чернієнко, Гусаков, Рабико, Якубов – Козел, Д. Клочко
«ВРЗ»: Дегтяренко, Зрубович – Золотухін, Чернейко, Лось, Є. Клочко – Рябцев, Селюк, Григор’єв, Матвеєнко – Заяць, Осиновський, Пінчук, Лемешко
Попередження: Рось (22), Д. Клочко (34), Чернієнко (40) – Пінчук (12), Золотухін (21), Лемешко (24), Селюк (28), Матвеєнко (29), Григор’єв (34)
Рахунок у серії – 3:2

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Вітен» (Орша)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.