5 березня цього року відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу (УАФ). Під час нього було прийнято рішень щодо визначення умов організації змагань з футзалу і управління розвитком цього виду спорту на обласному рівні.

Усім постійним та асоційованим членам УАФ були надані рекомендації утриматися від будь-яких форм участі і підтримки міні-футболу (під егідою організацій ФМФУ/EMF/WMF), футзалу (під егідою організацій FIFUSA/AMF) та інших спортивних змагань, які містять ознаки футзальних. Окрім того, рекомендовано встановити дисциплінарну відповідальність за порушення відповідних рекомендацій у своїх статутних і регламентних документах.

Кожна регіональна Асоціація футзалу підписує тристоронній договір з Асоціацією футзалу України (АФУ) і Обласною асоціацією футболу щодо управління футзалом на обласному рівні. Ключовими положеннями таких договорів є створення Єдиного календаря змагань, єдиної бази гравців і юрисдикції органів футбольного правосуддя. Після цього обласні асоціації футзалу отримують ключі доступу для ведення обліку гравців з футзалу на обласному рівні.

Як бачимо, новий сезон готує нам чимало змін, а тому ми звернулися за роз’ясненнями механізмів їхньої реалізації до віцепрезидента, виконавчого директора АФУ Володимира Гримайла.

– АФУ анонсувала впровадження з нового сезону правила ФІФА «один гравець – одна команда» в офіційних турнірах. З якого числа запрацює це нововведення?
– АФУ нічого нового не впроваджує. Правило ФІФА «один гравець – одна команда» – це фундаментальне правило, яке існує декілька десятиліть. Воно завжди діяло на всеукраїнському рівні та витримувалося в більшості регіональних асоціацій. Це буде «нововведенням» лише для тих регіональних асоціацій, які в силу різних причин його не виконували або ігнорували. Попередньо погоджено з керівниками усіх регіональних асоціацій, що контроль за його дотриманням буде запроваджено з початку нового сезону на регіональному рівні, тобто з 1 вересня поточного року.

– Чи ознайомлювалося АФУ з механізмом впровадження подібних змін в інших країнах?
– В більшості європейських країн цей механізм працює давно: усі гравці зареєстровані, відомості про них занесені у відповідні бази даних, згідно усіх вимог регламенту зі статусу футболістів ФІФА. Усі гравці мають відповідні ліцензії (паспорти), незважаючи на їхній статус. Схема роботи однакова і для професіоналів, і для аматорів.

– Згідно правила ФІФА, один гравець має право грати за одну команду лише в офіційних змаганнях. Про неофіційні змагання і про змагання з інших видів спорту там нічого не сказано. Чи буде заборона стосуватися неофіційних змагань з будь-яких інших видів спорту?
– Правило ФІФА стосується не офіційних чи неофіційних, а «організованих змагань». Організованими є усі змагання, що проводяться асоціаціями та лігами під егідою УАФ. Тобто усі змагання з футзалу, які проводять регіональні асоціації є організованими чи, як ви їх назвали – офіційними. З цією метою, в міжсезоння регіональна асоціація буде формувати список з переліком футзальних змагань, які вона має намір проводити в новому змагальному сезоні. Цей список подається в АФУ та в регіональну асоціацію футболу, яка в свою чергу складає Єдиний календар спортивних заходів з усіх різновидів футболу на території певного регіону. В усіх змаганнях з цього списку (футбол, футзал і пляжний футбол) буде контролюватися дотримання правила «один гравець – одна команда». Усе, що відсутнє у цьому переліку – вважатиметься неорганізованим та неофіційним з усіма відповідними правовими наслідками.

– У Києві є багато змагань, які не підпадають під чисте визначення футболу чи футзалу. Наприклад, гра в залі 6Х6 чи гра на траві 5х5, деякі навіть не мають офіційних правил. Можна навіть сказати, що це заняття фізкультурою. Як можуть подібні зміни від ФІФА або ж якісь-інші акти чи закони у якийсь спосіб забороняти такі змагання?
– Ніхто нічого нікому не забороняє. Іще раз підкреслюю – жодних змін не впроваджується. Такі правила встановлені не один десяток років з метою належного управління та розвитку усіх трьох різновидів футболу. Саме порядок в цьому аспекті дозволяє коректно вести статисту гравців та команд, а не штучно «надувати» їхню кількість – двічі, а то й тричі їх обліковувати. Наразі впроваджується чіткий контроль за дотриманням давно встановленого правила у трьох конкретних видах спорту: футболі, футзалі і пляжному футболі.

Ми усі повинні собі давати правдиву відповідь: ми беремо участь у футзальних та футбольних організованих змаганнях чи у турнірчиках, де просто є м’яч і ворота, а усіх інших атрибутів виду спорту нема? Якщо гравець чи команда обирає для себе таку форму дозвілля, як навколофутзальні турніри чи матчі – це їхнє право і вони вправі задовольнити таке бажання у зручний для себе спосіб. Разом з тим, конкретна команда або ж футболіст повинні визначитися: я займаюся спортом чи хобі, моя команда грає у спортивних змаганнях чи у рухових активностях, ми беремо участь у футзалі, як в організованому змагальному процесі чи у фізичній масовій культурі, нас цікавить участь в офіційному виді спорту чи дозвілля з елементами спорту. В залежності від відповідей на ці запитання, логічно постає наступний висновок: якщо гравці чи команди грають у будь-які різновиди організованого футболу під егідою органів футбольного управління, то вони безумовно повинні дотримуватися усіх порядків, процедур та регламентних вимог, які встановлені такими органами.

Якщо конкретного інвестора команди не цікавить у що саме він інвестує свої кошти, або ж йому байдужі юридичний статус турніру, відсутність чітких правил, професійного арбітражу і так далі – то це його рішення витрачати свої кошти на участь у такого роду активностях, які не мають нічого спільного з футзалом чи футболом, як видами спорту. Думаю, що в більшості випадків інвестори утримують команди для участі саме у футболі чи футзалі, як в офіційних видах спорту, однак насправді виходить так, що вони витрачають свої ресурси на рухові активності, які всього на всього містять окремі елементи таких видів спорту, як футзал чи футбол.

– Як визначити, які змагання потрапляють під заборону, якщо, наприклад, дві футзальні команди зібралися у залі, щоб зіграти у власне задоволення?
– По-перше, ми говоримо лише про організовані футзальні змагання, які проводять належні уповноважені організації з футбольної вертикалі. По-друге, змагання – це організований процес з усіма атрибутами: регламент, заявка, арбітраж, Правила гри і т.д. Тому, власне задоволення – це виключно власне задоволення, хобі, дозвілля, фізкультура, але не спорт.

– Як працює це правило щодо поєднання офіційних різновидів футболу: власне футболу, футзалу та пляжного футболу? – Гравець зможе брати участь у всіх змаганнях під егідою футзальної Асоціації тільки виступаючи за одну команду А, за винятком випадку переходу в трансферний період в іншу команду Б?
– У відповідності до Регламенту УАФ зі статусу і трансферів футболістів – один гравець може бути одночасно зареєстрований та відповідно грати за дві різні команди у 2-ох з 3-ох різновидів футболу (футбол+футзал, або футбол+пляжний футбол, або футзал+пляжний футбол). Відповідно, це не означає, що гравець може грати лише в одному змаганні. Футболіст в межах однієї чи двох команд може брати участь у безлічі організованих змагань. Крім того, одна команда єдиною заявкою може заявлятися у безліч організованих змагань в усіх трьох різновидах футболу (футбол, футзал і пляжний футбол).

– Гравець зможе брати участь у всіх змаганнях під егідою футзальної Асоціації тільки виступаючи за одну команду А, за винятком випадку переходу в трансферний період в іншу команду Б?
– Так, в усіх змаганнях, які організовує регіональна Асоціація футзалу гравець може виступати лише за одну команду. Перехід можливий у визначені трансферні періоди. Разом з тим регіональна Асоціація може організовувати велику кількість змагань, питання в контролі самою Асоціацією цього правила у всіх без виключення своїх змаганнях. Тому це не означає, що участь гравця обмежується лише основним чемпіонатом та Кубком.

– Якщо команда А виступає в турнірах під егідою регіональної Асоціації, але також з тим самим складом заявляється в турнір, який не проходить під егідою даної Асоціації, умовно Кубок району, то які дії щодо неї мають виконуватися?
– Якщо умовний Кубок району відсутній в Єдиному календарі футбольно-футзальних змагань даного регіону, то до гравців та до команди будуть застосовані відповідні дисциплінарні санкції.

– Якщо гравець команди А виступає в турнірах під егідою регіональної Асоціації, але зіграв в якомусь турнірі, який не проходить під егідою даної Асоціації, умовно Кубок району, то які дії щодо нього мають виконуватися?
– До такого гравця будуть застосовуватися дисциплінарні санкції.

– Хто має відслідковувати всі ці дії і за допомогою яких методів?
– Місцева асоціація футзалу. Вона інформує про існуючий порядок гравців, тренерів і головне – керівників чи інвесторів, які утримують команди і повинні володіти інформацією куди вони вкладають свої кошти: у спорт чи у рухові неофіційні активності. Відповідні положення прописуються у регламентних та статутних документах асоціацій, як і дисциплінарна відповідальність за їхнє порушення. Методи відслідковування прості – аналіз і моніторинг. Головне тут – бажання і чесність перед самим собою та інвесторами, які прагнуть вкладати свої кошти в розвиток нашого виду спорту.

– Хто матиме доступ до перегляду і редагування загальної бази гравців і коли вона запрацює?
– Загальну базу даних УАФ можна лише переглядати на предмет реєстрації чи відсутності реєстрації в ній відповідного футболіста. А от локальну чи обласну футзальну базу даних (як складову БД УАФ) вестимуть представники регіональних асоціацій футзалу, які отримають відповідні ключі доступу. Такі представники й зможуть її редагувати та поповнювати. Їхні повноваження обмежуватимуться місцевими (обласними) футзальними змаганнями. Представник АФУ веде базу всеукраїнських змагань, а представники регіональних асоціацій вестимуть базу даних своїх змагань. Усі входи в БД, час та зміст внесених відомостей, правок та інших змін фіксуються. Ключі доступу будуть передані в регіональні асоціації найближчим часом, а її наповнення відповідним змістом буде проводитися у відповідні трансферні періоди під час проведення заявкових кампаній.

– Які передбачено покарання гравців чи Асоціацій за недотримання нових правил?
– Для гравців це: попередження при першому виявлені порушення. За наявності повторних порушень будуть застосовуватися відсторонення строком на 1 місяць, відсторонення строком на 6 місяців та довічне відсторонення. Органами, які прийматимуть рішення є статутні та дисциплінарні органи відповідних асоціацій. Відносно асоціацій такими покараннями є: попередження, позбавлення повноважень з розвитку футзалу в регіоні, позбавлення членства в АФУ та обласній асоціації футболу, відсторонення від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом.

– Які статуси матимуть футзалісти? Чи не планується в цьому ключі, наприклад, впровадження статусу напіваматор?
– В організованому футболі є лише два статуси: професіонал і аматор. І ці статуси існують давно, і тут також ніхто нічого нового не вигадує. Абсолютно кожен футболіст в організованому футболі має статус або професіонала, або аматора. Є контракт та оплата – професіонал, нема оплати – аматор.

– Чи є якісь винятки з правила «один гравець – одна команда»?
– Так, такими винятками є відомчі та галузеві змагання (енергетики, айтішники, банківські працівники, силовики тощо), місцеві студентські змагання та ветеранські змагання. В цих випадках при заявці мусять бути підтверджуючі документи належності до галузі, відомства чи ЗВО.

За матеріалами офіційного сайту Федерації футзалу Києва
Фото: АФУ