У попередній частині ми розповідали про те, яким може бути сезон у Юнацькій Екстра-лізі (U-17). Наразі ми продовжуємо тему прев’ю до нового сезону в українському дитячо-юнацькому футзалі, і тепер ми перейдемо до ситуації з Вищою лігою (U-15), яка проводитиме свій другий сезон. 

Вища ліга (U-15)

А ось тут вимальовується дуже цікава картина. Нагадаємо, що максимум учасників у Вищій лізі (U-15) – 8-10 команд. Тобто, так само, як і в ЮЕЛ. І тут починається найцікавіше. За словами вже згаданого вище Максима Чубінського, у Вищій лізі чемпіонату України серед 15-річних цілком реально може бути десять команд. Зокрема, потенційними учасниками нового сезону є івано-франківська Академія НФК «Ураган», львівська КІВС «Енергія», маневицька «ДЮСШ-Respect», чорноморський «Іллічівець», одеське «Чорне море», київська ДЮСШ № 25, шосткінська КДЮСШ «Барса», рівненська ДЮСШ № 4, а також «Гопри» з Голої Пристані та хмельницький «Сокіл». Тобто, це вже десять команд. Одразу вказуємо на те, що серед цих десяти команд є «Сокіл» з Хмельницького. Інформація про те, що ця команда заявиться у Вищу лігу, надійшла вже буквально під час написання цього матеріалу. Однак, давайте спробуємо подумати, хто би ще міг приєднатись до числа учасників «вишки» серед 15-річних.

Одразу на думку спадає харківський «Фенікс», який є чинним володарем Кубку України (U-14). Ця команда поступово прогресує, і здобуття такого важливого трофею, звичайно, призведе до того, що у харків’ян буде стимул не тільки захистити свій титул, але вже у віковій категорії U-15, а і надалі прогресувати. Наскільки відомо автору цього матеріалу, «Фенікс» планує брати участь у чемпіонаті України (U-15) серед команд Першої ліги. Але щось підказує, що якби «Фенікс» заявився у «вишку», то від цього, перш за все, виграв саме харківський клуб, тому що одна справа – грати у Першій лізі, де більшість команд – це представники великого футболу, а інша справа – грати у Вищій лізі проти таких авторитетних команд, як «Ураган», КІВС «Енергія», «Іллічівець», ДЮСШ № 25 тощо. І в плані футзальних навичків «фіолетові» могли би здобути для себе значно більше. Тим більше, у «Фенікса» є гравці, на яких у перспективі можна було би звернути увагу тренерському штабу юнацької збірної України.

Ще одна команда, яка однозначно не загубилася б у Вищій лізі (U-15) – це «Темп-ЗАЕС» з Енергодару. Ця команда у минулому сезоні була представлена фактично в усіх вікових категоріях. І треба сказати, що та команда «Темпа», яка гратиме у новому сезоні у віковій категорії U-15, є дуже самобутньою. Там є гравці з нестандартним мисленням, які, до того ж, і дають результат. Однозначно така самобутня команда змогла би підсилити Вищу лігу (U-15).

Також треба згадати дніпровську «Олімпію+», яка непогано виступила на домашньому Кубку України (U-14). Так, можна казати про те, що тоді, у Слобожанському, на кубковому турнірі не грали деякі провідні команди (ті ж самі КІВС «Енергія», «Іллічівець» та Академія НФК «Ураган»). Однак, навіть якби ці команди і приїхали у Слобожанське, то навряд чи «Олімпія +» загубилася б на їх фоні. Очевидно одне: «олімпійцям» не вистачає матчів проти саме таких команд. І Вища ліга (U-15) могла би стати для них хорошим досвідом.

Тут же треба згадати про ще одну команду з Дніпра. Мається на увазі «Іста – ДЮСШ № 7». Ця команда теж була учасником Кубку України (U-14), і вона цілком реально претендувала на перемогу. Так, ця команда здебільшого орієнтована на футбол, але у її складі є деякі гравці, які у перспективі точно не загубилися б у футзалі. Принаймні, гра «Істи» на Кубку України (U-14) автору цього матеріалу подобалась, і вже тоді була висловлена думка, що було би цікаво подивитись на цю команду на фоні більш маститих у футзальному плані суперників. І якщо така нагода буде, то нею треба скористатися.

Пару слів треба сказати про ще одну команду з Наддніпрянщини. А саме – про команду, яка представляє Черкащину – «Явір-Олімп» зі Сміли. У попередньому сезоні цей колектив демонстрував яскравий та результативний футзал – здебільшого, завдяки голам Антона Пруднікова. І було би цікаво подивитись на «Явір-Олімп» вже на рівні Вищої ліги (U-15). Чи зміг би Прудніков тримати там свою бомбардирську планку? Чи змогла би команда зі Сміли боротися за медалі, коли є такі колективи, як КІВС «Енергія», Академія НФК «Ураган», «Іллічівець», «Гопри», ДЮСШ № 25, ДЮСШ № 4? Якщо чесно, то щось підказує, що «Явору» було би до снаги не тільки боротися з зазначеними вище колективами, а і знімати з них «скальпи». До того ж, це вже зовсім інший рівень, і тут вже далеко не кожний суперник буде давати смілянцям грати у свій футзал. І в цьому була би родзинка. 

Наостанок можна згадати і про луцький «Любарт». У попередній частині ми писали про те, що було би добре, якби «Любарт» брав участь у Юнацькій Екстра-лізі (U-17). Однак, треба зауважити, що у складі «Любарта» є багато гравців, яким по 14-15 років. І цих юнаків вже потроху підключають до тренувань з основним складом. Звичайно, таким досвід допоможе молодим «любартівцям» вже у новому сезоні, де б вони не брали участь. Але якщо казати про вікову категорію U-15, то тут «Любарт» логічно розглядався би серед претендентів на участь у Вищій лізі. До того ж, підопічним Олександра Лисенка, думається, було би до снаги грати саме проти однолітків з умовних «Урагану», «Енергії» чи «Сокола», ніж у Першій лізі (ще невідомо, до речі, якою вона буде, тому ми про це поговоримо окремо). Ну, і про цікаве волинське дербі, яке могло би бути, теж треба згадати. Одним словом, «плюсів» щодо теоретичної участі «Любарта» у Вищій лізі (U-15) більше, ніж «мінусів». Але, на жаль, навряд чи у цьому сезоні «вишка» 15-річних буде розширюватись. І це, мабуть, головний «мінус» для подальшого розвитку юних футзалістів «Любарта».

Отже, до тих десяти команд, які планують брати участь у чемпіонаті України (U-15) серед команд Вищої ліги, ми додали ще шість команд. А по факту, якщо брати всі ці шістнадцять клубів, то ми маємо таку ситуацію. Якби Вища ліга (U-15) розширилася до шістнадцяти команд, то там було би два варіанти проведення чемпіонату: або повноцінний турнір з роз’їздами (але цей варіант наразі неактуальний через дві причини: пандемія коронавірусу та фінансові можливості потенційних команд-учасниць), або розділення «вишки» на Західну та Східну Конференції з проведенням фінального етапу серед восьми найкращих команд (по чотири – з кожної Конференції). І щось підказує, що такий варіант проведення чемпіонату України (U-15) був би дуже цікавим. Однак, це – лише авторська думка. Наразі ж можна казати про те, що, скоріше за все, у «вишці» гратимуть десять команд, які були зазначені на початку цього матеріалу. Що стосується інших команд, то поки що у них є перспектива грати у Першій лізі. Однак, рівень цих колективів дозволяє говорити про те, що і Перша ліга буде у нас дуже цікавою. Там ще можуть додатися цікаві команди, і тоді ще буде питання, де змагання будуть цікавішими – у Вищій лізі чи у Першій? Як би то не було, але ось такий дитячо-юнацький футзал, де є багато цікавих та самобутніх команд, мені хочеться бачити. І не хочеться, щоб кількість команд зменшувалась ближче до вікової категорії U-17. Сподіваюсь, що у нас є все для того, щоб повернути цей процес від скорочення команд у старших вікових групах до збільшення.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5» 

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.