Як ми вже повідомляли, з 24 по 27 листопада у Чорноморську відбудеться перший з’їзний тур чемпіонату України з футзалу (U-15) серед команд Вищої ліги. Нагадаємо, що цьогоріч на старт змагань виходять дванадцять команд. «5х5» представляє учасників сезону. Окрім того, ми познайомимо наших читачів з гравцями, які, на нашу думку, мають стати основними зірками цього сезону. Але звертайте увагу на те, що це – суто версія автора цього матеріалу. А чи правильною вона була – покаже новий сезон.

Одразу скажемо, що хоча номінально змагання проходять серед юнаків 2006 р. н., Регламент цьогорічних змагань дозволяє заявити до свого складу гравців, які народились після 1 серпня 2005 року. Тому, не дивуйтесь, якщо ви їх побачите серед тих футзалістів, на яких варто звернути особливу увагу під час цього сезону. Тим більше, якщо ми говоримо про те, хто теоретично може складати основу юнацької збірної України вже найближчим часом.

Отже, поїхали…

«Іллічівець» (Чорноморськ).

Звісно, не можна не вважати «Іллічівець» одним з фаворитів сезону. Хоча наразі ситуація у команді з Чорноморська складатиметься таким чином, що вона не гратиме «чистим» віком, і у складі «червоних» ми будемо бачити деяких гравців 2008, а то і 2009 року народження. Деякі з них вже мають досвід виступів у Вищій лізі (U-15) у минулому сезоні. Чому «Іллічівець» виступає молодшими гравцями? Відповідь проста. З одного боку – мало виконавців 2006-2007 р. н., а з іншого – ці молодші хлопці своєю грою вже зараз показують, що готові давати результат, і в перспективі це буде така ж чемпіонська команда, як і та, що у минулому сезоні стала чемпіоном Юнацької Екстра-ліги (U-17).

Прогноз на сезон.

Звичайно, враховуючи згадані вище обставини, «Іллічівцю» буде складно поборотися за чемпіонство. Однак, вибороти один з комплектів медалей (срібний або бронзовий) підопічним Олександра Каплуна цілком до снаги.

На кого треба звернути увагу?

Максим Дмухайлов (18.02.2008.), універсал. Цей гравець атакувального плану, якого автор цього матеріалу вже порівнював з Ігорем Москвичовим, останнім часом додав у м’язах, що допоможе йому вести боротьбу проти старших суперників. Але головний козир Максима – це його швидкість та відчуття голу. І багато в чому він може вирішити долю епізоду, а іноді – і самого матчу.

Мераб Парулава (18.10.2005.), універсал. У цьому складі «Іллічівця» Парулава має бути одним з лідерів команди. І не тому, що він трохи старший за своїх партнерів по команді, а ще й тому, що у нього є задатки лідера, та і гра «Іллічівця» може будуватися через нього. Мераб Парулава – це класичний «стовп», який може поборотися за рахунок своїх габаритів, прикрити м’яч корпусом, віддати пас в темп на партнера (особливо небезпечною виглядає зв’язка з Дмухайловим), та і сам Мераб може пробити.

Дмитро Томіхін (08.10.2006.), універсал. Головним козирем цього гравця є бачення майданчику. Він вдало підтримує атаки, відчуває момент, коли можна віддати пас або взяти гру на себе. І нерідко так буває, що його рішення приносять команді результат.

Єва Раєнко (03.03.2006.), воротар. Єдина дівчина, яка гратиме у цьому чемпіонаті. Якщо врахувати той момент, що через віковий ценз не може допомогти своїй команді Данило Заносій, то у розпорядженні Олександра Каплуна для цієї вікової категорії залишаються лише два воротарі – Іван Веретяний та Єва Раєнко. І на Кубку України (U-15), який був у Чорноморську, Олександр Каплун награвав у якості основного кіпера саме Єву, яка, до речі, останнім часом конкретно додала у багатьох аспектах, які стосуються воротарської майстерності. І вона по праву вважається одним з лідерів «Іллічівця». Звичайно, шкода, що у Чорноморську немає дівочої команди, де Єва могла би продовжувати відточувати свою майстерність. Але немає сумнівів у тому, що ця талановита дівчинка вже «на олівці» у провідних жіночих футзальних клубів України.

«Чорне море» (Одеса).

У минулому сезоні ця команда грала у Першій лізі (U-15). Однак, за дуже короткий проміжок часу клуб з Одеси стрімко досягнув прогресу у своїй грі, і питання щодо підвищення у класі було більш ніж логічним. Власне кажучи, одеська команда і скористалася своїм шансом (до того ж, її рейтинг дозволяв претендувати на місце у Вищій лізі). Тому, буде цікаво подивитись на те, як підопічні Федора Пилипіва та Олександра Гірки покажуть себе на новому рівні.

Прогноз на сезон.

Враховуючи стрімкий прогрес команди з Одеси, можна розраховувати на те, що одесити точно вестимуть боротьбу за медалі. І щось підказує, що ця боротьба у одеситів буде, перш за все, з «Іллічівцем», тому що досвід попередніх змагань, де ці команди перетинались, підказує, що перемога у цьому дербі Одеської області для кожної з команд – важлива та принципова, особливо якщо мова йде про те, щоб обійти суперника у турнірній таблиці.

На кого треба звернути увагу?

Іван Белімов. (28.03.2006.), воротар. Цей голкіпер вже давно заявляє про себе, і з кожним сезоном він усе більше прогресує. До того ж, його відзначає і легендарний колишній воротар одеського «Локомотива» Володимир Трибой. Іван впевнено грає як на лінії, так і на виходах, вправно керує діями партнерів. Тому, і не дивно, що він є капітаном своєї команди. Фактично можна сказати, що він – вже зараз один з кращих воротарів України у цій віковій категорії.  

Юрій Бондар. (11.08. 2006.), універсал. Цей гравець більше орієнтований на оборону, але в цьому є і свої плюси. Непогане бачення майданчику дозволяє Юрію постійно шукати шляхи для розвитку атаки своєї команди. Щойно Бондар отримує м’яч, так він одразу починає шукати напрямок для того, щоб атака йшла далі. До того ж, він це часто робить на ходу, миттєво аналізуючи ситуацію та переміщення як партнерів по команді, так і суперників. Окрім того, він може і сам завершити атаку – благо, удар у нього непоганий.

Дмитро Романенко. (12.01.2006.), універсал. Гравець стартової четвірки, який може як створити момент для себе, так і подарувати таку можливість одноклубнику. Дуже непогано взаємодіє з Данилом Андрієнком, створюючи дуже хороший атакувальний дует. Тому, суперникам «Чорного моря» варто остерігатися цього тандему.

Данило Андрієнко. (11.04.2007.), універсал. В принципі, те, що було сказано про Романенка, можна сказати і про Андрієнка. Але все-таки Андрієнко більше любить грати на команду, і іноді складається враження, що віддавати результативний пас для нього – куди більш краще задоволення, ніж забити самотужки. Але не варто недооцінювати Данила – він теж може забити, і його голи нерідко стають ключовими.

«Кристал» (Одеса).

Дебютант Вищої ліги. У кубкових турнірах ця команда непогано себе зарекомендувала. Деякі з учасників цьогорічної «вишки» вже знайомі з «Кристалом» та знають, чого можна чекати від цієї одеської команди. Але і «Кристал» здатний створити сюрприз.

Прогноз на сезон.

Навряд чи «Кристал» можна вважати фаворитом сезону. Але, мабуть, на місце стабільного середняка турнірної таблиці одесити можуть розраховувати – це точно.

На кого треба звернути увагу?

Кирило Ковальов (03.01.2006.), універсал. Цей гравець звернув на себе увагу тим, що він веде гру своєї команди. І логічно, що він є одним з лідерів одеської команди. Сильні сторони цього футзаліста – бачення майданчику, точний пас та удар. Окрім того, він може виконувати і чорнову роботу. Та все ж таки цей гравець більше спрямований на атаку, і від нього цілком реально може йти загроза воротам суперників.

Костянтин Фаста (17.10.2006.), універсал. Сильною стороною капітана «Кристала» є удар. Особливо варто звернути увагу на те, як Костянтин виконує штрафні удари, які у нього дуже небезпечні. З чим можна порівняти його удари? Можливо, зараз це і трохи завищено пролунає, але автору цього матеріалу іноді удари у виконанні Фасти зі штрафних (особливо якщо вони результативні) чимось нагадують знамениті удари зі штрафних у виконанні Олега Шайтанова та Валерія Легчанова. Можливо, у нас зростає ще один майстер виконання штрафних?

ДЮСШ № 25 (Київ).

Чинні чемпіони країни у цій віковій категорії намагатимуться захистити свій титул. Щоправда, зробити це буде важко, оскільки немає у складі таких яскравих гравців, як, наприклад, Мілевський, Тимчак, Калиновський, Корнієнко. Але з іншого боку – залишилась четвірка гравців 2006 року народження, яка у минулому сезоні була номінальним третім квартетом. Залишились такі гравці, як Пастух, Гридько, Тукалевський. Тобто, Олександрові Кривенді є, з кого робити нову чемпіонську команду і навколо кого будувати гру. Але, враховуючи згадані кадрові зміни, хочеться все-таки побачити, на що ця команда здатна зараз,

Прогноз на сезон.

В принципі, у киян є все для того, щоб захистити свій чемпіонський титул. Треба згадати, як підопічні Олександра Кривенди грали два сезони тому майже тим самим складом, який гратиме у цьому сезоні. І тоді кияни досягали непоганих результатів, навіть без Мілевського та інших. Тобто, кістяк є, а підсилитись «чорні соколи» завжди встигнуть. Тому, прогнозуємо, що кияни будуть як мінімум другими.

На кого треба звернути увагу?

Лев Гудима (22.01.2006.), воротар. У цьому складі ДЮСШ № 25 Гудиму можна сміливо називати голкіпером № 1. Звичайно, можна згадати, що у минулому сезоні у Гудими за спиною був Єгор Іллінчік, який міг зіграти так само надійно, як і Лев. Але зараз «бекапами» у Гудими будуть Данил Кожан та Артем Рибак, з чиїми можливостями поки що не довелося познайомитись – будемо це робити по ходу сезону. Але це не єдиний висновок на користь тієї думки, що саме Гудима буде основним. На користь Левка ще і його характеристика. Він грає однаково впевнено як на лінії, так і на виходах, а також непогано бачить майданчик, що дає можливість його команді швидко розпочати атаку. До того ж, якщо згадувати минулий сезон, то можна згадати, що в активі Гудими чимало «сейвів». На жаль, статистика щодо кількості зроблених «сейвів» не велась, але з упевненістю можна сказати, що за цим показником Гудима точно був серед лідерів у Вищій лізі (U-15).

Андрій Гридько (06.03.2006.), універсал. Минулий сезон цей гравець починав у якості стартового «стовпа», і завдяки своїм габаритам він створював багато проблем своїм візаві. Однак, після того, як прийшов Тимчак, Гридько був переведений в іншу четвірку. Але в цьому сезоні, враховуючи те, що Тимчака у заявці на сезон немає, вочевидь, Гридько знову буде стартовим «стовпом». А це означає, що Андрій знову буде створювати проблеми суперникам, адже відібрати м’яч у нього, коли він грає на своїй позиції номінальрного четвертого номера, дуже складно. І питання його «ліквідації» по ходу матчу буде одним з головних для суперників ДЮСШ № 25. Але спробуємо зробити прогноз, що на своїй позиції Андрій буде одним з кращих у прийдешньому чемпіонаті.

Юрій Тукалевський (19.10.2005.), універсал. Може скласти гідну конкуренцію Гридьку на позиції «стовпа». І це – один з його основних козирів. Але якщо Гридько – це гравець, який, завдяки габаритам, може піти на таран, то Тукалевський – більш динамічний гравець. І це дозволяє йому розширити діапазон своїх дій. Юрій може зіграти не тільки на «четвірці», а і підтримати атаку з флангу. Таким чином, він не тільки сам може розвинути атаку та віддати передачу (можливо, навіть і результативну), а і виманити на себе суперників, щоб звільнити простір одноклубникам. Тому, цей гравець дійсно корисний для своєї команди в плані побудови колективної гри.

Микита Червінський (27.07.2006.), універсал. Ось цей футзаліст – яскраве уособлення командного гравця в тактичних побудовах Олександра Кривенди. Микита має непогану швидкість, за рахунок чого може обіграти суперника. Але його головна чеснота – пас. Більшість атак, які створювала його четвірка у минулому сезоні, закінчувались останніми пасами саме від 77-го номера киян. Зазвичай Червінський шукає своїми пасами когось на «п’ятачку», а там вже все залежить від партнерів по команді – чи зможуть вони втілити цей пас у гол. Загалом це – дуже креативний футзаліст, який цілком реально може стати одним з лідерів команди.

Олександр Пастух (29.08.2005.), універсал. Те, що Олександр зможе зіграти в цьому сезоні у Вищій лізі (U-15) – безумовний плюс для «чорних соколів». Це не тільки капітан, а і основний системостворюючий гравець у тактичних схемах Олександра Кривенди. Саме з Пастуха починаються майже всі атаки киян. Він – той гравець, який тримає у своїх руках всю гру. І уявити ДЮСШ № 25 (принаймні, цю команду) без Пастуха насправді дуже важко. Справжній лідер команди, який хоча і володіє непоганим ударом, та все-таки здебільшого виводить своїх одноклубників на перспективні ударні позиції, що теж можна зарахувати як плюс до ігрової карми Олександра.  

КІВС «Енергія» (Львів).

Ще одна команда, яка минулого сезону була у «призах» (нагадаємо, що «енергетики» стали віце-чемпіонами України, а також виграли Кубок України у своїй віковій категорії, але на початку цього сезону львів’яни додали до звання володаря Кубку України префікс «екс»). І, так само, як і ДЮСШ № 25, КІВС «Енергія» переживає зміну кадрів. Пішли Гриновець, Полуситок, Шандра – цих гравців ми вже побачимо у Юнацькій Екстра-лізі (U-17). Також пішов Дмитро Павлечко, який був «бекапом» Юрія Яремчука на «посту № 1». Тому, зрозуміло, що наразі у Юрія Шукатки буде десь на 50 % оновлена команда. І зараз на провідні ролі мають виходити гравці 2006 року народження, які минулого сезону були лише гравцями ротації. Однак, зараз для них настав час ставати лідерами.

Прогноз на сезон.

Безумовно, «енергетики» прагнутимуть зберегти своє звання віце-чемпіона України серед 15-річних. Але зробити це львів’янам буде важко через кадрові зміни. До того ж, інші команди вже серйозно підтягнули свій рівень, і «Енергії» буде трохи складніше, ніж у минулому сезоні. Скоріше за все, галичани у цьому сезоні награватимуть оновлену команду, з розрахунком на наступний сезон, коли до складу «зелено-білих» знову приєднаються провідні гравці 2005 р. н., і тоді ця команда реально зможе потрапити у «призи». А цей сезон для підопічних Юрія Шукатки можна охарактеризувати як перевірку на міцність для учорашніх дублерів з перспективою на майбутнє. 

На кого треба звернути увагу?

Юрій Яремчук (05.09.2005.), воротар. У цьому сезоні, враховуючи згадану воротарську проблему в «Енергії», Яремчук, безумовно, буде першим номером «зелено-білих». І це – вагоме підсилення для «енергетиків». За «пост № 1» Юрій Шукатка може бути спокійним. Зазначимо, що Яремчук вже встиг дебютувати у поточному сезоні FAVBEТ Екстра-ліги. І нехай Юрій був на майданчику лише кілька миттєвостей, та вони дозволили йому стати поки що наймолодшим гравцем за всю історію ФК «Енергія» (Львів). До речі, ніхто не здивується, якщо Яремчука і надалі залучатимуть до основної команди. Серед сильних сторін цього воротаря відзначимо правильний вибір позиції та гру на лінії. Окрім того, Юрій поступово додає і у грі ногами, що для сучасного воротаря дуже важливо.  

Максим Березяк (22.02.2006.), універсал. Один з тих «енергетиків» 2006 року народження, які в цьому сезоні мають більше брати ініціативу на себе. Березяк непоступливий у єдиноборствах, має непоганий удар, але ще не до кінця розкрив свій лідерський потенціал. І в цьому сезоні теоретично має наступити його зоряний час. Ні в кого немає сумнівів, що Максим – талановитий гравець. Але Юрій Шукатка бачить у ньому одного з лідерів нинішнього складу КІВС «Енергія». І автор цього матеріалу, чесно кажучи, теж. Тому, сподіваємось, що цей гравець виправдає видані аванси.

Лук’ян Сибірцев (20.04.2006.), універсал. У цьому складі «Енергії», якщо чесно, важко знайти гравця, який може виділятись нестандартними діями. Однак, Лук’ян Сибірцев намагається бути саме таким футзалістом. Він відчуває ритм гри, може зіграти тонко. Іноді він може пришвидшити темп атаки своєї команди, а іноді – перевести атакувальні дії у повільне русло. Але при цьому Сибірцеву іноді не вистачає стабільності, що в такому віці буває у багатьох. Втім, у Сибірцева є цілий сезон, щоб показати свої сильні якості у новому світлі.

Роман Шумило (28.02.2006.), універсал. Якщо хтось у цьому складі «Енергії» і вирізняється стабільністю, то це саме Роман Шумило. Принаймні, якщо порівнювати минулий сезон та початок цього, коли у Чорноморську проходив Кубок України (U-15), то саме у стабільності Роман однозначно додав. І якщо брати до уваги саме польових гравців «Енергії», то саме Шумило теоретично має стати тим лідером, який вестиме «зелено-білих» до перемог у новому сезоні.

ДЮСШ № 4 (Рівне)

У минулому сезоні рівняни виступили, скажімо відверто, не так, як від них можна було чекати. І це – при тому, що у ДЮСШ № 4 було підсилення з ЮЕЛ (деякі гравці могли грати з молодшими одноклубниками, але на результат це не завжди впливало). Можна сказати, що рівненська команда грала не зовсім стабільно. Чи є цьому пояснення, окрім того, що це – дитячо-юнацький футзал, і тут така нестабільність присутня майже у всіх? Спробуємо ризикнути висловити свою думку та сказати, що, можливо, тут провина не в тому, що гравці були нестабільними самі по собі, а в тому, що тут як раз такий випадок, де покоління на покоління не приходиться. Тобто, у ДЮСШ № 4 є дуже хороша команда 2004 р. н. – це всім відомо. А от що стосується команди 2006 р. н., то тут (нехай рівняни не ображаються) сама команда поки не досягає тієї планки, яку підняли старші одноклубники. Але є надія на те, що покоління 2007-2008 р. н., яке вже досягло певних успіхів, зможе підняти планку результатів своїх одноклубників 2004 р. н. на новий рівень. До речі, деякі з цієї талановитої команди 2007-2008 р. н. вже є у заявці ДЮСШ № 4 на новий сезон у Вищій лізі (U-15), тому будемо чекати хорошої гри саме від них.

Прогноз на сезон.

Перш за все, хочеться, щоб у цьому сезоні вихованці ДЮСШ № 4 порадували всіх стабільно хорошою та яскравою грою, а вже потім – результатом. Враховуючи те, що зараз рівненська команда трохи змінила склад, то на це, вочевидь, буде робитись основна ставка. І буде добре, якщо рівняни зможуть зробити кілька сенсацій. Що стосується того, на якому місці може фінішувати ДЮСШ № 4, то прогнозуємо, що вона буде середняком та боротиметься за 6-8 місця.

На кого треба звернути увагу?

Роман Піддубний. (26.02.2006.), універсал. На цього гравця рівненської команди варто звернути увагу не тільки через те, що він є сином легендарного Сергія Піддубного. Насправді Роман має свої сильні сторони, через які на нього варто звернути увагу. Перш за все – це бачення майданчику. Окрім того, Роман володіє непоганим ударом, але застосовує його не так часто, оскільки він є гравцем захисного плану. Тому, для нього пріоритет – це виграти свої єдиноборства. А знаючи, що Роман, як і його батьки, є дуже непоступливим у боротьбі, то можна сміливо сказати, що він реально може стати одним з кращих футзалістів оборонного плану у своїй віковій категорії за підсумками сезону. Щоправда, бувають у нього іноді деякі негативні моменти, які можуть перетворитись у результативні помилки. Але це буває дуже рідко, і зазвичай свою місію на майданчику Роман виконує старанно.

Іван Мельничук (04.01.2007.), універсал. У сезоні 2019/2020 р. р. іван Мельничук був одним з лідерів команди, яка стала віце-чемпіоном України у віковій категорії U-13. Чи зможе Іван показати свої лідерські задатки у старшій категорії? А чому б і ні? Принаймні, у Івана все для цього є. Перш за все, у нього є бачення майданчику, розуміння гри, швидкість та удар. Весь цей «коктейль» може створити реальні проблеми суперникам. І якщо Мельничук ще забиватиме важливі м’ячі, то це не тільки додасть йому додаткової впевненості у своїх силах, а і допоможе стати дійсним лідером цієї команди на найближчі два сезони.

Вадим Білоус (09.08.2005.), універсал. У минулому сезоні цей гравець був капітаном рівнян та одним з тих, хто дійсно намагався вести за собою партнерів по команді. Щоправда, іноді у його грі траплялись і негативні епізоди. Однак, по факту можна сказати, що Білоус у минулому сезоні був одним з тих, через кого будувалася гра рівнян. І чогось подібного ми чекаємо від Вадима і в цьому сезоні. До того ж, варто згадати, що у минулому сезоні Білоус іноді забивав важливі, а подекуди і переможні голи. І це, звичайно, теж був для нього плюс. Що стосується цього сезону, то ми чекаємо від Вадима виходу на новий рівень – перш за все, у плані стабільності.  

Далі буде… 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

1 коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.