Перед звітним поєдинком усе було дуже просто. Якби виграв «Продексім», то серія за «золото» FAVBET Екстра-ліги продовжилась би ще на один матч. У випадку перемоги «Урагану» саме івано-франківський клуб виграв би фінальну серію з рахунком 3:0 та став би новим чемпіоном України. Тому, все було зрозуміло ще після двох матчів у Херсоні.

Перед цим поєдинком в Івано-Франківську обидві команди мали можливість по-своєму зарядитися бойовим настроєм. Зокрема, для гравців «Продексіма» було записано мотиваційне відео, участь у якому брали найрідніші люди гравців херсонської команди, а також травмовані «мельники» (зокрема, Кирило Ципун, Юрій Савенко та Микола Білоцерківець), колишні футзалісти «Продексіма» (зокрема, андрій Чуднов, Євген Ланко та Фумаса), а також такі зірки світового футзалу, як Серхіо Лосано та Батерія. Що стосується «Урагану», то «дракони» вирішили всім складом, включаючи тренерів, підстригтися коротко, що одразу викликало асоціацію з тим, як свого часу футболісти київського «Динамо» підстриглись на фарт перед матчем з «Манчестер Юнайтед». Чи допомогла «ураганівцям» зміна іміджу? Це було одне з питань, відповідь на яке мав дати цей поєдинок.

Також треба сказати і про деякі кадрові зміни у обох команд перед цим двобоєм. Про ті проблеми, які є у «Продексіма», вже багато разів згадувалося, тому повторюватися тут не варто. Лише треба сказати, що цей склад «мельників» вже звик грати без своїх провідних гравців (Шотурми, Білоцерківця та двох воротарів – Ципуна та Савенка) вже стає звичним. І, забігаючи наперед, скажемо, що даний матч показав, що гравці херсонської команди вже звикли грати у тих поєднаннях, у яких вони не грали багато часу протягом сезону, тому зіграність нових «ланок» херсонців вже можна бачити. Хіба що можна зазначити, що у цьому поєдинку вже трохи більше ігрового часу мав Зварич, і, забігаючи наперед, скажемо, що це був один з ключових факторів. А от у стані «Урагану» була одна дуже вагома втрата: Кордоба пропускав гру через дискваліфікацію, і тому Максим Павленко вирішив довірити місце в одній з двох провідних четвірок Онуфраку, чого, мабуть, ніхто не чекав.

«Дракони» практично одразу позначили своє бажання взяти гру під свій контроль та довести її у підсумку до перемоги. Але два «сейва» Бакінського на початку матчу трохи підкорегували плани підопічних Максима Павленка щодо швидкого голу. Але надалі ситуація на майданчику манежу Коледжу фізвиховання складалася таким чином, що «Ураган» все-таки більше володів ініціативою та більше моментів створював. Проте, вдала та впевнена гра Бакінського зводила нанівець усі зусилля Абакшина, Лебедя, Фаренюка та інших. Але при цьому «мельники» теж мали свої моменти, зокрема могли забивати той-таки Зварич та Роніньо. Однак, все-таки моментів у херсонського клубу в першому таймі було трохи менте, ніж у івано-франківських «драконів», які мали достатньо моментів, щоб повести в рахунку. І подекуди складалося враження, що гол назрівав…

Але все сталося не так, як планували гравці «Урагану». По-перше – під кінець стартової 20-хвилинки «Продексім» спробував притиснути своїх опонентів ближче до воріт Колтка. А по-друге – за кілька секунд до сирени на перерву «мельники» змогли забити. Це сталося після розіграшу кутового, коли передача дійшла до Зварича, а вихованець Академії НФК «Ураган» забив своєму рідному клубу «гол у роздягальню».

Повівши в рахунку після першого тайму, «Продексім» на початку другої 20-хвилинки явно хотів закріпити свою перевагу. Однак, «ураганівці» були готові до такого повороту подій. Ти не менш, біля воріт Колтка моменти все-таки з’являлись, і можна було зробити висновок, що в контексті атаки «Продексім» у другому таймі грав більш гостро, ніж це було у першій половині гри. Та все ж таки треба зазначити, що і «Ураган» теж не відсиджувався у захисті та намагався змусити Бакінського капітулювати. Але воротар гостей у багатьох епізодах рятував свою команду, і можна сміливо сказати, що страж воріт «мельників» зіграв один з кращих своїх поєдинків у кар’єрі, якщо не найкращий. Тим не менш, на 32-й хвилині Бакінський був змушений капітулювати після того, як Масевич розіграв комбінацію з партнером по команді та пробив по воротах «мельників» – 1:1.

Після цього матч міг скластися по-різному. Або «Ураган», футзалістів якого підганяли рідні вболівальники, дотисни «Продексім» та стане новим чемпіоном, або «Продексім» по-спортивному розізлиться та зможе вирвати перемогу в основний час, або ж будуть екстра-тайми. Варто віддати обом командам належне: вони намагались не доводити справу до двох додаткових 5-хвилинок та робили все для того, щоб перемогти в основний час. Але і Бакінський, і Колток робили все для того, щоб зберегти свої ворота у недоторканості, хоча у будь-яку секунду шальки терезів могли схилитися в один чи в інший бік. Для «Урагану» на той час була дуже актуальна проблема фолів, адже підопічні Максима Павленка тоді вже мали п’ять командних порушень. Тому, господарям майданчику було важливо не здобути шостий фол, який міг би мати фатальні наслідки. З цієм задачею прикарпатці впорались, але вирвати перемогу в основний час їм не вдалося, тому гра вже вдруге в цій фінальній серії перейшла в екстра-тайми.

Зрозуміло, що в екстра-таймах обидві команди намагалися зіграти якомога обережніше, аби не пропустити. Особливо це стосувалося «Урагану», в якого на той момент вже було п’ять командних фолів. Але потім «Продексім» зрівнявся з «драконами» за кількістю командних порушень, тому підопічним Андре Броканелло теж потрібно було грати дуже обережно. Але поки «Продексім» думав, як би йому грати більш обережно, він пропустив гол. Масевич класною передачею знайшов Онуфрака, і той «розстріляв» Бакінського, а заодно вивів «Ураган» вперед. І хоча до кінця додаткового часу залишалося ще близько восьми хвилин (тобто, командам ще потрібно було зіграти три хвилини у першому таймі та п’ять – у другому), та все ж таки вболівальники вже починали потроху готуватись до святкування другого чемпіонства «Урагану». Але практично одразу після забитого голу на «драконів» чекала дуже прикра неприємність: в одному з епізодів отримав ушкодження Колток, і він був змушений поступитися своїм місцем у воротах Кардашу. І досвідчений голкіпер за кілька секунд вже зміг виручити івано-франківську команду. Цим він вселив упевненість у дії своїх польових гравців.

Але вже у другому екстра-таймі стався епізод, який кардинально змінив хід гри. Почалося все з того, що на 47-й хвилині Волянюк зміг зрівняти рахунок у зустрічі, проштовхнувши м’яч у ворота Кардаша. А вже за хвилину після цього Микитюк привіз собі та своїй команді (тобто, «Урагану») шостий фол. Відповідно, «Продексім» отримав право на дабл-пенальті, який потім і реалізував Зварич. Кардаш хоч і вгадав напрям польоту м’яча, та відбити його не зміг. І практично тут же Максим Павленко випустив Шеремету в якості п’ятого польового гравця, а також Коваля, який до цього часу на майданчику не з’являвся. Вочевидь, вихід Коваля був розрахований часе для розіграшу п’ятого. Але потрібного результату цей розіграш зайвого не приносив, хоча моменти для взяття воріт Бакінського були. Однак, у потрібний момент голкіпер «Продексіма» грав надійно. До того ж, його підстраховували й партнери по команді. А в деяких епізодах «ураганівцям» просто не щастило. Зокрема, в одному з них міг забивати Абакшин. Але на останній хвилині другого екстра-тайму «драконам2 повернувся своєрідний «бумеранг» за змарновані моменти: Дмитро Сорокін зробив рахунок 4:2 на користь «мельників». Після цього херсонці змогли зберегти потрібний результат, що і було зафіксовано фінальною сиреною. А це означає, що у цій фінальній серії буде ще один матч.  

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Продексім» (Херсон) – 2:4 ЕТ
Голи:
Масевич (32), Онуфрак (42) – Зварич (20, 48 – з 10-метрового), Волянюк (47), Д. Сорокін (50)

«Ураган»: Колток (Кардаш, 43) – Лебідь, Шеремета, Радевич, Абакшин – Масевич, Микитюк, Фаренюк, Онуфрак – Швед, Коваль
«Продексім»: Бакінський – Даніель Роза, Корсун, Роніньо, Клаудіньо – Д. Сорокін, Зварич, Волянюк, Скорий – С. Моспан
Попередження: Онуфрак (12), Лебідь (19) – Роніньо (19), Клаудіньо (33), Корсун (45)
Рахунок у серії – 2:1 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.