Колишній тренер івано-франківського «Урагану», відомий футзальний фахівець та у минулому професіональний гравець Сергій Гупаленко проаналізував минулий сезон в українській FAVBET Екстра-лізі, зокрема чемпіонські матчі івано-франківського «Урагана» та херсонського «Продексіма», а також розповів де і кого тренує зараз.

– Сергіє Станіславовичу, поділіться враженнями від минулого сезону? Які команди вас найбільше приємно здивували, а які, навпаки, розчарували?
– Вважаю, що минулий сезон був цікавий і мав сподобатися всім прихильникам футзалу. Кожна команда могла обіграти лідера. Залишилися лише позитивні враження від змагань.

На мою думку, команда «ДЕ Трейдинг» могла розраховувати на кращий результат, але все ж таки варто зазначити, що для будівництва команди потрібен час. Дуже складно вийти з Першої ліги та відразу претендувати на високі позиції. Думаю, що в наступному сезоні цей колектив посяде більш високе місце у таблиці. Особисто знайомий з тренером команди Олександром Хурсовим і знаю що це – справжній професіонал.

Хочу відзначити львівську «Енергію», яка мене порадувала у минулому сезоні. Тренерам вдалося знайти баланс досвідчених та молодих гравців. Валерій Легчанов, вважаю, попрацював на славу.

– Перемога «Урагану» в плей-оф над «Продексімом» з рахунком 3:1 була для вас очікуваною?
– Після двох матчів розумів, що івано-франківський колектив не віддасть перемогу. Думаю, що «Ураган» мав перемагати і в третьому матчі, але дещо не пощастило. «Ураган» заслужено став чемпіоном України. Щиро вітаю свою колишню команду.

– У чому причини поразки «Продексіма»?
– Команда, яка претендує на чемпіонство, не має права розвалюватися, коли втрачає лідерів. Вважаю, що тягнули всю команду українська четвірка: Шотурма, Зварич, Корсун, Білоцерковець. До того ж, варто відзначити голкіперів, які є 70% команди. Від бразильців очікував більшого.

На лідерів команди припало чимале навантаження, адже вони грали за збірну та в Лізі чемпіонів. Хлопці, які не мали ігрової практики, у вирішальний момент не змогли проявити себе і досягнути результату. Вважаю, що у команди високого рівня має бути 12-14 рівноцінних гравців (дві шістки, дві сімки). Лише такою кількістю футзалістів можна стабільно пройти весь сезон.

– Завдяки чому колектив з Івано-Франківська зміг нарешті виграти золоті медалі?
– Безумовно, варто відзначити роботу Максима Павленка. Важливо, що тренерський штаб надавав можливість проявити себе молодим гравцям, які набиралися неоціненного досвіду. «Ураган» досягав результату у першу чергу через дисципліну.

Варто відзначити воротарів Романа Колтка та Володимира Кардаша. Роман Кордоба в 37 років грав на високому рівні. Також мені імпонувала гра Даниіла Абакшина, Ярослава Лебедя та Миколи Микитюка. В цих хлопців є чималий потенціал для подальшого прогресу. Їхня впевнена гра за збірну є яскравим підтвердженням цього. Щодо матчів в Херсоні, то «Продексім» створив чимало нагод, але підвела реалізація. Звісно, дещо фортуна посміхнулася «Урагану», але щастить сильнішим.

– Можете назвати трьох найкращих гравців минулого сезону?
– Мені імпонує гра Кирила Ципуна, Олександра Сухова, Петра Шотурми. Матчі Ліги чемпіонів продемонстрували, що Микола Білоцерковець відіграє дуже важливу роль для «Продексіма». Без цього гравця складно уявити гру команди попереду.

– На вашу думку, «Ураган» у наступному сезоні зможе проявити себе в Лізі чемпіонів? Команда за кадровим потенціалом готова до матчів європейського рівня?
– Звісно, бажаю колективу з Івано-Франківська успіхів, буду щиро вболівати за свою колишню команду. Знаю, що залишили команду Микитюк та Лебідь і це дуже великі втрати для «Урагану». Перед виступами в Лізі чемпіонів обов’язково треба підсилюватися. З цим складом буде непросто протистояти найкращим командам Європи. Вірю в тренерський талант Павленка і сподіваюся, що в команди все вийде.

– Чим займаєтеся зараз?
– Мене запросили до Черкас. Намагаємося створити професійний футзальний клуб у місті. За ініціативи Олега Самчука була створена команда. Вже мали змогу зіграти у Першій лізі. Такі виступи для нас важливі в плані здобуття досвіду. У нашій команді виступають виключно місцеві гравці, які перейшли з великого футболу. Думаю, що зможемо досягнути своєї мети, але на це потрібен час.

Також у Білозір’ї є власна Академія, в якій треную дітей. Цю Академію побудував Володимир Лашкул. Набрали футзальну групу хлопців 2011 року народження. Сподіваюся, що зможемо вивести футзал в Черкасах на високий рівень. Відзначу президента Черкаської Асоціації футзалу Юрія Гончарова, який допомагає у багатьох питаннях. Спільними зусиллями рухаємося вперед.

За матеріалами сайту KampSport
Фото: «Черкаський спорт»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.