Починати новий чемпіонат, а тим більше – грати у його матчі-відкритті – завжди важко. А «Сумам», вочевидь, було ще важче в тому плані, що вони грали вдома. Хоча ми звикли, що у рідних стінах сумчани грають натхненно та потужно. Але дебют зустрічі у північних слобожанців не склався. Вже на 1-й хвилині Цілик пробив здалеку по воротах своєї колишньої команди, і Сітнер не зміг впоратися з цим ударом, хоча насправді цей удар не був надскладним. Результат – 0:1 на користь «Енергії», а Сітнер скоро поступився своїм місцем у воротах Балухті. На цьому проблеми для сумчан не закінчились, і за кілька миттєвостей Зеленський отримав жовту картку. За такого перебігу подій дебют поєдинку точно буде важко записати до активу «Сум». Але варто віддати належне господарям майданчику. По-перше – тренерський штаб «Сум» не став одразу брати тайм-аут, щоб зробити якісь корективи. А по-друге – самі сумчани скоро швидко прийшли до тями, що довів удар Зеленкевича, який, щоправда, не став результативним. Однак, вже на 7-й хвилині сумчанам вдалося зрівняти рахунок у матчі. Ессаргіні протягнув м’яч по бровці та віддав пас на «п’ятачок», а вже там Сметаненко переправив «круглого» у ворота Морикишки. Після цього сумчани активізувались та мали ще кілька моментів для того, щоб забити у ворота «Енергії». Зокрема, в одному з епізодів ворота Морикишки виручила стійка. Окрім того, непогані моменти були у Нагорного, Зеленського та Сметаненка, який, мабуть, проявляв найбільшу активність у складі своєї команди. Та і взагалі варто сказати, що після забитого голу господарі майданчику взяли ініціативу в свої руки, і вони виглядали більш цікавіше та гостріше за своїх візаві. Однак, на 16-й хвилині саме у ворота сумської команди влетів другий м’яч. Це Когут скористався тим, що у «Сум» був сумбур біля власних воріт, і внаслідок цього нахунок став 2:1 на користь «Енергії». По суті, сумчанам довелося все починати спочатку. Але водночас у них була надія на те, що «енергетики» привезуть собі дабл-пенальті (у гостей на той момент вже був п’ятий фол). Однак, до шостого фолу «Енергії» справа у першому таймі так і не дійшла, і це була одна з причин, чому львівській команді вдалося втримати переможний рахунок за підсумками першої 20-хвилинки.

А вже на старті другої 20-хвилинки «Сумам» вдалося відкрити «гол з роздягальні». Це Ессаргіні заробив перспективний «стандарт» біля воріт Морикишки. Теоретично під цей штрафний удар мав би вийти Ігумнов – це його точка. Однак, цього разу господарі майданчику вирішили розіграти штрафний без володаря найпотужнішого удару в команді. І не прогадали. Ессаргіні віддав м’яч під удар Зеленському, а той зміг пробити над Морикишкою, який намагався зрізати кут обстрілу. Але радість сумчан була недовгою. Вже за кілька хвилин красень-гол вдався Кваснію, який, намагаючись зберегти м’яч у межах майданчику, не знайшов іншого рішення, окрім як пробити по воротах, інакше був би аут у бік воріт «Енергії». А тут ще і Балухта невдало зіграв, не прикривши належним чином ближній кут. Таким чином, усе склалося так, щоб «Енергія» знову повела в рахунку – 2:3.

«Сумам» потрібно було щось міняти у своїй грі, якщо вони хотіли знову відігратися. Щоправда, була одна проблема: сумчани на той момент грали у сім польових гравців. Можливо, це і стало причиною того, що у північних слобожанців по ходу другого тайму виникали помилки. Щоправда, заради справедливості, скажемо, що і у львів’ян у цьому поєдинку теж помилок вистачало. Все-таки, фактор першого офіційного матчу в сезоні, мабуть, дається взнаки. Але якщо все-таки говорити про «Суми», то тренерський штаб цієї команди таки почав освіжати гру за рахунок виходу тих гравців, які до того часу ще не виходили на майданчик. І це, вочевидь, подіяло, тому що вже після екватору другого тайму Нагорний змусив Морикишку втретє витягати м’яч з сітки своїх воріт і, відповідно, знову зробив рахунок рівним. Таким чином, сумчани втретє відігрались протягом цього матчу.

Після того, як рахунок знову став нічийним, обидві команди намагались більш обережно грати в обороні та не помилятись. Однак, подекуди моменти все-таки з’являлись то біля одних, то біля інших воріт. Сумчани, безумовно, хотіли вперше у цій зустрічі вийти вперед, але Морикишка, коли була в цьому потреба, рятував свою команду. Однак, і «Енергія» теж шукала шляхи до воріт «Сум», і, зрештою, на 37-й хвилині Когут скористався черговими проблемами у захисті господарів майданчику та оформив дубль. Після цього сумчанам нічого не залишалось, окрім як йти вперед з п’ятим польовим. І північні слобожанці змогли створити два хороших моменти біля воріт Морикишки, граючи у форматі 5х4. Однак, Морикишка у цих епізодах врятував «Енергію». І саме вдала гра воротаря багато в чому допомогла «енергетикам» здобути першу перемогу в цьому чемпіонаті, до того ж – на виїзді.    

АФФК «Суми» (Суми) – «Енергія» (Львів) – 3:4
Голи:
Сметаненко (7), Зеленський (21), Нагорний (31) – Цілик (1), Когут (16, 37), Квасній (23)

АФФК «Суми»: Сітнер (Балухта, 5) – Зеленкевич, Ессаргіні, Зеленський, Сметаненко – Кефа, Волков, Нагорний, Острога – Гурєєв, Пимоненко
«Енергія»: Морикишка – Цілик, Пелех, Когут, Кузь – Буньо, Марциняк, Теряєв, Гасюк – Квасній, Ковальчук, Ременець, Струк
Попередження: Зеленський (2), Сметаненко (16), Кефа (35) – Квасній (7)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Ілона КУПАВКА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.