Враховуючи те, що саме у Сумах відбудеться перший матч нового сезону PARIMATCH Екстра-ліги, то треба представити й команду, яка розпочинатиме новий чемпіонат домашнім матчем. Тим більше, що суперників АФФК «Суми» по першому матчу – «Енергію» – ми вже представили. Тому, переходимо саме до «Сум».  

Загальна картина. Сумська команда у минулому сезоні досягла поки що найвищого для себе результату – вийшла у «Фінал чотирьох». Про результати сумчан у чемпіонаті наразі говорити не будемо, хоча там, чесно кажучи, був момент певного фарту, тому що «Суми» на одне очко випередили «Сокіл» та вийшли до чвертьфінальної стадії плей-оф чемпіонату України. Але все ж таки, головним результатом для «Сум» у минулому сезоні був вихід у «Фінал чотирьох» Кубку України, який і відбувся у Сумах. На цьому фоні навіть не згадується той момент, що у стані «Сум» посеред сезону відбулася зміна тренера: Івана Скіцка, який тепер працює у «Славуті», замінив Ярослав Пєсоцький. Безумовно, зміна тренера несе за собою певний емоційний сплеск для кожної команди. Але це вже відбулося у другій половині минулого сезону. А тепер Пєсоцький-молодший буде працювати у якості головного тренера перший повний сезон. Тому, буде цікаво подивитись на «Суми» під орудою Ярослава Пєсоцького протягом усього сезону. Більше того – цікаво подивитись на те, як Ярослав Пєсоцький працюватиме в одному тренерському штабі з легендарним Володимиром Гладовим, який під час літнього міжсезоння перейшов у АФФК «Суми» на тренерську посаду.

Окрім того, буде цікаво подивитись на те, як проявлять себе новачки «Сум». Це два колишніх гравці юніорської збірної України Едуард Волков та Едуард Нагорний, а також вихованці сумського футзалу: Андрій Расторгуєв, Богдан Бакляк, Юрій Пимоненко та Антон Власенко. Тобто, до «Сум» прийшли шість нових гравців. З них один має нехай і невеликий, але досвід матчів у Екстра-лізі (Волков), один – має досвід матчів у Першій лізі, а також вже встиг відчути, що таке бути легіонером (Нагорний) та четвірка футзалістів, які ще не мають досвіду матчів у Екстра-лізі. Тобто, фактично до «Сум» прийшла фактично половина команди, а точніше – півтори четвірки. Що це означає? Тут є дві відповіді на одне питання. Перша відповідь – у «Сумах» починається певна кадрова перебудова. А друга відповідь – судячи з того, що у команду прийшли одразу чотири вихованці сумського футзалу, то АФФК «Суми» починає поступово робити ставку на сумських виконавців. Тобто, «Суми» поступово повертаються до варіанту «СумДУ» в Першій лізі кількарічної давнини. Але тут одразу можна знайти цьому пояснення. Річ у тім, що нещодавно президент АФФК «Суми» Ігор Черненко казав, що по факту у Сумах немає сильних сумських футзалістів, які могли би заграти у PARIMATCH Екстра-лізі, хоча рівень чемпіонату Сум дуже високий. І тут одразу можна знайти пояснення, чому до тренерського штабу «Сум» увійшов Володимир Гладов, який відомий, зокрема, і за своєю роботою з футзальною командою Сумського Державного педагогічного університету. Адже ні для кого не секрет, що найкращі молоді футзалісти у Сумах грають за студентські команди СумДУ та СумДПУ, які є непримиренними суперниками на майданчику. Відомо, що Сергій Пєсоцький довгий час був тренером футзальної команди СумДУ, а зараз він є спортивним директором АФФК «Суми». І ось у «Сумах» тепер також працюватиме Володимир Гладов. Що це означає? Я бачу тільки одну відповідь на це питання: керівництво АФФК «Суми» хоче об’єднати у своїй структурі тренерів футзальних команд з двох найкращих ВУЗів Сум, щоб потім їх же підопічні поповнювали склад АФФК «Суми». І в цьому якась логіка є. Інше питання – що це дасть на виході? Ось на це як раз і буде цікаво подивитись. А поки ми розцінюємо «Суми» як «темну конячку», від якої поки що невідомо, чого чекати.

Прогноз на сезон. Після того, як у минулому сезоні «Суми» вийшли до фіналу чотирьох, немає сумнівів у тому, що керівництво цієї команди поставить задачу зазіхнути на півфінал чемпіонату України, щоб там поборотися за медалі. Але є кілька питань. Наскільки вистачить запалу сумської команди? Наскільки вистачить глибини лавки запасних?  І чи вистачить досвіду новачкам «Сум» для того, щоб виконати такі завдання? Звичайно, сезон покаже, але поки що прогнозуємо їй максимум – чвертьфінал.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: АФФК «Суми» (Суми)

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.