Коли востаннє збірні Ірану та Казахстану грали між собою саме на офіційному рівні, а не у товариських зустрічах? Історія футзалу дає на це наступну відповідь: коли збірна Казахстану була ще під юрисдикцією Азійської футбольної Конфедерації, то у 2000 році обидві команди грали між собою у рамках фіналу Кубку Азії з футзалу, який тоді приймав Таїланд. І тоді збірна Ірану перемогла казахстанців з рахунком 4:1. Взагалі історія зустрічей між збірними Ірану та Казахстану перед очним матчем у рамках чвертьфіналу ЧС-2021 була такою: сім перемог іранців та лише одна нічия. Тобто, історично склалося так, що збірна Ірану є надто незручним суперником для казахстанців. До того ж, іранська команда була фаворитом у цьому протистоянні з огляду на те, що представники Персії були чинними бронзовими призерами крайнього чемпіонату світу, і вони були би не проти повторити це досягнення. Тим більше, в разі перемоги над Казахстаном Хассанзаде та компанія могли би зустрітись у півфіналі з португальцями, у протистоянні з якими збірною Ірану і була завойована «бронза» ЧС-2016. Тому, підопічні Сайєда Наземалшарієха мали зробити все для того, щоб повторити цю історію. До того ж, до заявки іранської збірної потрапив лідер цієї команди Хосеїн Тайєбі, який пропустив початок «мундіалю» через травму. Але не факт, що його поява могла би вплинути на хід поєдинку. Хоча хто знає, як би склався матч, якби Тайєбі зміг зіграти у ньому на повну силу, тим більше, що він чудово знав збірну Казахстану, адже з багатьма гравцями цієї команди грав за «Кайрат».

А поки що поговоримо саме про чвертьфінальну гру, перший тайм якої не надто вдало складався для збірної Казахстану. Перш за все, через те, що підопічним Кака далеко не все вдавалося в атаці. Окрім того, були також певні проблеми в обороні, про що майже на початку гри «просигналізував» Оладгобад, який втратив непоганий момент для того, щоб відкрити рахунок. Але 8-й номер збірної Ірану знайшов свій шанс трохи згодом. Точніше, йому свій шанс подарував Ахмадабассі, який зміг віддати пас поміж ніг Тайнану точнісінько на Оладгобада, який «пробив» Ігіту – так рахунок став 1:0 на користь іранців. Трохи пізніше Оладгобад міг повернути «боржок» Адмадабассі, проте 9-й номер іранської команди не зміг скористатися пасом свого партнера по четвірці. Це не пройшло мимо Кака, який під час взятого тайм-ауту казав своїм підопічним про те, що вони грають не у свій футзал та дають багато простору та часу для дій своїм іранським візаві. Але по ходу першого тайму ці настанови від бразильського наставника збірної Казахстану не працювали, яскравим прикладом чого став другий гол у ворота Ігіти у виконанні Ісмаельпура, котрий скористався неузгодженістю дій між тим же Ігітою та Тайнаном. І за такого перебігу подій збірна Ірану була ближче до півфіналу, ніж збірна Казахстану. Хоча казахстанці незадовго до перерви мали кілька непоганих моментів для того, щоб бодай би відквитати один гол. Зокрема, двічі на вістрі атак казахстанської збірної був Оразов, але ворота Самімі залишались недоторканими.

Але після перерви на майданчик «Жальгіріс Арени» вийшла зовсім інша збірна Казахстану – більш мотивована та заряджена на боротьбу. Вочевидь, у перерві матчу Кака зміг знайти якісь потрібні слова для своїх підопічних, через що вони заграли інакше. Один лише Турсагулов мав два дуже хороших моменти для взяття воріт Самімі. Але на 25-й хвилині він таки зробив це, скориставшись передачею Дугласа та пробивши повз Самімі (тут треба звернути увагу на те, що незадовго до цього воротар збірної Ірану отримав невеличке ушкодження, через що на одну зміну вийшов Сепехр Мохаммаді, але потім Самімі повернувся у «рамку». – А. Т.). Цей гол був яскравим свідченням того, як збірна Казахстану перевтілилася після перерви, і на цьому вона не зупинялася, за що дуже скоро отримала винагороду у вигляді голу. І знову не обійшлося без Дугласа. Саме він віддав передачу на Кнауба після розіграшу штрафного, а вже 11-й номер збірної Казахстану змусив Самімі вдруге діставати м’яч з власних воріт.

Здавалося, зо після цього збірна Казахстану піде на куражі забивати третій м’яч у ворота іранців. Однак, підопічні Кака витратили багато сил на те, щоб зрівняти рахунок, і це було видно по їх діях. Особливо це було видно по тому, як втомились Дуглас та Тайнан. І, відповідно, Кака давав їм час на відпочинок. Але парадокс був у тому, що тільки-но Тайнан та Дуглас залишали майданчик, як у збірної Ірану одразу з’являлись нагоди біля воріт Ігіти. Так, Ігіта виручав свою команду, проте відсутність двох інших натуралізованих бразильців збірної Казахстану саме в такі моменти давалася взнаки. Але саме вони фактично вирішили долю матчу. На передостанній хвилині казахстанці заробили кутовий, який пішов подавати Дуглас. І він зміг віддати точний пас на Тайнана, який «прошив» Самімі – 3:2 на користь збірної Казахстану, і тепер іранці були змушені робити все, щоб урятувати цей матч. Тому, логісно, що представники Персії пішли вп’ятьох. Проте, казахстанці вистояли у найбільш важливий момент гри та зберегли свою мінімальну перевагу, яка подарувала їм першу в історії казахстанського футзалу путівку до півфіналу чемпіонату світу.     

Ось так збірна Казахстану переписала власну футзальну історію, адже до цього моменту вона не заходила так далеко і так високо. Погодьтесь, потрапляння до топ-четвірки команд за підсумками чемпіонату світу – це вже досягнення. Далі буде?

Іран – Казахстан – 2:3
Голи:
Одадгобад (8), Ісмаельпур (15) – Турсагулов (25), Кнауб (29), Тайнан (39)

Іран: Самімі (С. Мохаммаді, 23) – Ахмаді, Хассанзаде, Оладгобад, Ахмадабассі – Кнауб, Акбаликов, Нургожин, Єссенаманов – Рафіейпур,
Казахстан: Ігіта – Дуглас, Оразов, Турсагулов, Тайнан – Таваколі, Джавід, Ісмаельпур, Шаджарі –
Попередження: Шаджарі (29)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА   

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.