У фіналі чемпіонату світу – 2021 на нас чекав ремейк півфіналу ЧС-2016. Тоді збірна Португалії програла аргентинцям, які стали у підсумку чемпіонами світу. Тепер же підопічні Жоржа Браза були сповнені бажання взяти реванш у «альбі-селестес», хоча статистика очних зустрічей насправді була на боці команди, яку наразі тренує Матіас Люкуікс. П’ять разів ці команди зустрічались між собою, і тричі перемагали аргентинці. Причому, двічі вони це робили на чемпіонаті світу.

Португальці на початку гри виглядали більш активними, і їм навіть вдалося створити кілька моментів біля воріт Сармієнто, але голом вони не завершились. Це дозволило збірній Аргентини поступово не тільки вирівняти гру, а й подекуди почати більше володіти ініціативою. Відповідно, це вже призводило до того, що Бебе доводилось іноді вступати у гру. І, на відміну від попередніх поєдинків, Бебе грав більш зібрано та практично не припускався грубих помилок, які могли би призвести до пропущеного голу. Тим не менш, факт залишається фактом – вже ближче до екватора першого тайму гра стала більш рівною, проте з невеличкою перевагою аргентинської збірної.

Але на 13-й хвилині гри стався епізод, який багато в чому вплинув на подальший перебіг подій. В одному з моментів Борруто вдарив кулаком у сонячне сплетіння Рікардіньо, і після перегляду «челленджу» арбітри прийняли рішення – 9-й номер збірної Аргентини мав отримати пряму червону картку, і він її отримав. Відповідно, у португальців було дві хвилини для того, щоб реалізувати більшість та відкрити рахунок. І вже на самому початку розіграшу цієї більшості міг забивати Рікардіньо, проте він з метру влучив у стійку. Після цього португальці намагались посилити тиск, але їх аргентинські візаві грамотно захищались та при кожній нагоді вибивали м’яч подалі, тим самим вбиваючи кілька дорогоцінних секунд. Зрештою, «альбі-селестес» вистояли у меншості, але тільки-но вийшов четвертий польовий гравець, як португальці таки відкрили рахунок завдяки голу від Пані Варели. А могли піренейці трохи згодом забити ще один м’ячі, проте Зікі Те після передачі Афонсо не зміг вразити вільний кут воріт Сармієнто. І після цього моменту аргентинці не просто зітхнули з полегшенням, а і спробували забити «гол у роздягальню». Зокрема, за 18 секунд до переви непоганий момент мав Куццоліно, але забити до кінця першої половини «небессно-блакитним» не вдалося.

Початок другого тайму нехай і не так явно, але все-таки був за Аргентиною. Це було зрозуміло, тому що «альбі-селестес» хотіли якомога швидше зрівняти рахунок у поєдинку. Однак, забити швидкий м’яч у ворота Бебе аргентинцям не вдалося. І це, звичайно, давало певну перевагу португальській команді, у складі якої на той момент найбільш активними був Ерік, якй створював напругу біля воріт Сармієнто. Зокрема, він мав кілька дуже хороших моментів, а найбільш реальну нагоду для збільшення переваги своєї команди він отримав на 24-й хвилині, який влучив у поперечину. Але забили не вони. Забив Пані Варела, який скористався передачею Рікардіньо з кутового. Але радіти португальцям довелося близько дванадцяти секунд. Саме стільки часу знадобилося аргентинцям для того, щоб відповісти своїм голом. І його забив Клаудіно, який організував рейд до воріт Бебе та завершим його ударом. М’яч на шляху до воріт трохи зачепив Андре Коельо, і цей рикошет посприяв голу. Таким чином, у збірної Аргентини з’явилась надія як мінімум на «камбек», але для цього потрібно було забивати другий м’яч. Заради справедливості, зазначимо, що у підопічних Матіаса Люкуікса були моменти і до цього забитого голу, особливо небезпечними у «альбі-селестес» виходили «стандарти». А вже після того, як вони забили, то було логічно, що на ворота Бебе збільшився тиск. Щоправда, португальці, вочевидь, виявились до того готовими, тому що вони одразу почали більше грати на оборону, і Жорж Браз почав частіше випускати захисні поєднання четвірок.

Все-таки, на дії аргентинців дуже впливала відсутність Борруто. Звичайно, його вилучення призвело до деяких перестановках у складах четвірок команди Матіаса Люкуікса. Проте, відсутність Борруто все-таки накладала свій відбиток, перш за все, на те, що попереду не було гравця, який міг би замкнути передачу. А переходити на гру з п’ятим польовим Матіас Люкуікс ще не поспішав. І тільки коли у збірної Португалії з’явився п’ятий командний фол, тиск на ворота піренейців підсилився – спочатку при грі у рівних складах, а потім за допомогою розіграшів п’ятого польового гравця. Проте, ані здобути дабл-пенальті, ані реалізувати більшість у форматі «5х4» аргентинці ніяк не могли. У підопічних Матіаса Люкуікса була надія на пенальті, коли в одному з епызодів м’яч влучив у руку Жоао Матушу, який тоді знаходився у власному штрафному майданчику. Проте, арбітри після перегляду цього епізоду вирішили, що на фол цей епізод не тягнув. На останніх секундах Басіле міг перевести гру в додатковий час, але його удар прийшовся у стійку воріт Бебе. І цей нереалізований момент фактично подарував перемогу збірній Португалії, яка вперше у своїй історіх стала чемпіоном світу. Більше того – команда під керівництвом Жоржа Браза стала першою європейською збірною, яка здобула титул чемпіона світу, будучи при цьому чинним чемпіоном Європи. І це був останній серйозний трофей для лідера та капітана збірної Португалії Рікардіньо, для якого цей «мундіаль» став останнім у кар’єрі. Тому, певною мірою і логічно, що «Золотий м’яч» ЧС-2021 дістався саме йому.    

Аргентина – Португалія – 1:2
Голи:
Клаудіно (28) – Пані Варела (15, 28)

Аргентина: Сармієнто – Клаудіно, Басіле, Таборда, Алан Бранді – Куццоліно, Решіа, Борруто, Вапоракі – Стаццоне, Едельстейн, Боло Алемані, Сантос
Португалія: Бебе – Фабіу Сесіліу, Жоао Матуш, Рікардіньо, Бруно Коельо – Пані Варела, Зікі Те, Андре Коельо, Афонсо – Томаш Пасу, Мігель Анджело, Ерік, Тьяго Бріту
Попередження: Таборда (34) – Андре Коельо (7), Тьяго Бріту (27), Ерік (34), Зікі Те (34)
Вилучення: Борруто (13) 

НОМІНАЦІЇ ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ – 2021

Приз «Fa[r Flay» – Казахстан
«Бронзова бутса» – Тайнан (Казахстан) – 6 м’ячів
«Срібна бутса» – Пані Варела (Португалія) – 8 м’ячів
«Золота бутса» – Феррао (Бразилія) – 9 м’ячів
Найкращий воротар – Ніколас Сармієнто (Аргентина)
«Бронзовий м’яч» – Дуглас (Казахстан)
«Срібний м’яч» – Пані Варела (Португалія)
«Золотий м’яч» – Рікардіньо (Португалія) 

Ніколас Сармієнто (Аргентина) – найкращий воротар чемпіонату світу – 2021
Найкращі гравці чемпіонату світу – 2021: Пані Варела, Рікардіньо (обидва – Португалія), Дуглас (Казахстан)
Рікардіньо – найкращий гравець чемпіонату світу – 2021
Збірна Португалії – чемпіон світу з футзалу – 2021

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.