Ми починаємо представляти суперників івано-франківського «Урагану» в Основному раунді Ліги чемпіонів. Розпочинаємо з команди, яка є грандом азербайджанського футзалу – команди «Араз», яка представляє місто Нахчіван.

Футзальний клуб «Араз» (Нахчіван) був заснований у 2004 році. А вже у 2005 році «Араз» став і чемпіоном Азербайджану, і володарем національного Кубку своєї країни. І з цього моменту починається епоха домінування «Араза» на футзальній арені Азербайджану. Адже до цього моменту лише одного разу комусь вдалося скинути з першого місця нахчіванську команду. Це було у 2015 році, коли чемпіоном Азербайджану став «Хазар» (до речі, у 2015 році «Араз» також не став і володарем Кубку Азербайджану, і це було вперше за довгий час. – А. Т.). Наразі команда є 16-разовим чемпіоном Азербайджану (з урахуванням того, що минулий сезон в Азербайджані не проводився через пандемію коронавірусу, тому чемпіоном та представником цієї країни у Лізі чемпіонів був призначений «Араз». – А. Т.). Відповідно, для «Араза» це вже шістнадцятий виступ у Кубку УЄФА / Лізі чемпіонів, і цю команду можна справедливо назвати старожилом футзальних єврокубків.

Найбільш вагомі досягнення «Араза» на європейській арені – це бронзові медалі «Фіналу чотирьох» Кубку УЄФА у 2010 році (у Лісабоні) та у 2014 році (у Баку). При цьому, варто зазначити, що у 2010 році «Араз», так само як і збірна Азербайджану, де кістяк команди складають саме гравці з нахчіванського клубу, був для багатьох футзальних експертів відкриттям, і тоді Азербайджан переживав справжній футзальний бум (про це свідчить і потрапляння збірної Азербайджану до четвірки найкращих команд Євро-2010 в Угорщині, де на шляху до півфіналу вона здолала збірну України на стадії чвертьфіналу, перегравши команду Геннадія Лисенчука у серії пенальті. – А. Т.).

Свій нинішній єврокубковий сезон «Араз» розпочав з Попереднього раунду Ліги чемпіонів, де грав у групі «F», матчі якої проходили у Латвії, разом з місцевою «Рабою», фінським «Кампуксен Динамо» та «Європою» з Гібралтару. Обігравши «Європу» та «Рабу» (9:2 та 8:4 відповідно), «Араз» зіграв унічию з «Кампуксен Динамо» (4:4) та вийшов до Основного раунду з другого місця як краща команда серед тих, які посіли другі сходинки у своїх групах. Причому, «Аразу» ще трохи пощастило, тому що грецький «Дукас», який не програв жодного матчу у групі «G», посів друге місце у своєму квартеті, але поступився «Аразу» за додатковими показниками.

Якщо говорити про чемпіонат Азербайджану, то тут «Араз» встиг зіграти з «Record.club.az» (перемога з рахунком 4:2), «Нефтчі» (4:1), «U-19» (14:2) та «Хілою» (9:1). Матч проти «ЕКОЛа» перенесений на пізніший термін (мав бути зіграний 29 жовтня. – А. Т.), оскільки в цей день «Араз» гратиме у Лізі чемпіонів проти «Юнайтед Галац». Таким чином, у «Араза» наразі чотири перемоги у чотирьох матчах.

Звісно, коли ми говоримо про «Араз», то не можемо не згадати про деяких відомих гравців, які свого часу грали в цій команді, коли вона була на піку. Зокрема, тут грав і Андрій Тверянкін (воротар, який фактично приніс перемогу збірній Азербайджану у згаданій вище серії пенальті проти збірної України на Євро-2010. – А. Т.). Але для вболівальників «Урагану», безумовно, важливим є той факт, що за «Араз» свого часу грали двоє колишніх гравців збірної Азербайджану – натуралізовані бразильці Сержао та Біро Жаде, які потім допомогли «Урагану» здобути перші у своїй історії золоті медалі чемпіонату України. Також за «Араз» грав ще один футзаліст, який дуже знайомий українським любителям футзалу – Вассура, якого багато хто пам’ятає за виступами у «Шахтарі» та «Єнакієвці». Ще один відомий гравець, який свого часу грав за команду х Нахчівана – це Віталій Борисов.

На жаль, через травму не приїде в Івано-Франківськ багаторічний капітан «Араза» Різван Фарзалієв, який міг би перевершити рекорд Лусіо за кількістю зіграних матчів у футзальному єврокубку. Наразі у Фарзаліїва та Лусіо по 69 матчів. Тобто, якби Фарзалієв приїхав у Івано-Франківськ та зіграти бодай би в одній грі, то він би став новим рекордсменом Кубку УЄФА / Ліги чемпіонів за кількістю зіграних поєдинків. Але приїдуть інші лідери «Араза» та збірної України. Зокрема, Іса Атаєв, Раміз Човдаров, Хатай Багіров – це ті гравці, навколо будується гра азербайджанської команди. Щоправда, Багіров через дискваліфікацію не зможе допомогти «Аразу» в матчі з «Ураганом» (а це буде матч стартового туру. – А. Т.). Не будемо скидати з рахунків і бразильців. Зокрема, Давід Густаво, який нещодавно приєднався до «Араза», вочевидь, дуже швидко адаптувався у новому для себе колективі. Також не забуваємо, про Феліпіньо, який наразі є найкращим бомбардиром команди та другим у списку кращих снайперів чемпіонату Азербайджану (у нього наразі 7 м’ячів). Також небезпечним у плані атакувальних дій є Манека, який у чемпіонаті Азербайджану вже встиг забити 6 м’ячів.

Тому, можна сказати одне: «Араз» – досвідчена та небезпечна команда, з якою буде важко. Тим не менш, чемпіони Азербайджану не безгрішні. При тому, що у них результативна атака, у підопічних Алесіо далеко не ідеальна оборона. До того ж, не завжди надійно грає й основний воротар команди – Ровшан Гусейнлі. Також важливо звернути увагу на те, що гравці «Араза» часто отримують жовті та червоні картки. У чемпіонаті Азербайджану це може зійти з рук, оскільки команда з Нахчівана має перевагу над суперниками як у класі, так і у лавці запасних. Тому, з «Аразом», незважаючи на його регалії та статус фаворита групи 6 (а багато хто вважає ним саме «Араз»), з цією командою можна грати, а головне – у неї можна виграти.

Розклад матчів «Араза» в Основному раунді Ліги чемпіонів.

28 жовтня.

«Араз» (Азербайджан) – «Ураган» (Україна)
Україна. Івано-Франківськ. Манеж Коледжу фізвиховання – 19.00.

29 жовтня.

«Араз» (Азербайджан) – «Юнайтед Галац» (Румунія)
Україна. Івано-Франківськ. Манеж Коледжу фізвиховання – 14.00.

31 жовтня.

«Лічені» (Косово) – «Араз» (Азербайджан)
Україна. Івано-Франківськ. Манеж Коледжу фізвиховання – 14.00.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.