Футзальний портал «5х5» починає знайомити читачів з суперниками івано-франківського «Урагану» по Елітному раунду Ліги чемпіонів. І наше знайомство починається з іспанського «Леванте», адже саме матчем з цією командою «Ураган» сьогодні починатиме боротьбу за путівку до «Фіналу чотирьох».

Одразу скажемо, що футзальна команда «Леванте» входить до структури футбольного клубу «Леванте», який грає у Ла-Лізі чемпіонату Іспанії. Але по факту футзальний напрямок у структурі «Леванте» почав розвиватись не так давно (якщо порівнювати, наприклад, з «Барселоною»). Тим не менш, левантійці вже заявили про себе на повний голос у чемпіонаті Іспанії, а звання віцечемпіона країни за підсумками минулого сезону – яскраве тому підтвердження. Відповідно, «Леванте» виборов право зіграти у цьому сезоні Ліги чемпіонів (нагадаємо, що Іспанія, так само як і Португалія, Росія та Казахстан, завдяки високому рейтингу має право делегувати до футзальної Ліги чемпіонів дві команди. – А. Т.). І дебют у головному клубному футзальному турнірі Європи вийшов для підопічних Дієго Ріоса непоганим. У Основному раунді (Шлях «А») «кажани» грали у Литві, де їх суперниками були білоруський «ВітЕн» та іспанська «Барселона». Саме від «Барси» левантійці отримали свою найбільш розгромну поразку у своїй поки що невеличкій єврокубковій історії – 2:9. Натомість, «червоно-сині» здолали «Жальгіріс» (4:1) та зіграли внічию з «ВітЕном» (2:2), і ці результати дали змогу посісти віцечемпіонам Іспанії другу сходинку у групі 3 та вийти до Елітного раунду.

Якщо ж казати про стан справ у чемпіонаті Іспанії, то вони наразі для «Леванте» не зовсім гарні, адже команда посідає лише десяте місце. Втім, відстань від восьмого місця, яке дає можливість зіграти у плей-оф, наразі складає лише один пункт (на восьмій позиції наразі перебуває «Осасуна Магна». – А. Т.). Однак, цьому поточному результату є пояснення. Дієго Ріос, вочевидь, розуміє, що наразі у «Леванте» не така велика лавка запасних, щоб вести боротьбу на два фронти. Тому, скоріше за все, наразі акцент робиться на вдалий виступ у Лізі чемпіонів. 

Що стосується головних зірок команди, то треба сказати, що серед них є чимало гравців з іменем та серйозним досвідом. Безумовно, першим номером левантійців є Феде. Цей воротар кілька років захищав кольори «Ель-Посо»проте так і не зміг здобути титул чемпіона Іспанії з «Червоним Приливом». Також серед лідерів команди – аргентинець Массіміліано (або просто Максі) Решіа, який у 2016 році ставав чемпіоном світу разом зі збірною Аргентини. Гравець, який славиться тим, що може класно зіграти проти будь-кого. Яскравий приклад – нещодавній чемпіонат світу у Литві, де Решіа разом зі Стаццоне буквально виключив з гри двох далеко не останніх «стовпів» у сучасному світовому футзалі – Феррао та Едера Ліму. Тому, «стовпам» «Урагану» (і Фаренюку, і Абакшину) потрібно бути готовими до того, що Решіа в кожній своїй зміні гратиме максимально щільно. Так само щільно може зіграти ще один досвідчений гравець – Марк Толра. Вихованець «Барселони», який, щоправда, так і не зміг належним чином закріпитися у складі «блаугранас», відігравши у сумі лише чотири сезони (спочатку – сезон 2012/2013, потім – з 2015 по 2018 роки. – А. Т.). Зазначимо, що Толра у своїй кар’єрі встиг також пограти за «Бенфіку» та «Ель-Посо». Однак, на відміну від Решіа, Толра досі є нестабільним гравцем, тому в плані оборони він далеко не безгрішний.

Якщо ж говорити про гравців групи атаки, то тут також є, на кого звернути увагу. Перш за все, це Маріо Рівільйос, який був чемпіоном Європи у складі збірної Іспанії, коли її тренував Хосе Венансіо Лопес. Цей гравець свого часу був одним з лідерів «Мовістар Інтера», проте потім перейшов у «Барселону», проте, на суб’єктивний погляд автора, там «СуперМаріо» не зміг розкрити свій потенціал так, як це було в «Інтері» (до того ж, тут варто згадати ще і той факт, що фанати «Інтера» негативно сприйняли перехід Рівільйоса у «Барсу». – А. Т.). Тому, на початку минулого сезону він опинився у «Леванте», з яким здобув срібні медалі чемпіонату Іспанії. До речі, варто сказати, що Рівільйос був у складі «Барселони», коли «синьо-гранатові» грали з херсонським «Продексімом» у рамках Елітного раунду ліги чемпіонів сезону 2019/2020 р. р., який відбувався у Мінську. Ще один гравець, який має бути знайомим українським любителям футзалу – Рафа Усін. Гравець, який завжди відзначався непоганим відчуттям голу, викликався до збірної Іспанії, але не зміг заграти на повну потужність у «Барселоні». Його найкращі часи (хоча наразі цьому гравцеві лише 34 роки) припали на виступи у «Осасуні Магні» (він виступав за цю команду з 2006 по 2014 роки, коли вона мала іншу назву, а потім – з 2015 по 2021 роки, коли вже була «Осасуна Магна». – А. Т.). Ще один гравець, на якого теж можна звернути увагу, це Евертон Кардозо, або просто – Галло. Перш за все, звертаємо увагу на нього через те, що цей бразилець заграний за національну збірну Азербайджану, з якою збірній України доведеться зіграти 18 та 19 грудня два товариських матчі у Баку. Цей футзаліст може додати атакам «Леванте» потужності. Окрім того, він, так само, як і Рафа Усін, постійно заряджений на гол. Тому, з цим гравцем також потрібно діяти уважно.      

І, насамкінець, коротко скажемо про той склад, який наставник «Леванте» Дієго Ріос офіційно заявив на матчі Елітного раунду Ліги чемпіонів.

Воротарі: Феде, Нестор; універсали: Арака, Рафа Усін, Марк Толра, Рубі, Массіміліано Решіа, Маріо Рівільйос, Галло, Хамза Амессауд, Роджер, Кайєтано Каталан, Педро Торо, Пачу.

Отже, сьогодні о 19.00 за київським часом івано-франківський «Ураган» стартує у Елітному раунді Ліги чемпіонів матчем проти «Леванте». Пряма трансляція проходитиме на офіційному Ютуб-каналі НФК «Ураган».

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Жальгіріс» (Литва)  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.