Як казав у передматчевому інтерв’ю головний тренер збірної України Олександр Косенко, вже давно «синьо-жовті» не грали проти збірної Азербайджану. Тим більше – у Баку. Тож, товариськими поєдинками саме з азербайджанською командою українці закінчуватимуть 2021 рік. А вже скоро, нагадаємо, підопічні Олександра Косенка візьмуть участь у фінальній стадії Євро-2022, який відбудеться у Нідерландах. Однак, це буде вже у січні 2022 року…

А поки підопічні Олександра Косенка на старті першого з двох товариських матчів проти збірної Азербайджану зустрілися з агресією з боку господарів майданчику. Це призвело до того, що вже на 5-й хвилині Болінья отримав пряму червону картку за неспортивну поведінку. І українці не забарилися з реалізацією більшості – за кілька миттєвостей після вилучення Боліньї Шотурма пробив з дальньої відстані, і м’яч опинився у сітці воріт Гусейнлі. Таким чином, підопічним Олександра Косенка вдалося забити швидкий гол, а що стосується гравців збірної Азербайджану, то вони подекуди продовжували діяти на межі фолу. Щоправда, пропущений гол поставив перед підопічними Алесіо серйозну задачу – їм потрібно було відіграватися. І гравці збірної Азербайджану намагались це робити переважно за допомогою дальніх ударів. Особливо в цьому плані був активний Човдаров. Проте, м’яч у ворота збірної України не летів. До того ж, коли було потрібно, то надійно у воротах української збірної грав Ципун. А вже на 13-й хвилині українці змогли подвоїти рахунок. Це сталося після того, як Корсун отримав пас від Білоцерківця та виманив на себе Гусейнлі та Фарзалієва, після чого видав передачу на Зварича, якому залишалося лише переправити м’яч у порожні ворота, що Михайло і зробив. Так рахунок став 2:0 на користь збірної України, і «синьо-жовті» почали ще по ходу першого тайму свідомо віддавати ініціативу своїм візаві, роблячи розрахунок на контратаки. Тим більше, що було, кому тікати у швидкі відриви. І дійсно – подекуди українці створювали моменти саме після своїх випадів, проте збільшити свою перевагу їм не вдавалося. До того ж, на руку підопічним Олександра Косенка був і той фактор, що азербайджанській команді практично не давалася гра в атаці, за винятком кількох моментів, коли Ципун вступав у гру. Але це були всього лише спалахи активності від азербайджанців.

На початку другого тайму господарі майданчику спробували забити «гол з роздягальні», чому підтвердженням були активні дії підопічних Алесіо біля воріт Ципуна. Однак, українці змогли відповісти на це голом. Цього разу результативну комбінацію розпочав Чернявський, який віддав пас на Зварича, а той, у свою чергу, віддав передачу на Корсуна, який і забив третій м’яч збірної України. Щоправда, заради справедливості, зазначимо, що Корсуну трохи допоміг рикошет від Фінео, але як би там не було, а рахунок став 360 на користь підопічних Олександра Косенка. Після цього темп гри помітно впав, і Олександр Косенко почав цим користатися, роблячи деякі експерименти у четвірках. До того ж, це дозволяли робити й азербайджанці, у котрих, як і до того, мало що виходило в атаці, а якщо і виходило, то Ципун був на місці. Зрештою, у такому посередньому темпі проходила левова частка другого тайму. Азербайджанці намагались «розмочити» Ципуна, проте в атаці були проблеми, а українці чекали на свої моменти біля воріт Гусейнлі, і подекуди створювали їх.

На 34-й хвилині Алесіо вирішив перейти до гри у форматі «5х4», випустивши Човдарова п’ятим польовим гравцем. Однак, розіграші зайвого у збірної Азербайджану були повільними, і вони здебільшого 2читалися» гравцями збірної України. Хоча у кількох випадках Ципуну все-таки довелося попрацювати. А на 39-й хвилині Білоцерківець зняв усі питання щодо результату матчу, забивши у порожні ворота азербайджанців. Щоправда, там знову ж таки був невеличкий рикошет від Галло, але все-таки рахунок став 4:0. У той же час у воротах збірної України з’явився Сухов, який наприкінці поєдинку встиг відзначитися «сейвом», забезпечивши цим «суху» перемогу збірної України у першому з двох поєдинків проти збірної Азербайджану.  

Азербайджан – Україна – 0:4
Голи:
Шотурма (6), Зварич (12), Корсун (25), Білоцерківець (39)

Азербайджан: Гусейнлі, Кюрдов – Човдаров, Багіров, Атаєв, Фарзалієв – Болінья, Галло, Рафаел, Фінео – Шоджаеі
Україна: Ципун (Сухов, 39) – Шотурма, Корсун, Зварич, Білоцерківець – Педяш, Сірий, Малишко, Разуванов – Лебідь, Чернявський, Абакшин, Фаренюк
Попередження: Галло (13), Атаєв (19), Гусейнлі (34), Рафаел (34) – Шотурма (9), Чернявський (27)
Вилучення: Болінья (5) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Федерація футзалу Азербайджану