Вже незабаром у Нідерландах стартує фінальна стадія Євро-2022. Тому, футзальний портал «5х5» представляє учасників континентального форуму, участь у якому вперше візьмуть шістнадцять команд. Також вперше груповий етап чемпіонату Європи пройде без глядачів. Це пов’язано з карантинними обмеженнями у Нідерландах, які пов’язані з пандемією коронавірусу. Однак, ми все-таки почнемо знайомство з командами, які представляють групу «А». Отже, поїхали…

Група «А» 

Нідерланди.

Участь у чемпіонатах Європи: 1996, 1999, 2001, 2005, 2014, 2022.

Найвище досягнення: 4 місце (1999).

Вперше, починаючи з 1989 року, Нідерланди прийматимуть крупний футзальний турнір. Нагадаємо, що у 1989 році Нідерланди приймали у себе перший офіційний чемпіонат світу під егідою ФІФА. І «помаранчеві» тоді посіли друге місце, поступившись у фінали тільки бразильцям. Але то було дуже давно. Нинішнє покоління збірної Нідерландів навряд чи може похвалитися такими досягненнями. Більше того – якщо чесно, то навряд чи нинішнє покоління збірної Нідерландів зможе повторити своє найвище досягнення у рамках Євро та увійти до топ-четвірки призерів. Хоча, звісно, фактор рідних стін міг би тут створити диво, тим більше, що приклади Хорватії та Сербії (у 2012 та 2016 роках відповідно) ми чудово пам’ятаємо. Але оскільки матчі групового етапу Євро проходитимуть без глядачів, то тут як раз і нівелюється теоретична перевага «помаранчевих».   

Тим не менш, нинішній Євро, який для «помаранчевих» буде ще і домашнім, буде багато в чому важливим для збірної Нідерландів. Перш за все, господарям Євро надається можливість нагадати рідним уболівальникам, що таке футзал. Так, у Нідерландах цей вид спорту поступається за популярністю. Але це хороший шанс нагадати всім про футзальні традиції, які є у країні тюльпанів, а заодно дати поштовх новому розвитку футзалу в цій країні. Хоча досвід підказує, що далеко не в усіх країнах, де проходить або чемпіонат Європи, далі йдуть повноцінний розвиток та популяризація футзалу. Тим не менш, будемо сподіватися, що у Нідерландах з цим буде все більш-менш добре, незважаючи на те, що місцеві вболівальники, принаймні, на груповій стадії будуть позбавлені цього видовища.

Якщо говорити про лідерів збірної Нідерландів, то спочатку потрібно сказати про те, що останніми роками у футзальній збірній цієї країни спостерігається тенденція збільшення кількості представників з інших країн (переважно – з Марокко), які мають у себе нідерландський паспорт. Те ж саме ми вже спостерігали свого часу й у збірній Бельгії. За рахунок того нідерландська команда має у своєму складі гравців з непоганою технікою, але при цьому вони мають деякі тактичні прогалини, про що вже казав капітан збірної України Петро Шотурма. Якщо ж говорити саме про гравців, то звернемо увагу на те, що основу цієї команди складають гравці здебільшого трьох клубів – «Ховокубо», «МАРЛЕНЕ» та «Ейндховена». При цьому, варто сказати, що «Ховокубо» добре знайомий українським уболівальникам, адже він свого часу в рамках Кубку УЄФА та Ліги чемпіонів перетинався і з харківським «Локомотивом», і з херсонським «Продексімом». А лідерами цієї збірної цілком реально можна її найбільш досвідчених гравців – Мохаммеда Аттаібі та Джамала Ель-Ганнуті. Обидва гравці нещодавно зіграли свої 100-й та 150-й матчі за збірну відповідно. Тому, навколо них, скоріше за все, і будуватиметься гра команди. Однак, останнім часом дуже сильно додав Джордані Мартінус, який цілком реально може стати головною зіркою своєї команди на Євро. І, звісно, не треба забувати про Матса Велсебура, який теж є дуже важливим гравцем для «помаранчевих». Однак, чи допоможуть ці футзалісти подолати команді-господарці Євро груповий етап, ми побачимо незабаром.     

Сербія. 

Участь у чемпіонатах Європи: 1999 (як збірна Югославії), 2007, 2010, 2012, 2016, 2018, 2022.

Найвище досягнення: 4 місце (2016)

Збірна Сербії кваліфікувалася на Євро-2022 останньою, оскільки була змушена грати матчі плей-оф проти збірної Білорусі. Однак, тут балканській команді допомогло те, що вона перебувала у відносно непоганому ігровому тонусі, адже перед цим вона грала на чемпіонаті світу у Литві, тому ігрові зв’язки гравці збірної Сербії не встигли забути. Але не будемо забувати і той момент, що і сама збірна Білорусі частково «допомогла» сербам потрапити на Євро – мова йде, в першу чергу, про жахливу помилку Змислі у другому матчі, яка, на думку автора, стала фатальною для «сябрів». Проте, як би там не було, але збірна Сербії – у фінальній частині чемпіонату, і тепер вона намагатиметься повторити своє найвище досягнення – увійти до четвірки найкращих команд чемпіонату.

Мабуть, ні для кого не секрет, що останнім часом збірна Сербії стала надто незручним суперником для збірної України. Ніхто не забув чвертьфінальний поєдинок домашнього для сербів Євро-2016, де балканці вирвали перемогу в матчі з Україною за 0,3 секунди до кінця основного часу, коли рахунок був ще 1:1. А ще не забуваємо про те, що збірна Сербії фактично поставила «шлагбаум» перед збірною України на шляху до литовського «мундіалю». Так що, у збірної України перед сербами накопичились «борги». Хоча при цьому не забуваємо, що сербська збірна цілком реально може зробити сюрприз і чинним чемпіонам Європи, що вона вже свого часу робила. Так що, сербська команда традиційно вважатиметься на Євро «темною конячкою».

У збірної Сербії поступово закінчує своє виступи те покоління, завдяки якому ця команда, в принципі, стала більш впізнаваною. Зокрема, на цьому Євро ми не побачимо багаторічного першого номера балканської команди Міодрага Аксентієвича. Він оголосив про завершення кар’єри у збірній ще перед чемпіонатом світу, проте через проблеми з воротарською позицією, він приїхав у стан рідної команди та зіграв. Однак, на Євро ми вже його не побачимо. Тим не менш, за «пост № 1» тренерський штаб збірної Сербії може не переживати, оскільки є Неманья Момчилович, який відтепер буде першим номером своєї команди. Також поки що у строю і лідери команди, які роблять результат на майданчику. Це, перш за все, Йован Лазаревич, який був найкращим бомбардиром своєї команди на ЧС-2021. Зазначимо, що Лазаревич також номінований на звання найкращого гравця світу за версією авторитетного футзального порталу Futsalplanet.com. Також не забуваємо про таких гравців, як Слободан Райчевич, Младен Коцич та Драган Томіч, які завжди можуть «вистрілити» у важливий момент. Загалом же скажемо, що для половини сербської команди Євро-2022 може бути останнім серйозним турніром у складі збірної, і на Євро-2026 ми, можливо, побачимо вже оновлену збірну Сербії. Але проблема в тому, що наразі тренерський штаб збірної Сербії далеко не завжди підпускає молодь до складу, та й сама зміна поколінь може болюче вдарити по цій балканській команді. Тому, це питання наразі для «орлів» може бути дуже актуальним. І це означає одне: на цьому Євро балканці викладатимуться на повну, щоб залишити майбутньому поколінню збірної якийсь фундамент для можливих подальших успіхів.

УКРАЇНА. 

Участь у чемпіонатах Європи: 1996, 2001, 2003, 2005, 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2022.

Найвище досягнення: 2 місце (2001, 2003).

Збірну України нашим вболівальникам, мабуть, зайвий раз представляти не варто. Проте, все-таки зробимо представлення і нашої команди.

Традиційно, українська команда вважатиметься одним з претендентів на вихід з групи. Однак, якщо чесно, у команди Олександра Косенка надто складна група, тому що тут доведеться грати і з господарями турніру, збірною Нідерландів, яку місцеві вболівальники постійно гнатимуть вперед, і з чинними чемпіонами світу та Європи (португальцями), і зі збірною Сербії, з якою у нашої команди особисті рахунки (не варто забувати, що саме серби не пустили українців на чемпіонат світу в Литву, та й «боржок» за пропущений м’яч за 0,3 секунди до кінця чвертьфінального матчу Євро-2016 українська збірна досі не віддала).

У збірній України наразі відбувається поступова зміна поколінь. Особливо це стосується воротарської позиції, де довгий час «пост № 1» захищав Євген Іваняк. Однак, Євген вже попрощався зі збірною України, передавши свій пост основного воротаря Кирилові Ципуну, який також має досвід виступів на Євро. Взагалі, за воротарську позицію Олександр Косенко може не перейматися – в Україні завжди були хороші воротарі, і можна не сумніватися, що «пост № 1» – у надійних руках. Також варто зазначити, що після того, як Іваняк закінчив грати за збірну України, капітанська пов’язка перейшла до Петра Шотурми – гравця, який, мабуть, є одним з лідерів нинішньої української команди. І в цьому контексті варто зазначити, що перед стартом Євро навряд чи у когось були сумніви у тому, що основний акцент робитиметься на гру стартової четвірки, яка складена з гравців «Продексіму» – Михайла Зварича, Ігоря Корсуна, Миколи Білоцерківця, а також згаданого вже Шотурми. Однак, оскільки Білоцерківець не увійшов до того складу, який вирушив у Нідерланди, то є припущення, що місце стартового «стовпа» дістанеться єдиному легіонеру нашої команди – Володимирові Разуванову. Фактично Володимир – другий за силою «стовп» у нашій збірній після Миколи. Але потрібно також звернути увагу на те, що до остаточного списку збірної потрапили аж чотири гравці, які можуть зіграти на цій позиції – Разуванов, Абакшин, Фаренюк та Чернявський (про уродженця Донеччини окрема розмова – ще два сезони тому він грав у чемпіонаті Києва, а зараз поїхав на Євро. – А. Т.). Однак, при цьому і Артем Фаренюк, і Ігор Чернявський можуть зіграти з глибини.

Особливо, мабуть, ми будемо покладати великі надії на Шотурму, який за підсумками Євро-2018 увійшов до символічної збірної чемпіонату. Однак, вже поступово стають провідними гравцями збірної такі футзалісти, як Ярослав Лебідь та Даниїл Абакшин, які тільки під час відбору на Євро-2022 дебютували за національну команду. Так що, нинішній склад збірної України представлятиме собою склад досвіду та молодості з перспективою побудови команди на найближчі кілька циклів.

Але важливо також пам’ятати ще один момент. Починаючи з 2010 року, збірна України не проходила далі чвертьфінальної стадії. У 2010 році українці в 1/4 фіналу програли збірній Азербайджану, у 2012 році – хорватам, у 2014 році – португальцям, у 2016 році – сербам, і у 2018 році – іспанцям. Так що, перед збірною України, окрім задачі виходу з групи, буде стояти ще завдання подолати це «прокляття» чвертьфіналів. До того ж, треба пам’ятати ще один момент. Традиційно збірну України вважають такою, яка здатна зробити сюрприз. Більше того – у футзальному світі її поважають, але переважно за старі заслуги, коли ще грало покоління Ігоря Москвичова та Сергія Корідзе. Тому, підопічним Олександра Косенка варто також показати, що нинішнє покоління збірної України варте того, щоб про цю команду згадували так само, як і про ту «срібну» збірну зразка 2001-2003 років.

Португалія.  

Участь у чемпіонатах Європи: 1999, 2003, 2005, 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2022.

Найвище досягнення: 1 місце (2018)

Для команди Жоржа Браза це буде перший чемпіонат Європи без її культового гравця та лідера – Рікардіньйо. Нагадаємо, що після закінчення чемпіонату світу у Литві «Малюк» на спеціальній пресконференції оголосив про завершення кар’єри у збірної. Хоча, безумовно, багато хто хотів, щоб Рікардіньйо наостанок відіграв свій «останній танець» на Євро-2022. Тому, тепер чинним чемпіонам світу та Європи доведеться якимось чином переформатовуватись та звикати до відсутності Ріка. І те, що ця «трансформація» дається португальцям нелегко, підтвердили товариські матчі проти збірної Іспанії, в яких збірна Португалії двічі програла. Однак, це було у товариських матчах. Як буде в офіційних іграх – подивимось. Але якщо про відсутність Рікардіньйо було відомо заздалегідь, то новина про те, що не зможе зіграти на Євро-2022 Кардинал, звісно, була шоком для вболівальників «червоно-зелених». Адже саме з Кардиналом пов’язувались усі надії на вдалу гру на цьогорічному чемпіонату Європи. Взагалі Кардиналу останнім часом не щастить з крупними турнірами. Навесні цей зірковий португалець не зміг допомогти «Спортінгу» в матчах «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів, але «біло-зелені» змогли впоратися і без нього та повернули собі титул найкращої команди Європи. А тепер Кардинал, залікуваавши попередню травму, пропустить Євро-2022 через проблеми зі спиною.  

Однозначно, нинішня збірна Португалії буде фаворитом групи «А», навіть без Рікардіньйо, Кардинала та Бебе. Однак, є Жоао Матуш, який після відходу Рікардіньйо став капітаном команди. Також своє вагоме слово, звичайно, можуть сказати й Андре Коельйо, Бруно Коельйо, Фабіу Сесіліу та Тьяго Бріту – тобто, всі ті досвідчені виконавці, навколо яких і будуватиметься гра нинішньої збірної Португалії. Але при цьому не забуваємо і про більш молодших гравців збірної Португалії, які теж мають, що сказати. Перш за все, мова йде про Пані Варелу – гравця, який своїми голами приніс збірній Португалії перший у її історії титул чемпіона світу з футзалу. Також не забуваємо, що у складі португальської збірної також є Зікі Те, який після того, як Кардинал оголосив про те, що не зможе зіграти на Євро, скоріше за все, буде основним «стовпом» піренейців, та Томаш Пасу – гравці, навколо яких, швидше за все, будуватиметься гра піренейської збірної вже незабаром, коли поступово почнуть відходити ті представники «золотого» покоління збірної Португалії, які й принесли їй титули чемпіона світу та Європи.

Далі буде…

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Асоціація футзалу України, Королівський футбольний союз Нідерландів, Федерація футболу Португалії, ФІФА 

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.