Перед стартом матчів другого туру у групі «D» стало відомо, що уряд Нідерландів таки дозволяє глядачам відвідувати матчі Євро-2022, але починаючи з 27 січня. Тобто, третій тур групового етапу, який мав би розпочатися 28 січня, був би вже з глядачами. Проте, деяких уболівальників було видно вже на матчі між збірними Грузії та Боснії і Герцеговини. Так що, можна сказати, що це був фактично перший поєдинок на Євро-2022 з присутніми глядачами, нехай їх було і небагато.

У збірної Боснії і Герцеговини перед звітним поєдинком сталися деякі зміни у складі, і стосувалися вони воротарської позиції. Поза заявкою залишився Дуймович, який був номінальним третім голкіпером, але при цьому відіграв увесь матч проти Іспанії, оскільки тоді боснійцям не могли допомогти два основних воротарі – Міланович та Галич. Тепер же ці два голкіпери повернулись до стану боснійської команди, а Міланович вийшов у ворота зі стартових хвилин. Окрім того, наставник збірної Боснії і Герцеговини цього разу вирішив випустити зі старту четвірку, яка у грі з Іспанією номінально була другою. Можливо, наставник балканців хотів таким чином здивувати свого грузинського опонента Автанділа Асатіані.

Що стосується самої гри, то її початок не був багатим на гострі моменти. Можна сказати, що обидві команди десь придивлялись одна до одної проте навряд чи це можна назвати розвідкою боєм. Тим не менш, вже на 5-й хвилині грузини могли відкривати рахунок, проте не пощастило Бруно Петрі, з чиїм ударом впорався Міланович. А вже на 7-й хвилині сталася результативна відповідь від боснійців. Гашпар, який тоді проводив свою першу зміну, обіграв Віліана Лоуренсо та прострілив на «п’ятачок», де Кахведжич зміг переправити м’яч у ворота Купатадзе. Можливо, тут була і помилка воротаря збірної Грузії, який не зумів перехопити м’яч, але як би там не було, а рахунок став 1:0 на користь збірної Боснії і Герцеговини.

У грузинів були на це свої аргументи. Зокрема, Себіскверадзе пробивав аж чотири рази поспіль з дальньої відстані, коли його партнери по команді виконували кутові удари. Варто сказати, що у контексті дальніх ударів Себіскверадзе, так би мовити, перехопив естафету у Талеса, який часто бив здалеку в матчі з Азербайджаном. Сам же Талес у першому таймі матчу проти Боснії і Герцеговини не так часто показував свій удар. Що стосується балканської команди, то вона, ведучи в рахунку, не боялася грати вп’ятьох, коли Міланович підключався до атак своєї команди. Більше того – в одному з епізодів Міланович пробивав по воротах Купатадзе, але голкіпер збірної Грузії врятував свою команду від другого пропущеного голу.

Однак, вже у другому таймі, майже на його початку, підключення Мілановича до атаки мало фатальні наслідки для збірної Боснії і Герцеговини. Неузгоджені дії воротаря та польових гравців призвели до того, що Талес перехопив передачу боснійців та вразив їх ворота. І це був лише початок. Біда, як то кажуть, одна не приходить, і за кілька хвилин збірна Грузії вже вела в рахунку. Це сталося після того, як Бруно Петрі отримав від Відіана Лоуренсо передачу на «стовпа», розвернув суперника та пробив у кут воріт Мілановича.

Тепер вже збірній Боснії і Герцеговини довелося думати про те, як би швидко відігратись, аби потім мати більше часу для того, щоб схилити шальки терезів на свій бік. Були хороші моменти у Артаутовича та Радміловича, проте на заваді ставав Купатадзе. Окрім того, часто до атак боснійської команди підключався і Мілованович, який хотів виправитися за свій пропущений гол. Однак, усі атаки, які створювали підопічні Іво Крезо, не ставали результативними, що, звісно, зменшувало їх шанси на порятунок.   

За дві секунди до кінця Аладжич пробивав по воротах Купатадзе, і голкіпер збірної Грузії відбив цей удар. Цей «сейв» капітана збірної Грузії подарував цій команді не тільки перемогу, а і путівку до чвертьфіналу, що для дебютантів змагань, якими є підопічні Автанділа Асатіані.

Боснія і Герцеговина – Грузія – 1:2
Голи:
Кахведжич (7) – Талес (25), Бруно Петрі (28)

Боснія і Герцеговина: Міланович – Арнаутович, Іванкович, Єліч, Кахведжич – Сесар, Аладжич, Радмілович, Бошкович – Гашпар, Бундавіца, Пантіч
Грузія: Купатадзе – Шагінья, Роніньйо, Талес, Елісандро – Віліан Лоуренсо, Бруно Петрі, Топхурія, Тодуа – Куртанідзе, Себіскверадзе
Попередження: Радмілович (6), Бундавіца (31) – Бруно Петрі (5), Куртанідзе (33) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.