Перед стартом третього туру групового етапу Євро-2022 уряд Нідерландів дозволив глядачам відвідувати масові заходи, до яких відноситься і чемпіонат Європи з футзалу. Безумовно, це був великий плюс для збірної Нідерландів, яка розраховувала на те, що рідні трибуни допоможуть «помаранчевим» виконати поставлену задачу та вийти у плей-оф. Тим більше, що шанси на прохід у підопічних Максіміліана Тьядена перед цим поєдинком були трохи більшими, ніж у збірної України, яка ще зберігала надію на продовження боротьби. І нідерландські футзалісти небезпідставно розраховували на успіх.

Що стосується збірної Сербії, то вона фактично втратила шанси на продовження боротьби, але це не означало, що команда Деяна Маєша не розраховувала на те, що можна буде взяти очки у цьому матчі. Тим більше, що балканці явно хотіли гучно «грюкнути дверима». До того ж, до складу збірної Сербії повернулись Райчевич, Матієвич та Лазаревич, яких дуже не вистачало «орлам» у попередніх поєдинках. Відповідно, сербська команда, враховуючи таке підсилення, мала надію на перемогу.

І вже на старті гри міг забивати саме Райчевич, проте його удар не досяг мети. Цей момент явно показав бажання балканців диктувати умови гри, проте їх «помаранчеві» опоненти змогли фактично свою першу атаку втілити у гол. Це сталося на 3-й хвилині, коли Ель-Ганнуті, який, на відміну від попередніх поєдинків, вийшов у «старті», замінивши Аттаібі, знайшов передачею Мартінуса, і той зміг забити у ворота Момчиловича. Такий перебіг подій мав би надихнути збірну Нідерландів на подальші успіхи, але замість цього вони почали грати на оборону. Це, перш за все, було пов’язано з тим, що сербська команда посилила тиск на ворота збірної Нідерландів, і вже Кейку доводилося показувати свою майстерність. Однак, голкіпер фламандців давав собі раду з ударами сербських футзалістів, які могли по ходу першого тайму вигравати як мінімум 3:0, якби не той-таки Кейк. І саме завдяки йому «помаранчевим» вдалося відстояти мінімальну перевагу за підсумками першої 20-хвилинки.

А на початку другого тайму нідерландці знову шокували сербських опонентів. Тон атакам «помаранчевих» почав задавати Сент-Юсте, який у першому таймі фактично не виходив на майданчик. І саме його удар приніс гол на 23-й хвилині. М’яч після удару «сімки» нідерландської збірної зачепив Ракича, від якого і влетів у ворота Момчиловича. Так рахунок став 2:0 на користь збірної Нідерландів, і це вже була серйозна заявка не тільки на перемогу в матчі, а і на вихід у плей-оф. Деякий час серби після цього пропущеного м’яча приходили до тями, і це був підходящий момент для того, щоб Мартінус та компанія змогли дотиснути балканців. Однак, цього не сталося, і поступово сербські футзалісти знову почали знаходити свою гру. А на 27-й хвилині дальній удар Райчевича став результативним, після чого Сербія наче «прокинулася». Вона знову почала шукати ключі до воріт Кейка, і вже після екватору другого тайму дуже класна, суто футзальна комбінація у виконанні сербів призвела до голу у ворота збірної Нідерландів у виконанні Раміча. А вже за кілька миттєвостей Стойчевскі вивів Сербію вперед, змусивши трохи принишкнути «Зігго Дом». Мало хто вже, мабуть, сподівався на «камбек» від сербів, але він стався, і тепер ситуація у поєдинку кардинально змінилася. Тепер вже Нідерландам потрібно було відіграватися. І така можливість з’явилась у «помаранчевих» на 35-й хвилині, коли Райчевич сфолив у власному штрафному та привіз собі «гірчичник», а на ворота Момчиловича – пенальті. Однак, Бузамбу не зміг влучити у ворота з 6-метрового, чим явно підняв шанси сербів на перемогу. Але господарі майданчику намагалися дотиснути своїх візаві завдяки грі з п’ятим польовим. І тут вже своє вагоме слово сказав Момчилович, який кілька разів зміг врятувати свою команду від голу. Особливо важливими були його два «сейви» за чотирнадцять секунд до кінця зустрічі, і ці дії сербського воротаря допомогли його команді зберегти переможний рахунок, а збірна Нідерландів, як виявилося трохи згодом, не змогла вийти до чвертьфіналу, віддавши другу сходинку групи «А» Україні.  

Нідерланди – Сербія – 2:3
Голи:
Мартінус (3), Ракич (23 – автогол) – Райчевич (27), Раміч (32), Стойчевскі (33)

Нідерланди: Кейк – Саадуні, Ель-Ганнуті, Буюзан, Мартінус – Бузамбу, Аттаібі, Велсебур, Моссауі – Джеяр, Сент-Юсте, Молькарай
Сербія: Момчилович – Раміч, Петров, Райчевич, Томіч – Стойчевскі, Пршич, Ракич, Коцич – Матієвич
Попередження: Райчевич (35)
На 35-й хвилині Бузамбу (Нідерланди) не реалізував 6-метровий (мимо) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.