Колишній капітан збірної України з футзалу, бронзовий призер чемпіонату світу 1996 року Тарас Вонярха в ексклюзивному коментарі «Рейтингу Букмекерів» розповів про виступи українців на чемпіонаті Європи – 2022 та поділився своїм баченням поєдинку з Росією у півфіналі турніру. Цікаво, що на чемпіонаті Європи з футзалу 1996 року Тарас Васильович сам забивав у ворота Росії. Щоправда, українці тоді програли 2:3 у матчі за 3-є місце. Як буде цього разу – у нашому ексклюзивному інтерв’ю.

– Тарасе, які враження залишає збірна України на чемпіонаті Європи з футзалу?
– Дуже хороші! Після першої гри було гнітюче становище. Припускаю, що тренерський штаб добре переговорив з хлопцями, які зараз демонструють бійцівські якості та характер. Зараз це згуртований колектив. Після поразки Нідерландам самовіддача була максимальна. Дуже тішить і вражає гра нашої збірної.

– Таке враження, що поразка в першому турі в хорошому сенсі сколихнула команду.
– Можливо, була недооцінка чи неправильна підготовка. Мабуть, не чекали, що суперник настільки конструктивно зіграє: і «стовпи» грали, і забігання були, і хороше володіння м’ячем. Після поразки, гадаю, буле жорстка розмова, в якій тренер доніс до підопічних, що потрібно показувати свої найкращі якості. З’явилася дисципліна з першої до останньої секунди, як наслідок, з’явився і результат.

– Україна вперше з 2005 року вийшла у півфінал Євро. Що стало запорукою успіху?
– Самому цікаво, чому так довго не могли пробитися до 1/2 фіналу. В принципі, останнім часом не в найкращому стані перебуває чемпіонат. Є лише три-чотири клуби, які на більш-менш хорошому рівні виступають.

Скажу, що на минулих турнірах такої самовіддачі від збірної я не бачив. Вперше за тривалий час помічаю таке бажання гравців і тренерського штабу. Україна славилася своєю непоступливістю та характером, завжди футболісти боролися до останнього. Тепер це повернулося.

– Що можете сказати про рівень майбутніх суперників українців – росіян?
– Протистояння з Росією у нас завжди були жорсткі та щільні. Завжди перемагала одна із сторін з мінімальною перевагою. Суперник нам під силу. Нічого надприродного. Звичайно, є лідери в особі бразильського легіону. Та якщо зіграємо так, як проти Казахстану, то нам нічого боятися.

Мотивації вистачає суто в ігровому плані, навіть без політики. Ми ніколи не боялися росіян, завжди достойно боролися. Думаю, що так буде і цього разу у півфіналі. Шанси 50 на 50 на вихід до вирішального матчу.

– Який прогноз дасте на це протистояння?
– Я, звичайно, хочу, щоб Україна перемогла. Думаю, що буде перемога з рахунком 3:2 – це хороший результат. Все залежатиме від того, в якому психологічному стані до зустрічі підійде команда. Якщо самовіддача збережеться на такому рівні, то проблем не буде. Якщо дамо слабину, то можемо поступитися.

– Чи до снаги команді Косенка виграти чемпіонат Європи?
– Бойових дух – наша сила сьогодні. Зрозуміло, що чемпіонат Росії та інших збірних набагато сильніший завдяки рівню виконавців та більшому фінансуванню. Цей фактор є і нікуди не зникає. У нашій команді зібралися гравці, які мають велике бажання самоствердитися та заявити про себе, досягнувши хорошого результату. Українці не слабші за росіян, а духом – набагато сильніші! Давно в нас не було такого запалу, який з’явився зараз. Головне – не перегоріти, показати свою гру, самовіддачу та битися один за одного. Тоді все буде гаразд!

За матеріалами сайту «Рейтинг Букмекерів»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.