Отже, завершився дванадцятий чемпіонат Європи з футзалу. Перший чемпіонат, у фінальній стадії якого брали участь шістнадцять команд. Перший чемпіонат, фінальна стадія якого проводилася раз на чотири роки, адже до того футзальний Євро з 2010 по 2018 роки проводився раз на два роки. І, на жаль, перший чемпіонат, на якому були відсутні вболівальники. Так, на починаючи з третього туру групового раунду глядачам дозволили відвідувати трибуни. Але два тури командам довелося грати з картонними вболівальниками.

Однак, незважаючи на це, я вважаю, що Нідерланди впоралися з проведенням цього турніру. А інакше не могло бути, оскільки цього свята ми чекали чотири роки. Все-таки, вболівальники, які вже були присутні під час матчів плей-оф, додали свята цьому святу, вибачте за тавтологію.

Скажу чесно: коли Нідерланди отримали право проведення чемпіонату Європи, то у мене були сумніви щодо правильності цього вибору. Приклади Бельгії, яка приймала Євро-2014, Угорщини, яка приймала Євро-2010, показували, що після того, як ці країни приймали у себе футзальний Євро, інтерес до футзалу в цих країнах майже не зростав. І це при тому, що угорський «Раба ЕТО Дьйор», який очолював Хаві Родрігес, потім зміг вийти до «Фіналу чотирьох» Кубку УЄФА, чого потім не вдалося зробити жодній угорській команді. А у Нідерландах наразі інтересу до футзалу не так багато. Хоча після того, як збірна цієї країни обіграла у своєму стартовому матчі на Євро збірну України, цей інтерес збільшився. І він був навіть тоді, коли Нідерланди цілком реально претендували на чвертьфінал, проте не вийшли. Чи буде надалі інтерес до футзалу в Нідерландах? Не знаю. Але чомусь здається мені, що навряд чи. Хоча ми всі знаємо, як працюють нідерландські футбольні школи, і на якому рівні місцеві футбольні команди та збірна. Тож, можна спробувати ризикнути використовувати футбольний досвід у футзалі. І тоді у Нідерландах може з’явитися гідне покоління, яке зможе повернути колишню славу нідерландському футзалу (хто не знає – збірна Нідерландів була срібним призером першого чемпіонату світу з футзалу під егідою ФІФА, який у 1989 році проводився саме у Країні тюльпанів, а потім вона була серед тих збірних, які фактично стояли біля витоків зародження чемпіонатів Європи. – А. Т.).

Що стосується нашої збірної, то про неї ми поговоримо окремо. Так само, як і про збірну Нідерландів, збірну Португалії та про інші команди-учасниці. Там буде, про що поговорити.

А поки хочеться сказати наступне. Наступний чемпіонат Європи з футзалу відбудеться у 2026 році. Хто буде приймати тринадцятий за ліком континентальний футзальний форум – поки невідомо. Але особисто мені хочеться, щоб наступне Євро відбулося у Франції або Німеччині. Франція претендувала на проведення Євро-2022, і в цій країні наразі футзал розвивається дуже активно (і дуже шкода, що французи не потрапили на Євро-2022, хоча тоді ми би не побачили збірну Грузії. – А. Т.). Що стосується Німеччини, то у цій країні, як відомо, вже офіційно з’явилася футзальна Бундесліга. І, можливо, вже за кілька років вона зможе скласти конкуренцію футзальним топ-чемпіонатам, якщо вона тоді буде за популярністю бодай би на рівні німецької гандбольної Бундесліги. І тут як раз я можу впевнено сказати, що футзальний Євро-2026 міг би посприяти подальшому розвитку та популяризації футзалу в цій країні. А ми знаємо, що якщо німці за щось беруться, то вони доводять справу до дуже серйозного рівня. Тому, поки що я бачу лише два варіанти для проведення Євро-2026. А як воно буде насправді – подивимось. До Євро-2026 ще чотири роки. А про країну-господарку цього турніру ми дізнаємося трохи раніше.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.