На жаль, війна в Україні досі триває. Допомогу також організовує Асоціація футболу Чехії у співпраці з Асоціацією футзалу Чехії. Менеджер Чеської асоціації футболу Отакар Местек розповів про співпрацю з українськими колегами та допомогу нашій країні.

– Отакаре, війна в Україні, на жаль, торкнулася футзалу та футболу. Що ви скажете про цю ситуацію та чи контактуєте ви зі своїми колегами з України?
– Це було та залишається жахом і шоком. Від самого початку я особисто, керівництво Асоціацій футболу та футзалу Чехії засуджували цей неймовірний акт війни, і з самого початку ми також контактували з нашими українськими колегами з футболу та футзалу, що триває і донині. Ми завжди готові допомогти.

– Клуби Першої футзальної ліги за власної ініціативи активно залучалися до підтримки України. Як Ви оцінили такі жести від футзалістів?
– Ця війна є жахливою, але навіть такий жах приніс позитивні речі: вона об’єднала весь цивілізований світ, а потім запустила справді вагому силу солідарності між цілими державами, від усіх можливих суб’єктів до окремої людини. Сюди додамо і футзал. Я пишаюся всією футзальною спільнотою за кожен прояв допомоги та солідарності. Завдяки обміну та взаємному натхненню в ЗМІ та соцмережах я справді знаю про велику кількість чудових вчинків від публічного осуду війни завдяки чіткій підтримці України до конкретних форм допомоги таких як надання житла, фінансової допомоги, волонтерства тощо. Також маю розуміння, що я знаю лише частину з того, що відбувалося і відбувається.      

– Як Асоціації футзалу та футболу Чехії долучилися до допомоги Україні?
– Я вже згадував, що ми одразу засудили напад Росії і висловили підтримку Україні на всіх рівнях. Обидві асоціації також дуже швидко приступили до внесення змін до Правил міжнародних трансферів ФІФА, щоб дозволити реєстрацію дітей та аматорів з України, і Асоціація футболу Чехії тепер підтримуватиме чеські клуби за допомогою спеціального проекту «Футбол допомагає дітям з України». Окрім того, керівництво футбольної асоціації комунікує з українськими колегами та надає допомогу у вигляді продуктів харчування та медикаментів, ми також пропонували певну допомогу з навчання молоді, надання житла деяким колегам з футболу та футзалу, зокрема Марині Кирилюк, яка є менеджером міжнародного департаменту Асоціації футзалу України.

– Чи відкриті двері для українських футболістів і футзалістів на території Чехії?
– Як я вже зазначав, Асоціація футболу Чехії та Асоціація футзалу Чехії миттєво відреагували змінами до Положення про трансфери, а також проєктом «Футбол допомагає дітям з України». Це чіткі сигнали, якими ми хочемо протягнути руку допомоги, передусім, дітям, залучити їх до тренувань і матчів у дитячій команді та улюбленому виді спорту. Хочеться допомогти їм подолати нинішню страшенно важку ситуацію. Від щирого серця хочу, аби їм у нас сподобалося, але у першу чергу зичу, щоб вони могли швидко повернутися додому.

За матеріалами офіційного сайту Асоціації футболу Чехії

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.