Нещодавно з Бельгії прийшли новини, яких ніхто не очікував. П’ятиразовий чемпіон Бельгії та гранд бельгійського футзалу, «Халле-Гооік», оголосив про злиття з найтитулованішим футбольним клубом Бельгії,  «Андерлехтом». З сезону 2022/2023 р. р. клуб називатиметься «Андердехт Футзал» («RSCA Futsal»).

У розмові з RINGtv, колишній генеральний менеджер «Халле-Гооіка», а тепер генеральний менеджер футзального «Андерлехту» Лівен Баерт сказав: «Співпраця є нагородою за багаторічне зростання клубу. Наші серця завжди були фіолетово-білими. Для нас буде привілеєм разом написати нові успіхи».

Бажаючи дізнатися більше і зрозуміти, що саме переконало Лівена Баерта, що це злиття було в інтересах його клубу, сайт Futsal Focus зв’язався з ним, а також дізнався про бельгійський футзал.

– Перш ніж ми обговоримо розвиток футзального «Андерлехту», для читачів, які мало знають про бельгійський футзал, чи можете ви надати нам короткий огляд футзалу в Бельгії та який вплив на футзал у вашій країні вплинуло проведення ЄВРО з футзалу УЄФА у 2014 році до сьогодні?
– Бельгійський футзал має багату історію, що сягає успіхів на початку 2000 року на «Аксьон-21», їхньої перемоги у півфіналі Кубка УЄФА з футзалу, а те, що зайняли друге місце у фіналі, справді змусили Бельгію зійти з розуму від цього виду спорту (насправді історія бельгійського футзалу має глибше коріння: «Хобокен» став першим в історії переможцем Турніру європейських чемпіонів, який проходив у 1985 році, окрім того, на видноті у 80-х роках був інший футзальний клуб з Бельгії – «Хассельт», а «Форд Генк» став переможцем Турніру європейських чемпіонів сезону 1987/1988 р. р.. – А. Т.). Звичайно, це була інша епоха, перш ніж великі футбольні клуби/країни почали інвестувати значні кошти у футзал. Це був також момент, коли до Бельгії прибули перші бразильці, наприклад Робіньйо. Спільнота бельгійського футзалу очікувала, що проведення Євро-2014 дасть нову іскру для розвитку цього виду спорту, але результат був зовсім іншим. Цей унікальний момент в нашій історії не використали ні команди, ні Федерація, щоб підняти наш спорт на наступний рівень, якого він заслуговує. Відтоді навколишні нас країни зробили великі кроки у своєму розвитку. Це завжди було нашим наміром,

– Для тих, хто вперше читає про ваш клуб, чи можете ви коротко розповісти про ваш клуб «Халле-Гооік», чому він був створений?
– «Халле-Гооік» був заснований у 2004 році як місцева команда у найнижчому регіональному чемпіонаті. Ми зростали з кожним роком, ми планували та вимірювали наші успіхи, але я б не використовував слово «невдачі», жодні зусилля не є невдачею, ви просто вчитеся на речах, які йдуть не так, як ви хотіли, і наступного разу робите краще. Немає точної науки щодо створення клубу, впевнені, що є методи тощо, але розвиток кожного клубу буде різним залежно від їхньої спільноти, їхнього ринку, рівня обізнаності у вашому виді спорту тощо, це постійне навчання та час. Будьте реалістичними та раціональними, але, звичайно, мрійте. Зробіть необхідні кроки, незалежно від того, наскільки вони малий, і побудуйте свій шлях, відповідний вашому ринку, щоб досягти ваших цілей. Це також створення пристрасної команди навколо вас для поза кортом, а також персоналу та команди на майданчику.

Згодом ми почали підвищуватись у класі, і, нарешті, ми досягли найвищого рівня Національної ліги у 2013 році. У першому сезоні ми фінішували на третьому місці, але, як завжди робили, ми оцінювали сезон і наші виступи на майданчику та поза ним. Ми розробили плани на наступний сезон, і після цього почали переможну серію, вигравши п’ять чемпіонатів Бельгії, чотири Кубки Бельгії, три Суперкубки Бельгії, два Беникубки (турнір серед команд Бенилюксу. – А. Т.), і поїхали до Китаю, вигравши закордонний Суперкубок Шанхаю. Ми вже деякий час входимо в топ-10 європейських клубів у рейтингу клубів УЄФА, вже п’ять разів грали в Елітному раунді Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу.

Наш клуб перейшов з аматорського статусу до повністю професіонального, долаючи виклики, які виникають із переходом від аматорства до напівпрофесіонального, а тепер уже професіонального етапів, про які, як я бачив, Futsal Focus писав у інших статтях. Поєднували місцевих гравців-аматорів з міжнародними професіональними гравцями, стаючи однією з єдиних професіональних команд у цьому регіоні Європи. Різниця в рівнях між бельгійською конкуренцією та європейським рівнем ускладнила подальше зростання. Суддівство в бельгійській лізі також було зовсім іншим, ніж в Іспанії, Італії, Португалії тощо, і це не дозволяло нашому клубу грати на високій інтенсивності. Проте, наш клуб, бельгійська Федерація та суддівство працювали разом, щоб підвищити всі стандарти, що призвело до створення Futsal League Betcenter (https://betcenterfutsalleague.be/)

– Як довго обидва клуби обговорювали можливість цього злиття, і що «Андерлехт» запропонував, що змусило вас відчути, що це правильний напрямок для вашого клубу? Я задаю це питання, тому що деякі шанувальники Futsal Focus зв’язалися з нами, задаючись питанням, чи може ця розробка бути просто трюком.
– Початкові обговорення фактично відбулися п’ять років тому, але обидва клуби вирішили, що зараз не час для злиття. Однак, на початку цього року новий менеджмент «Андерлехту» знову зв’язався з нашим проєктом і виявив новий інтерес та великий ентузіазм до нього. Для обох команд було дуже важливо не поспішати обговорювати численні аспекти злиття, і це зайняло кілька місяців. Злиття полягає не тільки у зміні нашої назви, але й у тому, щоб наш спорт і клуб розвивалися у комерційний та спортивний спосіб. «Андерлехт» дуже хотів інвестувати в нову футзальну секцію, вивівши її на європейський топ-рівень. «Халле-Гооік» став A-брендом в галузі, для клубу було дуже важливо залишатися брендом A, а не підпорядкованою філією футболу. Для довгострокового майбутнього нашого клубу це ідеальний крок. «Андерлехт Футзал» буде не лише першою командою, а й повноцінним відділом футзалу з власною молодіжною секцією, жіночими командами, G-sport (спорт для людей з обмеженими можливостями) та Younited (Younited – організація, яка зосереджується на інтеграції бездомних та бездомних людей через спорт, допомагаючи їм повернутися в суспільство). Я все життя вболіваю «Андерлехт», і я пишаюся тим, що можу працювати в цьому прекрасному клубі, рухаючи футзальний відділ клубу вперед.

– Протягом перших 3-5 років розвитку вашого клубу, на чому ви будете зосереджені, щоб ви могли в кінцевому підсумку змагатися з такими командами, як «Бенфіка», «Барселона», «Спортінг» тощо?
– У перший рік ми зосереджуємось на тому, щоб завершити злиття та зробити перші кроки до «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу. Досягнення цього було витоком цього клубу, кожен рік має бути кращим, ніж минулий рік. Наша мета – зайняти місце між цими дивовижними командами. Ця команда була створена не лише для того, щоб вигравати чемпіонати та Кубки Бельгії, вона була створена, щоб приєднатися до найкращих європейських команд і принести ім’я «Андерлехту» до найкращих клубів футзальної індустрії. Це все ще в плануванні, ми повинні почати новий сезон і подивитися на нашу стратегію, попереду багато роботи, але це захоплююче, я не можу дочекатися нового сезону і показати всім, наскільки серйозний «Андерлехт» має кинути виклик на більшій сцені найближчим часом.

Додаткові завдання включають молодіжну секцію «Андерлехту» зі спеціальними тренуваннями з футзалу раз на тиждень, ми можемо допомогти молодим футболістам у їх розвитку. Щотижневі тренування з футзалу допоможуть їм у таких важливих аспектах гри, як прийняття рішень, вирішення складних ситуацій під тиском і відповідальність у матчі.

– Ваш клуб змагатиметься в новому сучасному спортивному центрі на 1100 уболівальників неподалік від стадіону «Андерлехту». Яка ваша поточна середня відвідуваність вдома на ваших матчах і в чемпіонаті, і які плани ви плануєте залучити нових уболівальників, щоб дивитися ваш клуб?
– Новий стадіон вже був запланований у довгостроковій стратегії «Халле-Гооіка», але це був також ідеальний момент для того, щоб з’явився «Андерлехт». Новий зал стане для клубу новим стадіоном, який об’єднає вболівальників «Андерлехту». Середня домашня аудиторія «Халле-Гооіка» становила близько 500 осіб, а потім зросла до 900 у іграх плей-оф. Ми очікуємо, що стадіон на 1100 місць буде заповнений для кожної гри, об’єднавши ділових людей і справжніх вболівальників. Клуб, де зустрічаються спорт і бізнес. У новому спортивному центрі є багато інших зручностей для сімей, таких як падель, боулінг, сквош, квест-кімнати, ресторани тощо, це чудове середовище, яке, безсумнівно, побачить нових людей, залучених до «Андерлехту», як тільки вони дізнаються про наш клуб, наш спорт і наші цілі. Звичайно, тим, хто читає це інтерв’ю, хочеться сказати, що ми сподіваємося бачити всіх вас на наших внутрішніх іграх, а також на Лізі чемпіонів у Бельгії. Урочисте відкриття комплексу відбудеться на початку серпня фантастичним гала-матчем проти португальської «Бенфіки».

– Що означає ваш розвиток для ліги та інших клубів?
– Цей розвиток подій є величезним кроком вперед для нашого спорту та ліги. Якщо такий клуб, як «Андерлехт», зацікавлений інвестувати в наш спорт, це вплине на інші великі бельгійські футбольні команди, щоб зробити те саме. «Стандард де Льєж» має команду в третьому дивізіоні, і вони будуть прагнути кинути виклик нам на вищому рівні. Я не здивуюсь, якщо побачу, що вони починають більше вкладати гроші в свою команду, щоб врешті кинути виклик нам. Я впевнений, що інші команди наслідуватимуть цьому прикладу, що призведе до елітного змагання з переважно мультиспортивними командами через 4-5 років. Це крок вперед, який потребує ліга, щоб стати професіональною лігою, коли команди тренуються 4-5 разів на тиждень. На даний момент Королівська бельгійська футбольна асоціація (RBFA) інвестує в майбутнє футзалу, дуже важливо скоротити розрив з нашими сусідами дуже скоро, Я вірю, що ви почнете бачити, що статус «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу стає викликом, що позитивно впливає на його розвиток. Нам потрібно бачити, що провідні країни кинуть виклик, оскільки це означає, що вони будуть інвестувати більше, а також країни, які кидають їм виклик, успіх породжує успіх. Незважаючи на те, що футзальний клуб «ACCS Футзал»  отримав можливість вийти до фіналу Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу через конфлікт в Україні (нагадаємо, що через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, всі російські клуби та збірні були виключені зі змагань під егідою УЄФА, відповідно, «ACCS Футзал» гратиме у «Фіналі чотирьох» Ліги чемпіонів замість російської «Тюмені». – А. Т.), буде цікаво подивитися, як вони виступлять з 29 квітня по 1 травня. Я вважаю, що в найближчі роки ви почнете бачити серйозні виклики з боку німецьких клубів, нідерландських, бельгійських, французьких тощо, які борються за місце у фінальній четвірці, що допоможе розпалити інтерес у більшій кількості країн, щоб більше інвестувати в наш розвиток спорту. Це також залучить більше людей до нашого спорту. Я дуже схвильований майбутнім футзалу. Я знаю, що люди іноді можуть бути розчаровані розвитком футзалу, але я вірю, що ми йдемо в правильному напрямку, повільно, але впевнено.

– Звідки зараз цінність бельгійського футзалу? Ваш клуб перебуває в унікальній ситуації через ваші стосунки з «Антерлехтом», але яку цінність зараз отримує ліга та будь-які інші джерела доходу?
– Eleven Sports є телевізійним агентом Betcenter Futsal League, який щотижня транслює одну гру в прямому ефірі по телебаченню. Деякі команди також транслюють інші ігри в прямому ефірі. Права на телебачення дають клубам певний дохід. Дохід від «Андерлехт Футзал» здебільшого буде надходити від наших сильних партнерів і ділових людей, які насолоджуються VIP-досвідом під час наших ігор. Інші потоки доходу надходитимуть від загального продажу квитків і товарів.

За матеріалами сайту Futsal Focus  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.