У складах обох команд відбулись невеличкі зміни у стартових четвірках. Зокрема, у «Спортінга» Томаш Пасу вийшов замість Еріка Мендоси. А ось у «Барселони» у стартовому квартеті з’явився Феррао, який поміняв Піто. Решта позицій була без змін. Але з іншого боку – було цікаво, ким наставник «Спортінга» Нуно Діаш збирається замінити Пані Варелу. Можливо, це і не була головна інтрига фіналу, однак все-таки це був один з тих факторів, який міг би цілком реально вплинути на хід гри.

Вже на 1-й хвилині Кавінато забив у ворота «Барселони» після прострілу від Кардинала, проте цей гол не був зарахований, оскільки перед цим Кардинал не зміг зберегти м’яч у межах майданчику. Однак, трохи пізніше Кавінато мав ще один момент, проте цього разу гравцеві збірної Італії не пощастило. Тобто, «Спортінг» почав цей матч дуже активно. Але поступово «Барселона» змогла віднайти свою гру та почала робити атаки у відповідь. Щоправда, при цьому треба сказати, що обидві команди намагались не розкриватися одразу. Тим більше, вони дуже добре знали сильні та слабкі сторони суперників. Тому, в першому таймі на майданчику «Арени Рига» йшов типовий футзал до першої серйозної помилки, з великою кількістю боротьби, що іноді призводило до фолів. Хоча, при цьому в деяких епізодах і Гітта, і Дідак вступали у гру, показуючи свою майстерність. 

А на 16-й хвилині рахунок було відкрито. Це Серхіо Лосано організував випад на ворота Гітти, і фактично вийшов разом з Феррао на ворота «Спортінга». Однак, передачу капітан «Барселони» не став віддавати, і пробив сам. Як наслідок – м’яч опинився у дальній «дев’ятці» воріт Гітти, і «Барселона», відповідно, повела в рахунку. Тепер можна було чекати відповідь від «Спортінга», проте забитий гол надав більше впевпненості саме «Барселоні». Вочевидь, саме ця впевненість, яка була помножена на вміння дочекатися помилки від суперника, призвели до того, що на 19-й хвилині рахунок вже став 2:0. Це сталося після помилки Зікі те, чим скористався Піто, який був, мабуть, найбільш активним гравцем у складі своєї команди по ходу першого тайму. Бразильський легіонер «Барселони» після перехоплення зміг втекти у відрив та забити у ворота «Спортінга». Таким чином, «Барселона» вже під кінець першого тайму забезпечила собі більш-менш комфортний гандикап.

Початок другого тайму багато в чому визначив не тільки його подальший перебіг, а і долю зустрічі. Феррао зміг першим дотиком прийняти класну передачу з глибини від Ортіса (при цьому, залишившись за спиною Еріка Мендоси), а другим – влучно пробив по воротах Гітти. І це вже – 3:0 на користь «Барси» на самому початку другої 20-хвилинки. Після цього «синьо-гранатові» почали грати просто за рахунком. Десь вони грали на куражі, а десь – свідомо віддавали ініціативу суперникам. І при цьому підопічні Хесуса Веласко продовжували створювати гострі моменти біля воріт Гітти. Зокрема, два моменти мав Повілль. Але якщо у першому епізоді з ударом вихованця «Барселони» впорався Гітта, то у наступному епізоді Повілль трохи не добіг до м’яча після класної передачі Марсеніо. Також міг до своєї результативної передачі додати гол Ортіс, але він не зміг переграти Гітту у ближньому бою. Що стосується «Спортінга», то він намагався створювати моменти біля воріт Дідака, і подекуди «біло-зеленим» вдавалося турбувати Дідака. Проте, голкіпер «Барси» грав на «нуль». До того ж, по грі португальської команди було видно, що швидкий пропущений гол на початку другого тайму вдарив по планах та амбіціях лісабонців, але перебудуватись вони не змогли.    

Розуміючи, що гра у рівних складах у «Спортінга» не йде, Нуно Діаш вирішив випустити Мерліма в якості п’ятого польового гравця. Однак, було видно, що гравці «Спортінга» вже самі не вірили у те, що цей матч можна врятувати, хоча подекуди вони все-таки намагались відквитати бодай би один м’яч. Однак, мало того, що Дідак вдало захищав свої ворота, так ще на передостанній хвилині він забив гол у порожні ворота «Спортінга», чим остаточно поховав усі надії «левів» на порятунок. І цей гол воротаря «Барси» фактично став чемпіонським для його команди, що згодом підтвердила і фінальна сирена.

Отже, «Барселона» змогла взяти у «Спортінга» більш ніж переконливий реванш за поразку у фіналі Ліги чемпіонів 2021 року у Загребі. Окрім того, команда Хесуса Веласко повернула собі титул найкращої у Європі.  

«Барселона» (Іспанія) - переможець Ліги чемпіонів сезону 2021/2022 р. р.
«Барселона» (Іспанія) – переможець Ліги чемпіонів сезону 2021/2022 р. р.

«Барселона» (Іспанія) – «Спортінг» (Португалія) – 4:0
Голи:
Серхіо Лосано (16), Піто (19), Феррао (21), Дідак (39)

«Барселона»: Дідак – Андре Коельйо, Дієго, Адольфо, Феррао – Матеус, Піто, Ортіс, Серхіо Лосано – Марсеніо, Повілль
«Спортінг»: Гітта – Томаш Пасу, Жоао Матуш, Кавінато, Мерлім – Кардинал, Зікі Те, Паулета, Мігель Анджело – Естебан, Валтіньйо
Попередження: Дієго (23), Повілль (37) – Мігель Анджело (8), Валтіньйо (10), Томаш Пасу (20), Кардинал (23), Ерік Мендоса (31)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Михайло СОЛДАТЕНКО, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.