З 16 по 23 липня у польському Лодзі проходитиме чемпіонат Європи з футзалу серед закладів вищої освіти. Цьогоріч він проходитиме у рамках Європейських університетських ігор. Приємно, що на цих змаганнях будуть представлені і дві українські футзальні команди. Це чоловіча команда Харківського Національного університету ім. В. Каразіна та жіноча команда Харківського Національного економічного університету ім. С. Кузнеця.

Нагадаємо, що команда ХНУ ім. Каразіна у 2019 році здобула срібні нагороди чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти, який проходив у португальській Бразі (до речі, цьогоріч Брага прийматиме у липні чемпіонат світу серед студентів. – А. Т.). Що стосується команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця, то ця команда дебютує на змаганнях такого рівня, хоча кілька футзалісток, які мають серйозний міжнародний досвід, у складі цього студентського колективу будуть. Тож, пропонуємо Вашій увазі склади двох українських команд, які гратимуть у Лодзі.

ХНУ ім. В. Каразіна: Євген Козлов, Руслан Положій, Станіслав Моспан, Владислав Моспан, Владислав Васильєв, Сергій Малишко, Давид Калашник, Ілля Терентьєв, Ярослав Лебідь, Антон Масленніков, Ярослав Зміївський, Євген Пугач, Павло Скубченко, Сава Лутай. Тренери: Віталій Чернишов, Юрій Петренко.

Одразу звертають на себе увагу два моменти. По-перше – відсутність Даніїла Абакшина. Звісно, цей «стовп» дуже допоміг би «каразінцям», але, вочевидь, на нього розраховують у студентській збірній України (наразі її склад ще не оприлюднений, тому почекаємо, коли буде офіційна інформація. – А. Т.). Також у цьому списку відсутній один з лідерів команди та її капітан – Максим Панасенко, який, до речі, у сезоні 2021/2022 грав саме у складі команди з Лодзя – «Відзева», який у новому сезоні гратиме у польській Екстракласі. Однак, навіть без цих двох гравців команда ХНУ ім. В. Каразіна виглядає дуже потужно. Цей колектив не перший рік грає одним складом, і тому сподіваємось, що гравці дуже швидко згадають старі зв’язки та спробують як мінімум повторити своє досягнення зразка 2019 року.

ХНЕУ ім. С. Кузнеця: Тетяна Пилипенко, Ольга Рябовіл, Таїсія Бабенко, Яна Дичко, Ірина Дубицька, Альона Кирильчук, Анастасія Кліпаченко, Олена Клімова, Ірина Кузубова, Інна Мугурдінова, Олена Підгорна, Марія Тихонова, Дарина Ткаченко. Тренер: Олександр Золотухін.    

Якщо говорити про склад команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця, то варто сказати, що головний тренер цієї команди Олександр Золотухін не зможе розраховувати на деяких лідерів. Однак, «економісткам» зможуть допомогти деякі гравчині національної збірної України – Альона Кирильчук, Анастасія Кліпаченко, Таїсія Бабенко, Яна Дичко та Ірина Дубицька, яка у 2018 році стала найкращим гравцем чемпіонату світу серед студентів. Так що, з таким підбором виконавців харківська команда цілком реально може дуже пристойно зіграти на дебютному для себе чемпіонаті Європи серед ЗВО. Тим більше, що у них є непоганий орієнтир – у 2019 році у Бразі жіноча команда столичного Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова здобула бронзові медалі турніру. Так чому би харківським «економістам» не докласти зусиль, щоб як мінімум повторити це досягнення «драгоманівок»?

Зазначимо, що чоловічий футзальний турнір у рамках чемпіонату Європи серед ЗВО проходитиме з 16 по 23 липня, а жіночі змагання – з 16 по 22 липня. Розклад матчів українських команд стане відомий пізніше.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»