Перед стартом першого поєдинку фінальної серії чемпіонату Португалії у «Бенфіки» була одна дуже вагома втрата – не зміг допомогти своїй команді Робіньйо. У такому випадку капітанська пов’язка перейшла до Хенмі. Однак, насправді важливо було не це, а те, як відсутність лідера команди вплине на гру «орлів» у першому протистоянні з принциповим суперником.

Старт першого фінального поєдинку чемпіонату Португалії між заклятими «друзями» – «Спортінгом» та «Бенфікою» – почався з результативних «обмінів люб’язностями». Спочатку на 2-й хвилині Вінісіус Роша відкрив рахунок у матчі, але вже за хвилину Естебан, який тільки перед цим вийшов на зміну, скористався передачею Пані Варели та зрівняв цифри на табло. В принципі, у такому початку поєдинку між двома грандами португальського футзалу не було нічого дивного. Однак, насправді це була непогана «затравка» перед наступними подіями, які були на майданчику.

«Спортінг», після того, як зрівняв рахунок, одразу пішов уперед, аби одразу схилити шальки терезів на свою користь. До того ж, вболівальники «левів» підганяли своїх улюбленців, що додавало підопічним Нуно Діаша додаткових сил та мотивації. Однак, до такого перебігу подій були готовими гравці «Бенфіки», які намагалися стримувати тиск з боку «біло-зелених». Більше це, звісно, стосується Андре Соузи, який кілька разів виручав свою команду. Але ж самі «леви» створили собі проблеми, коли на 9-й хвилині Чишкала скористався неузгодженістю між польовими гравцями «Спортінга» та Гіттою, перехопив м’яч і вразив ворота «левів» – 2:1 на користь номінальних гостей. І це насправді був серйозний дзвіночок для «Спортінга», який, скажемо відверто, намагався все-таки більше уваги приділяти атаці. А вже після того, як підопічні Нуно Діаша почали програвати у рахунку, то було логічно передбачити, що вони ще більше робитимуть ставку на атаку. Так, в принципі, і вийшло, але тут вже знову на «авансцену» виходив Андре Соуза, який показував свою воротарську майстерність. Щоправда, не варто казати, що у «Бенфіки» були певні проблеми у захисті – як раз в обороні підопічні Пулпіса грали впевнено. Просто «червоно-білі» в один прекрасний момент свідомо віддавали ініціативу суперникам, чекаючи на свої шанси у контратаках.

Такий підхід насправді був логічним. Так, «Спортінг» трохи більше володів ініціативою. Так, він у першому таймі трохи більше моментів створив. Але проблеми з реалізацією, вдала гра у захисті та класні дії Андре Соузи були тим «антидотом» від атак «Спортінга», який спрацьовував. Більше того – на 17-й хвилині «Бенфіці» вдалося збільшити свою перевагу в рахунку після чергових проблем «Спортінга» у захисті. Цього разу відзначився Жакаре, і рахунок 3:1 давав можливість Нуно Діашу подумати про те, як далі будувати план порятунку. Що стосується «Бенфіки», то вона діяла дуже грамотно та зважено – так само, як це було у першому таймі півфінального матчу Ліги чемпіонів проти «Барселони».

З початком другого тайму «Спортінг» почав тиснути на ворота «Бенфіки». І цей тиск дуже швидко приніс свої результати – після розіграшу кутового Ерік Мендоса опинився поруч з вільним кутом воріт «Бенфіки» та скоротив розрив у рахунку до мінімуму. Звісно, після цього «Спортінг» знову став робити більший акцент на атаки, щоб ще до екватору другого тайму зрівняти рахунок. Але «Бенфіці» все-таки вдалося трохи вирівняти гру. Проте, судячи з того, що відбувалось на майданчику, можна було сказати, що це – затишшя перед бурею. В принципі, так в сталося. «Буря» почалася ближче до екватору другого тайму, коли на 28-й хвилині рахунок став нічийним. І знову до взяття воріт Андре Соузи призвів кутовий. Цього разу після розіграшу з кута майданчику Жоао Матуш дальнім ударом «прошив» голкіпера «Бенфіки». Щоправда, раділи господарі майданчику недовго – кілька миттєвостей, поки Тайєбі не скористався передачею Ромуло з ауту та змусив Гітту капітулювати – 4:3 на користь «Бенфіки».  

Звісно, господарі майданчику не чекали такої швидкої відповіді від своїх візаві, але тепер перед гравцями «Спортінга» постала задача знову зрівняти рахунок. Щоправда, варто зазначити, що після забитого голу «Бенфіка» змогла оперативно перегрупуватися, щоб у «Спортінга» виникали проблеми зі створенням моментів біля воріт Андре Соузи. «Орли» розуміли, що в останні десять хвилин Нуно Діаш, швидше за все, по-максимуму залучатиме своїх «стовпів» – Кардинала та Зікі Те, щоб з їх допомогою тиснути на оборону «червоно-білих». І здебільшого підопічним Пулпіса вдавалася персональна гра проти цих гравців, які, будемо відверті, провели не найкращий матч. Проте, Зікі все-таки міг стати автором гольової передачі на Пані Варелу, але сам Варела якимось чином не влучив у ворота з перспективної позиції.

Ближче до кінця другого тайму Гітта став підключатися п’ятим польовим гравцем до атак «Спортінга», однак цей хід не приносив «левам» бажаного результату. Натомість, коли функції «літаючого воротаря» вийшов виконувати Мерлім, «Спортінгу» одразу вдалося забити у ворота «Бенфіки» – 4:4. Більше того – у обох команд ще залишалось трохи часу, аби вирвати перемогу в основний час. Але все-таки виявилося, що сорока хвилин обом командам для виявлення переможця було мало…   

Старт першої додаткової 5-хвилинки «Спортінг» намагався залишити за собою, але все-таки «Бенфіка» була трохи ближче до голу – Артур пробивав з гострого кута, проте Гітта обрав правильну позицію. Тим не менш, якщо говорити про володіння м’ячем, то все-таки в цьому компоненті «Спортінг» трохи переважав своїх візаві. А на 43-й хвилині Жакаре порушив правила проти Еріка Мендоси та отримав жовту картку, яка стала для нього другою і автоматично червоною. Це означало, що «Бенфіка» повинна була протриматися дві хвилини у меншості. І майже одразу «Спортінг» ледь не реалізував більшість, однак Кардинал не зміг влучити головою у вільний кут воріт Андре Соузи. «Леви» намагались далі тиснути, але успіху так і не досягли.

Вистоявши у першому екстра-таймі, «Бенфіка» ледь не вийшла вперед на початку другої додаткової 5-хвилинки, але Гітта не дав забити Афонсо Жезушу. Трохи пізніше голкіпер «Спортінга» впорався з дальнім ударом Ромуло. Було видно, що «Бенфіка» змогла перелаштуватись, а той факт, що вона змогла вистояти дві хвилини у меншості, явно додало «орлам» психологічної стійкості. Але на 47-й хвилині поєдинку Пані Варела зміг вивести «Спортінг» вперед після того, як м’яч невдало відскочив від Хенмі акуратно на ногу 18-му номеру «левів». І тепер «Бенфіці» потрібно було ризикувати, тому не дивно, що Чишкала вийшов п’ятим польовим. Однак, розіграш зайвого гравця не приносив підопічним Пулпіса якихось дивідендів. І це було на руку футзалістам «Спортінга», які змогли грамотно побудувати оборону на останніх хвилинах та відстояти мінімальну перемогу, яка дала змогу «біло-зеленим» повести у фінальній серії плей-оф чемпіонату Португалії.

Зазначимо, що наступний матч відбудеться 22 червня на майданчику «Бенфіки».  

«Спортінг» – «Бенфіка» – 5:4 ЕТ
Голи:
Естебан (3), Ерік Мендоса (23), Жоао Матуш (28), Кавінато (39), Пані Варела (47) – Вінісіус Роша (2), Чишкала (9), Жакаре (17), Тайєбі (28)

«Спортінг»: Гітта – Ерік Мендоса, Жоао Матуш, Кавінато, Мерлім – Естебан, Пані Варела, Паулета, Кардинал – Зікі Те, Томаш Пасу
«Бенфіка»: Андре Соуза – Афонсо Жезуш, Хенмі, Чишкала, Вінісіус Роша – Ромуло, Жакаре, Тайєбі, Артур – Нілсон Мігел, Бруно Сінтра, Карліньйос
Попередження: Кавінато (8), Кардинал (18), Мерлім (32), Ерік Мендоса (38), Естебан (47) – Афонсо Жезуш (7), Жакаре (18), Тайєбі (34), Андре Соуза (49)
Вилучення: Жакаре (43 – повторне попередження).
Рахунок у серії – 1:0 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото:
fpf.pt

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.