Напередодні цього поєдинку обидві команди по-різному дебютували на Європейських університетських іграх – 2022. Команда ХНЕУ ім. С. Кузнеця, як ми вже писали, переграла опоненток з Університету Тампере з рахунком 4:1. А ось норвежки стартували не дуже вдало. Їм довелося відкривати змагання матчем проти фаворита групи «В» – іспанської команди з Університету Короля Хуана Карлоса. Скандинавки ще після першого тайму програвали з непристойним рахунком 1:8, а в підсумку програли 1:10. Звісно, що такий серйозний удар з точки зору результату вплинув на скандинавську команду. Але водночас у неї була майже доба на роботу над помилками. У той же час важливо було подивитись на гру ХНЕУ ім. С. Кузнеця саме в контексті того, чи не будуть підопічні Олександра Золотухіна ставитися до суперниць з Норвегії трохи зверхньо та вважати, що вони перемогли ще до гри. Адже дуже часто буває, що результат першої гри потім впливає на ставлення до суперника, і потім можуть бути непередбачувані наслідки. Тому, українкам було важливо не піддаватися таким настроям та зосередитися на грі, щоб здобути потрібний результат, який допоможе згодом отримати одну з путівок до «основного» півфіналу.

Розпочалася гра з розвідки боєм та першого удару від українок, але підопічним Олександра Золотухіна, на відміну від попереднього поєдинку, не вдалося забити швидкий гол. Норвежки відповіли ударом у ствір воріт Кузубової, який був легким для воротаря харківської команди. Після цього українки почали нав’язувати свою гру та грати здебільшого першим номером. Щоправда, при цьому скандинавкам вдавалося відповідати своїми моментами та змушувати Кузубову вступати у гру. Тому, навряд чи можна сказати, що початок гри букв за українками цілком та повністю. Швидше, навпаки: Тут як раз багато що міг вирішити перший забитий гол у виконанні будь-якої з команд. І він стався у ворота ХНЕУ ім. С. Кузнеця. Харків’янки привезли собі вільний удар, а норвежки цим сповна скористалися.

Тим не менш, українкам вдалося швидко відігратися. Вдало попрацювала друга четвірка: Мугурдінова нанесла небезпечний удар по воротах Крістіансен, яка відбила м’яч перед собою, чим і скористалася Ткаченко, котра зіграла на добиванні. Фактично після цього гра не поміняла свій малюнок. Українки знову намагалися грати першим номером, а норвежки, відповідно, чекали на свій шанс у контратаках. І такий перебіг подій, вочевидь, був на руку саме скандинавській команді, яка на 16-й хвилині ледь не вийшла уперед, проте Кузубова впоралася з ударом Раум  Але вже за хвилину м’яч опинився у норвезьких воротах після удару Дубицької. Але на цьому підопічні Олександра Золотухіна намагались не зупинятись, тому вони продовжували робити все для того, щоб змусити Крістіансен капітулювати ще раз. Однак, замість цього українки ледь не пропустили «гол у роздягальню» від Рамстад, яка майже вийшла на побачення Кузубовою, але пробила повз ворота.

Так само, як і у матчі проти Університету Тампере, Олександр Золотухін після перерви трохи поміняв склади четвірок, а саме – помінялись місцями у квартетах Бабенко та Дичко. І це одразу принесло свої результати. Наприкінці стартової хвилини другого тайму українки заробили штрафний, розіграш якого закінчився голом від Кліпаченко. Щоправда, одразу норвежки могли забити у відповідь, але Рамстад, перекидаючи м’яч через Кузубову, не влучила у ворота. Куди більш небезпечнішим був момент у Кирильчук, яка вицілювала у дальній кут воріт Берг, яка по перерві почала захищати норвезьку «рамку», але влучила у стійку. Тим не менш, вже у наступній атаці Кліпаченко після передачі Бабенко забила свій другой гол протягом трьох хвилин, і це вже 4:1 на користь команди з Харкова.  

Але все-таки варто віддати належне скандинавкам, які продовжили боротися. Більше того – вони ледь не зробили одразу свою результативну відповідь, проте Кузубова була на висоті. Окрім того, друга четвірка харків’янок почала створювати проблеми своїм опоненткам. Зокрема, непогану нагоду мала Дичко. Вона же трохи згодом змусила сфолити Хольм, за що 13-й номер скандинавської команди отримала жовту картку. Однак, покарати своїх суперниць результативним розіграшем штрафного підопічним Олександра Золотухіна не вдалося. Щоправда, на 28-й хвилині харківським футзалісткам таки вдалося забити знову: Кліпаченко скористалася передачею Дубицької та забила свій третій гол у цій грі. Але при цьому українки майже одразу пропустили – Хольм виправилася за свій «гірчичник», який отримала раніше.

Після того, як другий тайм перетнув свій екватор, наставник команди Норвезького університету наук і технологій Йон Хауклі вирішив узяти тайм-аут, але очікуваного переходу на гру з п’ятим польовим у виконанні скандинавок не сталося. Натомість, стався гол у ворота Берг після того, як Дубицька видала чергову класну та зрячу передачу на Бабенко, яка в один дотик переправила м’яч за призначенням. Так рахунок став 6:2, і теоретично українки вже могли почати грати в економ-режимі, однак цього не дозволяли зробити норвежки, які намагались бодай би якимось чином скоротити своє відставання в рахунку. Але замість цього скандинавки отримали ще один м’яч у свої ворота після потужного удару Дичко зі штрафного.

Поступово гра підходила до свого завершення, і вже ставало зрозуміло, що навряд чи українки відпустять свою перемогу. Щоправда, при цьому норвежки все-таки намагалися залишити останнє слово у грі за собою, проте Кузубова, коли було потрібно, грала надійно. Це дозволило Олександрові Золотухіну дати ігровий час резервісткам (фактично – третій четвірці). Вона, в принципі, теж мала свій момент, проте Куп’як пробила над воротами. Зрештою, підопічні Йона Хауклі змогли забити на останній хвилині гри, але на підсумковий результат це не вплинуло. Харків’янки, щоправда, могли забити наостанок, і навіть заробили аут за п’ять секунд до фінальної сирени. Олександр Золотухін одразу взяв тайм-аут, проте розіграш «стандарту» не став результативним. Зрештою, можна констатувати другу перемогу команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця, і наразі харків’янки вже пройшли половину дистанції у рамках групового етапу футзального турніру Європейських університетських ігор.  

Норвезький університет наук і технологій (Норвегія) – ХНЕУ ім. С. Кузнеця (Україна) – 3:7
Голи:
Рамстад (9), Хольм (28), Бухауг (40) – Ткаченко (11), Дубицька (17), Кліпаченко (21, 24, 28), Бабенко (32), Дичко (36)

Норвезький університет наук і технологій: Крістіансен (Берг, 21) – Скоган, К’єлстад, Рамстад, Біркелунд – Раум, Хольм, Асакскоген, Альстад – Бухауг
ХНЕУ ім. С. Кузнеця: Кузубова – Дубицька, Кирильчук, Кліпаченко, Дичко – Клімова, Ткаченко, Мугурдінова, Бабенко – Куп’як, Юрасова, Руденко, Пилипенко
Попередження: Хольм (26) – Дубицька (27), Бабенко (35)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.