Якщо згадувати попередню гру між цими командами на груповій стадії жіночого футзального турніру Європейських університетських ігор – 2022, то можна згадати кілька пунктів. По-перше – це нічия 5:5, і для команди з Харкова це був більш ніж позитивний результат у протистоянні з головними фаворитками турніру. По-друге – цей результат був здобутий завдяки дуже вдалій грі від Яни Дичко та Анастасії Кліпаченко та всупереч тим кадровим проблемам, які тоді були в української команди. Нагадаємо, що тоді у команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця не грали Таїсія Бабенко, яка пропускала гру проти іспанок через перебір жовтих карток, а також Альона Кирильчук, яка отримала ушкодження у грі проти Загребського університету. До того ж, тоді був відсутній на тренерському містку Олександр Золотухін, який у згаданій вище грі проти команди з Хорватії отримав червону картку. Тепер же було все інакше. Олександр Золотухін повернувся до виконання своїх тренерських обов’язків, Таїсія Бабенко знову в складі (її важливість для команди зайвий раз підкреслив гол у ворота команди Лісабонського університету в півфіналі. – А. Т.). Залишалось тільки дізнатися, чи допоможе своїй команді Кирильчук. У півфіналі проти португалок вона не грала – тренер харківських «економісток» свідомо вирішив поберегти одну з представниць стартової четвірки. Однак, на жаль, Кирильчук не змогла зіграти й у фіналі, на вийшовши на передматчеву розминку. Тому, її місце у «старті» дісталося Дарині Ткаченко.  

Вже на 6-й секунді іспанки відкрили рахунок. Санс, випередивши Дубицьку, відгукнулась на передачу з глибини та переправили м’яч у ворота Рябовіл. Фактично це була перша атака піренейської команди, і перший же удар у ствір воріт ХНЕУ ім. С. Кузнеця став результативним. Більше того – є всі підстави вважати, що це була награна комбінація підопічних Каталіни Сегури. Безумовно, це був холодний душ для підопічних Олександра Золотухіна, проте довелося звикати до того, що треба вже відіграватись, І варто віддати належне українкам, які, оговтавшись від трохи невдалого дебюту, трохи згодом змогли організувати кілька непоганих атак, які, щоправда, не мали успіху. Дуже хороший шанс був у Ткаченко, яка не втілила у гол передачу Дичко з лівого флангу. Натомість, іспанки показали на 5-й хвилині, як можна виконати кутовий. Саме після розіграшу цього «стандарту» Гутьєррес зробила рахунок 2:0 на користь своєї команди. Трохи пізніше вона ледь не записала другий гол на свій рахунок, проте цього не дозволила їй зробити Рябовіл. Однак, на 7-й хвилині 19-й номер іспанської команди таки домоглася свого, і Олександрові Золотухіну довелося брати тайм-аут.

Після взятої «хвилини» Мугурдінова вийшла п’ятим польовим гравцем. Харків’янки намагались більше контролювати м’яч, але при цьому загроз воротам Ремірес майже не виникало. А ось піренейки нагоди біля воріт Рябовіл мали, і м’яч якимось дивом не опинявся у «рамці» української команди.

А на 10-й хвилині українкам таки вдалося відіграти один м’яч завдяки зусиллям Бабенко, яка змогла скористатися неузгодженими діями між воротарем та польовими гравцями команди Університету Короля Хуана Карлоса та вразила вже спорожнілі ворота. Безумовно, цей гол позитивно подіяв на українок, які незабаром зробили ще одну атаку. Дубицька з глибини віддала на ривок Бабенко, та могла забивати сама, проте віддала пас на Кліпаченко, проти якої порушили правила. Щоправда, реалізувати штрафний підопічним Олександра Золотухіна не вдалося. Однак, навіть при цьому українській команді більше доводилося відпрацьовувати в обороні. Відповідно, відпрацьовувала і Рябовіл. Зрештою, українські футзалістки спробували знову пограти вп’ятьох, і після одного з таких розіграшів зайвого гравця ворота іспанок врятувала поперечина.

Проблеми у команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця почались, коли Дубицька привезла п’ятий фол. Тепер українкам було грати більш акуратно, що було складно зробити, враховуючи те, що до кінця першого тайму залишалося ще близько шести хвилин. Олександр Золотухін відреагував на це по-своєму: тільки-но його підопічні перейшли на чужу половину майданчику, як одразу виходила Мугурдінова для гри вп’ятьох. За рахунок цього в української команди покращувався контроль м’яча, а також іноді виникали моменти, як це було тоді, коли пробивала Дичко. Але на 16-й хвилині українкам вдалося забити у рівних складах. Кліпаченко організувала випад на ворота Ремірес, і вона же пробила по воротах. Іспанський воротар впоралась, проте Ткаченко добила м’яч у сітку – 2:3, і тепер було значно цікавіше дивитися гру. Однак, при цьому в української команди залишалась небезпека отримання шостого фолу. І в цей момент вагоме слово капітана сказала капітан команди Університету Короля Хуана Карлоса Марія Санс (чемпіонка Європи, між іншим! – А. Т.). Мольдес віддала класну передачу з-під суперниці на Санс, а вже Марія зробила рахунок 4:2 на користь своєї команди. Таким чином, Дичко та компанії знову довелося відігравати два голи. А це було складно зробити ще й тому, що іспанки почали більше тримати м’яч у себе. Однак, «економісткам» все-таки вдалося трохи змусити понервувати своїх візаві, але рахунок на табло «Затоки спорту» від цього не змінився.

Українки почали другий тайм вп’ятьох, однак перший розіграш зайвого гравця у другій 20-хвилинці не приніс дивідендів підопічним Олександра Золотухіна. Тим не менш, вони намагалися знову знайти ключі до іспанських воріт. І в одному з епізодів українки могли скоротити рахунок до мінімуму: Кліпаченко віддала пас на Мугурдінову (хоча могла ризикнути пробити сама), однак Інна не змогла прийняти вірне рішення, і момент було втрачено. За цей змарнований епізод іспанки покарали голом у порожні ворота, і це вже 2:5 на користь Університету Короля Хуана Карлоса. На цьому підопічні Каталіни Сегури не зупинились, і трохи згодом вони кілька разів потурбували Рябовіл, яка на той час вже встигла повернутись у ворота. Окрім того, Олександр Золотухін, вочевидь, вирішив відмовитися від гри з п’ятим польовим гравцем, оскільки Мугурдінова почала виходити у якості звичайного польового гравця. Також почала з’являтись Руденко, яка записала на свій рахунок непоганий, але не результативний удар по воротах Ремірес.

Фактично ближче до екватору другого тайму темп гри трохи впав, однак іспанським футзалісткам подекуди вдавалося її пожвавлювати. Але це пожвавлення не призводило до зміни рахунку. Що стосується українок, то їм не вдавалося перейти з оборони до атаки, щоб створити щось більш-менш небезпечне біля піренейських воріт. Зрештою, коли українкам таки вдалося перейти на чужу половину майданчику, то вони знову стали намагатися грати у «штучній» більшості. І після довгого розіграшу зайвого гравця Кліпаченко таки забила на 32-й хвилині, подарувавши своїй команді промінчик надії на порятунок. Після цього українки теоретично мали пожвавити гру, проте їх опонентки були готовими до цього. До того ж, усі спроби Дубицької розганяти атаки «економісток» читалися іспанськими футзалістками. Водночас, українки іноді вдавалися до високого пресингу, що приносило результат. Трохи пізніше один з розіграшів зайвого з заходом Мугурдінової у «ромб» ледь не приніс взяття іспанських воріт, але ані Бабенко, ані Мугурдіновій не вдалося скоротити відставання «економісток» до одного голу. Ще за кілька миттєвостей Ткаченко не змогла знайти на дальній стійці ту ж таки Мугурдінову. Тобто, моменти в української команди наче і були, але не було саме фундаментального завершення.

Коли пішла остання хвилина другого тайму, українки цілком реально могли забити, щоб залишити останнє слово у цій грі за собою. Проте, Кліпаченко не змогли замкнути простріл від Бабенко, а за шість секунд до сирени удар Дубицької полетів вище воріт.

Отже, команді Харківського Національного економічного університету імені Семена Кузнеця не вдалося стати переможцем жіночого футзального турніру Європейських університетських ігор – 2022. Однак, підопічні Олександра Золотухіна вже переписали історію. Вперше жіноча футзальна команда з України зіграла у фіналі Європейських університетських ігор. І вперше протистояла там представницям Іспанії – країни, яка є законодавцем мод у європейському футзалі. До того ж, українська команда обіграла у півфіналі команду з Португалії – ще однієї футзальної країни. А це вже дорогого вартує.   

ХНЕУ ім. С. Кузнеця (Україна) – Університет Короля Хуана Карлоса (Іспанія) – 3:5
Голи:
Бабенко (10), Ткаченко (16), Кліпаченко (32) – Санс (1, 17), Гутьєррес (5, 7), Герреро (23)

ХНЕУ ім. С. Кузнеця: Рябовіл – Дубицька, Кліпаченко, Ткаченко, Дичко – Бабенко, Мугурдінова, Клімова, Руденко
Університет Короля Хуана Карлоса: Ремірес – Мольдес, Герреро, Кармен Родрігес, Санс – Герра, Ролдан, Кано
Попередження: Кано (34)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»